FBI: ISIS käyttää eBay:tä siirtäessään terrorismirahaa USA:han

2
Mainos

FBI on paljastanut ISIS:n rahansiirtotavan, jossa tekaistujen liiketoimien varjolla lähetään rahaa eBay:n kautta terroritekoja varten. Yksi henkilö on pidätettynä asiaan sekaantuneena Baltimoressa USA:ssa. Yhdysvaltain kansalainen Mohamed Elshinawy:n epäillään saaneen ISIS:ltä noin 8700 dollaria terroristijärjestön rahoja.


Terrorismiin tarkoitettujen rahojen siirtäminen rahoittajilta, joista useat ovat varakkaita islaminuskoisia Arabianniemimaalla, on ollut al Qaedalle ja muille länsimaissa terroritekoja suorittaville toiminnan riskialtteimpia vaiheita.  ”Islamilainen kalifaatti” l. ISIS-Da’esh on ollut saman ongelman edessä: Miten saada rahat EU:n rajojen sisälle tai USA:han ilman että nykyisin sähköisesti toimivan kansainvälisen pankkijärjestelmän tiedostoihin jää jälkiä.

11.09.2001 jälkeen länsimaiset turvallisuuspalvelut ovat scannanneet po. tietovirtaa terroristeille kiusallisella tavalla. Yksi ratkaisu on ollut käyttää sellaisia maita, joiden pankkilaitos on liian epävakaa osallistumaan kansainvälisten rahansiirtojen vakiintuneisiin käytäntöihin. Somalia on ollut juuri tämänkaltainen paikka.

Länsimaissa -ja mm. Suomessa- asuneet somalitaustaiset ovat kulttuurisesti velvoitettuja lähettämään rahaa sukulaisilleen. Tästä laistaminen olisi tehnyt henkilöstä hylkiön. Rahaa on voitu lähettää vain epävirallisia kanavia käyttäen, ja tähän tarjoaa ratkaisun muslimimaissa perinteinen #Hawala-järjestelmä.

Aluksi hawala toimi ainakin Suomessa täysin epävirallisesti, mutta nyttemmin asialla on rekisteröityjä yrityksiäkin. Nykysuomen tietolähde kertoo:

”Rahansiirroissa ei ollut mitään kirjanpitoa eikä kuitteja, mutta se oli vuorenvarmaa: Kukaan ei koskaan varastanut mitään.  Jätit rahat Helsingissä asuvalle henkilölle ja kerroit kuka Somaliassa on vastaanottaja, hänen nimensä, klaaninsa ja kotikylänsä. Sitten annoit rahat ja välittäjän palkkion. Rahat tulivat aivan varmasti perille, vaikket tiennyt edes välittäjän nimeä tai kuka rahat vie Somaliassa olevalle sukulaiselle.”

Rehellisyyden takeena oli pelko: Kaikki raha, jota välittäjä ottaa vastaan Helsingissä, on terroristijärjestön omaisuutta siitä hetkestä alkaen, kun välittäjä sulkee setelit lippaaseensa.

Somaliassa, tai muussa maassa johon Suomessa asuva henkilö haluaa lähettää rahaa, on toinen kassa. Sukulainen saa rahasummansa tästä kassasta. Euroopasta tai Helsingistä ei lähde vastaanottajamaahan yhtään mitään.

 • Suomessa asuva antaa välittäjälle rahat.
 • Välittäjä soittaa puhelun jonnekin, ja joku tuo sovitun summan vastaanottajalle.
 • Tämä raha otetaan kassasta, joka on tuossa maassa, esm. Somaliassa, ja joka on peräisin terrorismintukijalta emiraateista tai saudeista.
 • Kaikki  Somaliaan lähetetty raha jää Suomeen.
 • Silloin-tällöin tulee esm. sporttinen imaami Birminghamista vaikkapa pitämään vihapuheita Helsingin nuorille muslimeille.
 • Kun kurkut on puheissa leikattu ja naiset kivitetty, imaami ottaa taksin ja ajaa Vuosaareen tapaamaan rahanvälittäjää.
 • Kas, tällä onkin kaikki Somaliaan yms. tarkoitetut mutta toisesta kassasta siellä maksetut rahat valmiiksi laskettuina ja siististi pakattuina.
 • Birminghamilainen lentää kotiinsa paksu matkalaukku mukanaan, ja al Qaedan tms. soluilla on taas likviditeettiä.

Operaation tulos: Saudi-rahaa on saatu EU:n sisälle ilman että missään järjestelmässä on mitään merkintöä.

Hawala-systeemin rinnalla on nyt kokeiltu siis eBay:tä, ja kiinnihän jäätiin heti. Joissakin maissa, kuten Intiassa, hawalan-tapainen toiminta on kriminalisoitu rahanpesuna tai terrorismin tukemisena. Suomessa sille ei ole määrätty sanktioita. India Today uutisoi kashmirilaisen separatistijohtajan Shabir Shahin pidätyksestä juuri tästä syystä.

Kashmirin Intialle kuuluvassa osassa toimiva islamistinen liike on kytköksissä globaalin jihadismiin ja mm. Pakistanin tiedustelupalveluun. Kashmirilaiset jihadistit mainitaan mm. Mumbain verisen terrori-iskun 26.11.2008 yhteydessä.

Rahansiirrot, joilla terrorismi mahdollistetaan, tapahtuivat ne eBay:n tai hawalan kautta, lisäävät sivistyneeseen maailmaan kohdistuvaa terroritekojen uhkaa. Tällä hetkellä eräs pelottavimpia uhkakuvia on ”Mumbai-tyyppinen isku”, jossa terroristit ovat jonkin kohteen ja siellä olevat ihmiset kontrolliinsa, ja tappavat heitä hitaasti ja yksitellen odotellessaan poliisin tai sotilaiden vastatoimia.

Miten Suomessa on varauduttu em. tapaisiin uhkiin, siitä ei luonnollisesti anneta tietoja julkisuuteen, mutta suhtautuminen hawalan-tapaiseen kaksinapaiseen rahaliikenteeseen on Suomessa julkinen asia: Sitä suorittavat lailliset ja rekisteröidyt yrityksen.

India Today 06.08.2017: Aslam Wani, close aide of Shabir Shah, arrested in money laundering case. 

The Indian Express 06.11.2016 Mumbain iskusta.

Dagbladet eBay:n tapauksesta.Mainos

2 KOMMENTIT

 1. Suomen rikollisista koostuva valtionjohto & virkamiehet ovat TÄSSÄKIN bisneksessä täysillä mukana. Mitään korjaavia toimenpiteitä on turha odottaa ennenkuin totaalinen puhdistus näiden nilviäisten valtaamiin hallintoelimiin on tehty.

  • Mietin just vähän samaa, et Merkel ja muut EU:n mädät johtajat – Suomi mukaan lukien varmaan lähettää apua ja rahaa ISIS:lle, jotta sais paremmat rähinät ja täten tänne tulisi enemmän kirottuja pakoloisia.

VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.