Poliisi nettipetoksista: Älkää hyvät ihmiset uskoko kaikkea!

Sisä-Suomen poliisi Pirkamaalla on tutkinut viime keväänä 1.5 alkanutta ja tähän päivään jatkunutta petos- ja rahanpesukokonaisuutta. Poliisi on aamulla suorittamansa operaation yhteydessä ottanut kiinni kolme henkilöä ja takavarikoinut tekokokonaisuuteen liittyvää materiaalia.

Epäilllyt ovat ilmoitelleet myytäväksi erilaista arvokasta omaisuutta sähköisillä myyntisivustoilla ja pyrkineet saamaan omaisuudesta kiinnostuneet maksamaan heidän ilmoittamalleen tilille koko kauppasumman ilman, että ostaja on nähnyt tavaraa tai muuten voinut varmistua sen olemassa olosta ja myyjän omistusoikeudesta ilmoitettuun omaisuuteen.Tyypillisesti myyntiin on ilmoitettu veneitä, työkoneita, traktoreita sekä kaivureita. Kiinniotettuja epäillään petoksista ja törkeistä petoksista. Kaksi heistä on miehiä ja yksi nainen. He ovat kotoisin Pirkanmaalta. Tässä vaiheessa henkilöistä ei ole syytä kertoa enempää.

Epäillyt ovat pyrkineet tekemään noin neljässä kuukaudessa kymmenillä myynti-ilmoituksella lähes miljoonan euron edestä kauppaa. Onnistuneiden petosten arvo on hieman päälle 50 000 euroa. Poliisi on tutkinnan kestäessä estänyt lukuisia kauppoja. Joissakin tapauksissa ostajaa on ollut jopa vaikea vakuuttaa siitä, että hän on joutumassa petoksen uhriksi.

Tilinsä päätekijöiden käyttöön antaneita on toistakymmentä ja heidän osaltaan asiaa tutkitaan rahanpesuna tai sen törkeänä tekomuotona riippuen tilile tulleesta rahamäärästä.

Poliisi ei pysty ilman kohtuutonta panostusta ennalta estämään tämän tyyppistä nettipetosrikollisuutta. Älkää hyvät ihmiset ostako netistä mitään, ellette pysty varmistumaan sitä, että omaisuus on olemassa ja se on myyjän omaa. Tämän asian tutkintaan on pahimmillaan sitoutunut yli kymmenen rikostutkijan työpanos, ja sitä olisi voitu käyttää muuhunkin. Virtuaalimaailmassa on nyt jo eletty vuosia, joten pelisäännöt pitää pikkkuhiljaa alkaa omaksumaan. Rikos on rikos, mutta erityisesti nettipetoksissa uhrin omalla toiminnalla on ratkaiseva merkitys uhriutumiselle.

Lähde: Poliisi

2 thoughts on “Poliisi nettipetoksista: Älkää hyvät ihmiset uskoko kaikkea!

  • 22.8.2017 at 17:26
    Permalink

    Jos kauppa kuulostaa liian hyvältä niin se on sitä. Toisaalta, mikään ei voita vanhanajan käteiskauppaa. Siinä raha ja tavara vaihtavat omistajaa samalla kertaa eikä siitä sen enempää.

    Reply
  • 22.8.2017 at 18:06
    Permalink

    Poliisi on viisas instituutio, se neuvoo vähäjärkisiä suomalaisia ulkomaalaisten rikollisten mellastaessa suomessa. Vituttaa vaan kun vanhukset eivät ymmärrä tätä uutta rikollisuutta ja menevät lankaan vaikka kuinka neuvotaan.Tehkää saatana jotain ja lopettakaa se perkelleen neuvominen. Enemmän tekoja ja vähemmän paskan jauhamista.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.