Yhdysvallat suunnittelee vahvistavansa sotilaallista läsnäoloaan Afganistanissa

Yhdysvallat aikoo kasvattaa sotilaallista voimaansa afganistanissa. Kaikista noin 13,500 afganistanissa palvelevasta NATO-sotilaasta yhdysvaltalaisia  on noin 8400 ja määrää aiotaan tulevaisuudessa lisätä jopa 3000 sotilaalla. Afganistanin viranomaiset ovat osoittaneet tyytymättömyytensä yhdysvaltoja kohtaan. Heidän mukaansa maahan tarvitaan lisää esimerkiksi insinööriosaamista, ei sotajoukkoja. Eläköitynyt afgaanikenraali Sher Mohammad Karimi totesi ettei lisätty sotilasmassa saa aikaiseksi mitään ja toivoikin taistelevien joukkojen sijasta koulutusapua.

Erityisesti kritiikkiä ja kummastusta ympäri maailman on herättänyt se että vaikka NATOn sotilaallinen operaatio päättyi jo vuonna 2014, aiotaan joukkojen määrää ennestään lisätä. Edes tammikuussa 2015 alkanut ”aseeton operaatio” ei asiantuntijoiden mukaan kaipaa taistelevia joukkoja. Kuitenkin Yhdysvaltain armeijan ja NATOn joukkoja afganistanissa komentava kenraali John Nicholson toivoi saavansa ”muutaman tuhat miestä lisää ratkaistakseen pattitilanteen Talebania vastaan”.

Mikäli Nicholsonin toive toteutuu, on NATO-joukkojen määrä maassa jo 25% huippuvuosistaan 2010-2012. Tämä ei lisää toivoa väkivaltaisuuksien tai pakolaisvirran katkeamisesta vaan odotettavissa on tilanteen edelleen pitkittyminen. NATO-operaatio maassa alkoi käytännössä jo vuonna 2001 kun Yhdysvallat suoritti miehityksen afganistanissa osana taisteluaan al-qaedaa vastaan ja syöstäkseen taleban-liikkeen vallasta.

Lähde: AlJazeera

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.