Traveller-perhe piti 18 orjaa Lincolnshiresssa Englannissa

1
Mainos

Perhe otti hoiviinsa kodittomia ja heikosti elämässään selviäviä, mutta pakottikin heidät orjatyöhön jopa yli 20:ksi vuodeksi. Tapaukseen liittyy uhkailuja ja alentavaa kohtelua. Otsikkokuvassa perhe poliisin arkistossa. Ylärivissä vasemmalta: Bridget Rooney (55), Gerald Rooney (46), John Rooney (53), John Rooney (31), Lawrence Rooney (47), Martin Rooney (35). Alempi rivi vasemmalta:  Martin Rooney Snr (57), Martin Rooney (23), Patrick Rooney (54), Patrick Rooney (31) ja Peter Doran (36). Kuva: Lincolnshire Poliisi.


Travelleri-ilmiö syntyi Englannnissa, Skotlannissa ja Irlannissa 1700-luvulta alkaen, kun maanomistajat ajoivat vuokraviljelijöitä yms. pois mailtaan. Samoin luontaiselinkeinot ja siihen asti jatkunut vapaa karjan laiduntaminen joutomailla kiellettiin, joten suuria ihmisjoukkoja lähti liikkeelle pitkin maanteitä, joilla sai vapaasti liikkua. Nämä onnettomat pyrkivät liittymään kiertelevien mustalaisten mukaan, mutta suurinta osaa ei hyväksytty. Näin ilmaantui ei-mustalaisten kiertelevä elämäntapa.

Elinkeinoina oli kerjääminen, varastelu ja satunnaistyöt kuten mustalaisillakin. Tämä ilmiö on yhä olemassa, ja EU:n sisäisen rajakontrollin kadotessa travellereita on näkynyt Suomessakin. Tapaukset, joissa omakotiasujalle tarjotaan esm. edullista piharemonttia, ja ”urakoitsija” katoaa etumaksun saatuaan, liittyvät usein  travellereihin.

Travellereiden ja paikallaan asuvien  brittien välisiä kahnauksia on esiintynyt koko ilmiön olemassaolon ajan. Travellereihin on liittynyt matkan varrella myös rikollista väkeä, joka on hyötynyt tilaisuudesta siirtyä paikkakunnalta toiselle. Kova elämäntilanne on myös muokannut traveller-tapakulttuurin rikolliset keinot hyväksyväksi.

Jotkut tutkijat pitävät travellereiden käyttämiä murteita omina kielinään, englannista eriytyneinä. Motiivina ulkopuolisille ymmärtämättömältä kuulostavalle puheelle lienee ollut identiteetin vahvistaminen, ja tarve salata asioita sivullisilta.

Nyt otsikoihin noussut Rooneyn perhe edustaa travellereiden synkintä lajia, mutta hekin ovat kelvanneet kiertolaisten joukkoon, jossa toisten tekemisiä ei ole tapana moralisoida. Rooneyt ovat käyttäneet alistamiaan henkilöitä, joita jotkut olivat heikkolahjaisia tai muuten puolustuskyvyttömiä, juuri remontti- ja rakennusurakoihin ja muihin vastaaviin töihin, joita perhe on tehnyt eri paikkakunnilla.

Kuvassa joku Rooneyn perheestä, tai heidän orjansa, laittaa paljain käsin vuorivillaa lisäeristykseksi asiakkaan taloon. Rooneyden asiakkaat ovat yleensä olleet tietämättömiä jopa 12-tuntisia työpäiviä heidän tonteillaan tekevien henkilöiden olosuhteista, tai eivät ole olleet asiasta kiinnostuneita. Luonnollisesti urakat on tehty ilman kuitteja.

Rooneyt käyttivät orjiensa avulla hankkimansa ylimääräiset tulot luxus-elämään. Tuomionsa he kuulevat käräjäoikeudessa syyskuussa.

Asiasta kirjoitti Dagbladet.Mainos

1 KOMMENTTI

VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.