Kiinan ilmavoimien komentaja: ”Japaninmeri ei kuulu Japanille”

0

Kiinan ilmavoimien komentaja Ma Xiaotian otti jyrkän kannan sekä Kiinan että Japanin intressien kohteena olevaan maiden väliseen merialueeseen torstaina (10.08.) Changchunissa pidetyssä sotilaallisessa tapahtumassa. Hänen  lausuntonsa toistettiin Kiinan valtiollisessa mediassa. Xiaotianin mukaan ”Japaninmeri ei kuulu Japanille”. Mailla on kiistaa myös etelänpänä, Itäkiinanmerellä olevista saarista.


 

Japanilla ja Kiinalla on hyvin erilaiset näkemykset merirajoistaan. Tähänastinen kiistely on koskenut Itäkiinanmeren (East China Sea kartassa) jakamista: Japanin näkemys on noudattanut  Okinawan ja Kiinan rannikon keskiviivaa, Kiina on katsonut maa-alueikseen joitain asumattomia luotoja -mm. Japanin omanaan pitämät Senkaku-saaret, ja laskee merialueensa niiden ja asutun Okinawan puoleenväliin.

Kiistaa pidetään potentiaalisesti vaarallisena. Nyt kiinalainen taho on en simmäistä kertaa ottanut kantaa Tsusiman salmen pohjoispuoliseen merialueeseen, Japaninmereen (Sea of Japan). Kiinalla ei ole rannikoita tämän meren reunoilla. Japan Timesin kuvassa kiinalainen pommikone lennolla Tsusiman salmesta pohjoiseen.

Japan Times 11.08.2017.


VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.