”Elävät liikennemerkit” ilmestyvät liikenteeseen

Poliisin tulee seuraavan kahden viikon ajan 7. – 18.8.2017 valvomaan liikennettä taajamissa erityisesti koulujen läheisyyksissä.

Poliisi tulee tarkkailemaan mm. ajonopeuksia, punaisia päin ajoa ja suojatiesäännöksiä. Erityisesti vaarallisen tilanteen aiheuttavat ne autoilijat, jotka ohittavat pysähtymättä suojatien eteen jalankulkijaa väistämään pysähtyneen auton.

”On myös syytä muistuttaa autoilijoita yhdestä usein unohdettavasta liikennesäännöstä eli ajoneuvon pysäyttäminen viittä metriä lähemmäksi suojatietä on kielletty. Tämä ei tarkoita pelkästään pysäköintiä vaan myös normaalia ajoliikennettä. Näin käyttäytyen autoilija osoittaa selvästi jalankulkijalle ja muille autoilijoille antavansa tietä suojatietä ylittämään lähtevälle jalankulkijalle”, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisin liikennepoliisiyksiköstä.

Autoilijoiden lisäksi valvontaa kohdennetaan samalla myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttäytymiseen.

Tämänkertainen tehovalvontajakso liittyy poliisin valtakunnalliseen liikenneturvallisuuskampanjaan. Valvonta- ja tiedotusjakson tavoitteena on saada taajamien liikenneympäristöä turvallisemmaksi näin koulujen alkamisen aikoihin, kun kevyen liikenteen määrä taajamissa lisääntyy.

”Koulujen alettua katukuvaan tulee tuhansia uusia pieniä kulkijoita, joiden taidot eivät vielä riitä tekemään havaintoja ja ratkaisuja turvallisimmalla tavalla. Tämän takia me, autoilijat ja muidenkin moottoriajoneuvojen kuljettajat, olemme ensiarvoisen tärkeässä asemassa turvataksemme näiden pienten kulkijoiden koulutietä”, Pahkin toteaa.

Vuosittain Suomen liikenteessä kuolee noin 40 jalankulkijaa. Kuolemantapauksista lähes kaksi kolmasosaa tapahtuu taajamissa. Loukkaantuneiden kohdalla osuus on arviolta vielä suurempi: lähes yhdeksän jalankulkijaa kymmenestä loukkaantuu taajama-alueilla.

Petri Pahkin kertoo, että: ”Lapsille ja nuorille (6 – 17 v.) tapahtuu noin 20 % jalankulkijoiden henkilövahingoista. Yleisimmin tapaturmat sattuvat tietä ylitettäessä pimeän aikaan, joten heijastinta kannattaa alkaa käyttää koulumatkoilla jo heti koulujen alusta lähtien”.

Vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana loka-tammikuussa sattui lähes puolet jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista. Erityisesti suojateillä tapahtuneet henkilövahingot keskittyivät näille kuukausille: yli puolet jalankulkijoiden vammautumisista suojateillä sattui tänä aikana.

”Kokonaisuudessaan liikenneturvallisuus Itä-Suomessa on parantunut edellisvuoteen verrattuna onnettomuustilastojen valossa. Tämän vuoden alkupuoliskolla on menehtynyt 15 henkilöä, joka on 17 vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja loukkaantumisia on myös sattunut 19 vähemmän”, Pahkin kertoo.

Petri Pahkin muistuttaa, ”Hyvinkin pienet nopeuden muutokset puoleen tai toiseen vaikuttavat merkittävästi pysähtymismatkoihin. Taajamissa jo 5 – 10 km/h nopeuden muutokset saattavat olla kohtalokkaita jalankulkijan tai pyöräilijän kannalta. Taajamien turvallisuustoimilla, kuten alhaisilla nopeusrajoituksilla, ajovalojen käytöllä ja ympäristön kehittämisellä pyritään turvaamaan erityisesti kevyttä liikennettä. Nopeuden vähentämisessä on merkittävää myös se, että jos pudottaa nopeutta noin neljänneksen, niin jarrutusmatka on vain puolet siitä mitä se oli suuremmasta nopeudesta”.

”Esimerkiksi kun 40 km/h ajava tarvitsee pysähtymismatkaa 20 metriä, niin samoissa oloissa 50 km/h ajava vaatii pysähtyäkseen jo lähes 30 metrin matkan. Paikassa, missä hitaammin ajava pysähtyi, on 50 km/h ajavan nopeus vielä 37 km/h. Eli törmäysvoimat kasvavat vaarallisen suuriksi jo pienen nopeuslisäyksen seurauksena”, Pahkin toteaa.

Taajamaliikenteessä ylinopeudella ajavat joutuvat jatkuvasti vaihtamaan ajokaistaa. Tämä vaikeuttaa liikenteen kokonaistilanteen seuraamista, lisää punaisia päin ajamista ja nostaa peräänajoriskiä. Alemmilla nopeuksilla voidaan vaikuttaa jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden turvallisuuteen nopeasti ja tehokkaasti. Juuri heille taajamaliikenne on vaarallisin.

Lähde: Poliisi

One thought on “”Elävät liikennemerkit” ilmestyvät liikenteeseen

  • 8.8.2017 at 13:34
    Permalink

    Jeps. Taas on uusi vuosikerta natiaisia lähdössä koulutielle ja myllyyn, joka johtaa aina lukioon tai ammattikouluun saakka.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.