Näkökulma: Suomen autoteille villi länsi?

Yleisradio paljastaa tapauksen, jossa auto tuli väärää kaistaa Magreta Saraa vastaan Lapissa. Somessa on Ylen mukaan raivottu sitä miten aasialaisperäiset kuskit ajavat alueella.

Margeta kertoo, että aasialaisten ”ajotapa on vähän erilainen” ja että aasialaiset eivät osaa ajaa Lapin oloissa.

Suomessa saa jo nyt ajaa esimerkiksi Intian, Kambodžan ja Zimbabwen ajokorteilla. Kuten aina, katsotaanpa hieman tilastoja siitä miten paljon tieliikenteessä kuollaan 100 000 asukasta kohden.

Suomen luku on 4,8, Intian 16,6, Kamputsean 17,4 ja Zimbabwen 28,8. Mutta nyt puhumme harvoista tapauksista. Mitenkäs meidän uussuomalaiset?

Suomeen on tultu mm. Somaliasta, jonka luku on 25,5. Afghanistan? 15,5. Iraq? 20,2. Ruotsissa oli juuri tapaus, jossa henkilö ajoi lapsijoukkoon ja tilanteen selvittelyssä oli kuulemma ”kielivaikeuksia”.

Noh, sitä aina sanotaan, että tieliikenne vaatii uhrinsa. Ehkäpä on niin, että Lapin kansa haluaa elää näiden uusien riskein kanssa, kunhan turismi tuo rahaa.

Jännittävämpi kysymys kantaväestölle on se, että haluammeko me elää yhä vaarallisemmassa liikennekulttuurissa, jolla moninaisuus meitä rikastaa.

Diili ei tunnu päätä huimaavalta, kun moninaisuuteen menee miljardiluokassa verorahaa. Sen lisäksi jotenkin ei vaan kaipaisi sitä, että liikenteessäkin pitää jatkuvasti olla varuillaan.

Yhdysvaltain tilastot kertovat, että siellä tieliikenteessä kuolleista aasialaisia ja tyynenmeren kansojen edustajia lukuunottamatta etnisten vähemmistöjen edustajat ajoivat useammin kännissä, ilman ajokorttia ja turvavyötä kuin eurooppalaisperäinen kantaväestö.

Muultakin osin Yhdysvaltain tilastot ovat synkkää luettavaa moninaisuuden osalta ja Yhdysvaltain tiekuolemien määrä 100 000 asukasta kohden on 10,6.

Suomessa kuoli liikenteessä vuonna 2012 235 ihmistä. Jos pääsemme USA:n vauhtiin, kuolleita tulisi 519. Luku on tyypillinen Suomessa vuosille 1978-1992, takapakkia liikenneturvassa tulisi siis 25-39 vuotta.

Jos me taas onnistumme kiipimään Somalian tasolle, liikenteessä kuolee 1248 ihmistä joka vuosi. Se olisikin uusi Suomen ennätys, liikennekatastrofi, jollaista meidän maassamme ei ole kuuna päivänä koettu.

Lähteet: YLE, YLE, NHTSA, Wikipedia, Wikipedia.

5 thoughts on “Näkökulma: Suomen autoteille villi länsi?

 • 4.8.2017 at 09:50
  Permalink

  En tiedä oliko totta vai tarua, kun teini-ikäisenä ollessani äitini kertoi, että Irakissa liikennesääntöjä ei juurikaan ole tai noudateta ja risteyksissä ensin saa ajaa se, joka huutaa ikkunasta kovimpaan ääneen…

  Ja sehän tässä onkin kovin erilaista esim. suomalaisen ja ”kaukaisempien maiden” kulttuurien kanssa. Täällä on totuttu noudattamaan sääntöjä ja usein vielä pilkuntarkasti, kun taas muualla sääntöihin suhtaudutaan aikalailla leväperäisesti ja hälläväliä-mentaliteetilla, kunhan niiden rikkomisesta ei henki lähde tai joudu johonkin rottia vilisevään vankilaan.

  Siksipä netissä näkee kuvissa ja videoissa ajoittain mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla lastattuja autoja ja maanteillä mitä ihmeellisimpiä kulkupelejä. Eivät taatusti ole mitään ”direktiivien mukaan tyyppihyväksyttyjä”, vaikka noissakin maissa on varmasti jonkinlainen sääntölista millä saa ajaa ja millä ei. Mutta ei siellä niin välitetä säännöistä.

  Yleensä mitä lämpimämpi maa, sitä enemmän siellä on mañana-meininki.

  Reply
 • 4.8.2017 at 10:37
  Permalink

  Verrataampa tätä lääkäreiden hoitovirheistä kuolleisiin potilaisiin joita on noin 1500 vuodessa. Ei siis suurikaan ongelma.

  Reply
 • 5.8.2017 at 04:39
  Permalink

  Monikulttuurisuuden edistäminen vaatii kuolonuhreja -oleellisinta on että ne ovat kantaväestöön kuuluvia.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.