Sotilasoperaatio Riossa palauttaa viranomaisten vallan faveloissa

0

Tänään sunnuntai-aamuna (06.08.) tuhannet raskaasti aseistetut poliisit ja sotilaat aloittivat tunkeutumisen kolmeen Rio de Janeiron slummeista l. favela-alueesta. Operaatio esitellään rikollisuuden tukahduttamisena, mutta todellisuudessa sotilaiden lähettämisellä pyritään palauttamaan valta viranomaisille näillä alueilla, joita kontrolloivat huumejengit ja järjestynyt rikollisuus.


Rocinha on yksi nyt kohteena olevista slummeista. Siellä asuu noin 100 000 ihmistä hökkeleissä, jotka levittäytyvät eräiden rikkaiden kaupunginosien välissä sijaitsevan vuoren rinteille. Sijaintinsa ansiosta Rocinha on yksi kaupungin tuottoisimmista ja vilkkaimmista huumeiden jakelupisteistä. Huumeraha, jota kertyy paikalliselle jengille, on tehnyt siitä tosiasiallisen vallankäyttäjän alueella.

Brasilian-kaltaisisssa oloissa viranomaisten, kunnallispoliitikkojen, poliisin ja rikollisuuden yhteenkietoutuminen tapahtuu helposti, -ja on seurauksiltaan vaikeasti kitkettävää. Näistä seikoista johtuen huumeiden myynti faveloissa saattaa tapahtua kadulla, myyntipöydiltä. Viereisiltä sivistyksen piiriin kuuluvilta alueilta favelaan poikkeava bilettäjä voi kävellä parisenkymmentä metriä ja ostaa valmiiksi punnitun ja pakatun pussin huumeita nuorelta myyjältä ja poistua turvallisesti omaan maailmaansa. Hänen ei tarvitse pelätä joskus sarjatuliaseita esillä roikuttavia miekkosia, sillä nämä ovat vain kilpailevien jengien hyökkäysten varalta.

Narko-kortteleiden sisäänkäyntejä vartioivat ilmeettömät miehet mustine aurinkolaseineen, pitäen silmällä liikkujia. Kortteleissa sähkö saattaa olla yleisestä verkosta varastettua, rikollisuus yleisempää kuin työssäkäynti, ja elämä tapahtuu julkisten palvelujen ulkopuolella. Huumeraha virtaa myyjiltä ravintoketjun yläpäähän, mutta myös tavalla tai toisella yleiseksi hyödyksi: Ylläpitääkseen otettaan alueestaan jengi ostaa suosiota rahoittamalla joskus jotain tarpeellista tai kivaa. Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen aikana jengit saatoivat rahoittaa praça:lle jättistriimin ottelujen seuraamiseen.

Favelojen väki ei uskalla yleensä turvautua oikeuslaitokseen, eikä heidän tarvitse. sillä jengin paikallinen pomo toimii sekä syyttäjänä, valamiehistönä,  että tuomarina.  Ainoa valitusaste tuomiosta saattaa tulla kysymykseen, jos rangaistuksena on vain henkilön pahoinpitely, ja hän rohkenee voihkia. Vankiloita ei slummioikeus tarvitse, riittää vain lapio ja syrjäinen paikka.


Poliisit ilmaantuvat faveloihin vain hakemaan ruskeat kirjekuorensa, ja he tietävät että kaupunginosan asioista päättävät kunnallispoliitikot ovat saaneet omansa. Poliisin otteet slumminuoria kohtaan ovat silti toisinaan hyvin brutaaleja. Normaali poliisitoimi ei kuitenkaan millään tavalla uhkaa favelojen rinnakkaisia valtarakenteita.

Brasilian hallitus ja Rion ja Sao Paulon kaupungit ovat joitain kertoja kampanjoineet #jengivaltaa vastaan. Tilanteet ovat joskus muistuttaneet oikeaa sotaa, joka on ulottunut joskus kaupunkien keskustoihinkin. Narko-kortteli -ilmiössä on kyse rinnakkaisten valtarakenteiden muodostumisesta modernin valtion ulkopuolelle, kilpailemaan alueellisesta vallasta sen kanssa.

Narko-korttelit ja jengivalta slummeissa ei siis ole poliisiasia vaan sotilaallinen ongelma. Rion osavaltio on tämän ymmärtänyt, ja lähetti tuhansia sotilaita stormaamaan ja miehittämään niitä faveloita, jotka ovat olleet jo pitkään virallisen valtarakenteen ulkopuolella.  Tämä havainto koskee vastaavanlaisia alueita kaikkialla.

Ruotsissa ja koko läntisessä Euroopassa puhutaan ”no go zone” -ilmiöstä. Maahanmuuttajavaltaisissa lähiössä viranomaiset ovat menettäneet kontrollin, eikä heillä ole edes turvallista pääsyä alueille. Prosessi on rinnasteinen eteläamerikkalaiseen narko-valtarakenteeseen, joka em. Rion ja Sao Paulon lisäksi rehottaa eräissä Meksikon, Hondurasin, Salvadorin ja Jamaikan kaupungeissa.

No-go-zone-narko-kortteli -ilmiön tunnisteina pidetään seuraavia seikkoja:

  • Huumekauppa on avointa, ja jengiläisiä päivystää kaduilla.
  • Rikollisjengit ovat pysyvä ilmiö.
  • Viranomaisten toimintaa ja läsnäoloa häiritään.

Tähän voi lisätä vielä yhden:

  • Rikollinen raha kulkeutuu kunnallisille päättäjille, tai virallisessa hallinnossa on po. enklaaville myötämielisiä henkilöitä, joiden motiivi voi olla ihan mitä tahansa, -vaikkapa ideologinen.

#Kaksoisvalta -tilanne on aina hyvin vaarallinen ja epästabiili. Jos valtio haluaa jatkaa olemassaoloaan, sen vastatoimien on ylitettävä normaalin poliisitoimen rajoitteet. Seuraavassa Guardian kertoo Rion tämän päivän tapahtumista:

”Arvioidaan, että Friends of Friends -jengi, joka on ohjannut Rocinhaa ja naapurislummia Vidigalia, kerää yli 50 miljoonaa dollaria huumeiden myynnistä vuodessa. Suurin osa myynnistä menee matkailijoille, jotka oleskelevat Leblonin, Ipaneman ja Copacabanan lähellä sijaitsevissa posh beach -kaupungeissa, sekä niissä asuville keskiluokan ja yläluokan brasilialaisille.

”Tämä operaatio on valtava isku huumekauppaa vastaan Rio de Janeirossa, ja kohdistuu toisiksi suurimpaan huumeverkostoon”, sanoo Paolo Storani, tuirvallisuus asiantuntija poliisin erikosyksikön entinen jäsen. ”Tämän lisäksi on tärkeää lisätä turvallisuutta tällä alueella  senkin vuoksi, että siellä asuu ja oleskelee paljon ihmisiä.”

Poliisin tunkeutuminen Rocinhaan merkitsee huumejengien torjuntaskampanjan huipennusta.  Nämä jengit hallitsevat yli puolta Rion 1000:sta slummista, joissa asuu noin kolmasosa kaupungin 6 miljoonasta asukkaasta.

Alun perin kohteena eivät olleet kaikkein väkivaltaisimmat alueet, mutta viime marraskuussa jengit löivät takaisin viikon mittaisella hyökkäyksellä, johon sisältyi bussien polttamista ja autoilijoiden aseellisia ryöstöjä valtateillä. Jengit tulivat levittämään pelkoa ja kaaosta alueidensa ulkopuolelle. Väkivaltakampanjassa kuoli ainakin 36 ihmistä, useimmat poliissin surmaamia epäiltyjä huumekauppiaita.

Väkivaltapurkaus sai poliisin hyökkäämään  Rion pohjoisosassa sijaitsevalle suunnittelemattomasti kasvaneelle hyvin pelätylle Alemao:n slummialueelle, joka sijaitsee lähellä kansainväliselle lentokentälle johtavaa moottoritietä. Poliisi jahtasi gangstereita ja viipyi paikalla,  mikä lisäsi luottamusta turvallisuusongelmien voittamiseen, vaikka useimmat jengijohtajat olivatkin onnistuneet välttämään kiinnioton.

Vuotta myöhemmin operaatio Rocinhassa toteutuu huolellisesti valmisteltuna viranomaisten valitsemanna ajankohtana.”

Guardian.

Tämän päivän uutiset Riosta kertovat siis, että virallinen valta on rohkaistunut haastamaan itsensä kanssa kilpailevan korttelien valtarakenteen, joka -vaikka on alueellinen- rikkoo valtion valtamonopolia. Näkymät Riossa tänään kertovat myös, miltä rinnakaisvallan kitkeminen näyttää käytännössä.

Vuoden 2016 operaatiota Riosssa:


VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.