Migri: Dublin-asetus – Milloin turvapaikanhakija käännytetään toiseen Euroopan valtioon?

DUBLIN-ASETUS: MILLOIN TURVAPAIKANHAKIJA KÄÄNNYTETÄÄN TOISEEN EUROOPAN VALTIOON?

Turun iskun yhteydessä on uutisoitu, että epäilty on ennen Suomeen tuloaan rekisteröity Saksassa. Julkisuudessa on herännyt kysymyksiä siitä, miksi turvapaikkahakemus on kuitenkin käsitelty Suomessa.

 Suomi soveltaa yhdessä muiden EU-maiden, Norjan, Islannin, Sveitsin ja Liechtensteinin kanssa turvapaikkahakemusten käsittelyssä Dublin III -asetusta. Sen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittelystä on vastuussa vain yksi näistä valtioista. Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen ja hakee turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto aloittaa sen selvittämisen, mikä maa on vastuussa hakemuksen käsittelystä.

 Toinen Dublin-jäsenvaltio voi olla vastuussa hakemuksen käsittelystä esimerkiksi silloin, jos

·         hakijalla on perhesiteitä, oleskelulupa tai viisumi kyseisessä jäsenvaltiossa

·         hakijan sormenjäljet on rekisteröity Eurodac-sormenjälkitietokantaan luvattoman jäsenvaltioiden ulkorajan ylittämisen yhteydessä tai hänen hakiessaan turvapaikkaa kyseisestä maasta.

 

Käytössä yhteinen Eurodac-sormenjälkirekisteri

 Käsittelyvastuuta määrittäessään Maahanmuuttovirasto tarkistaa yhteisistä eurooppalaisista rekistereistä, löytyykö hakijasta niistä merkintöjä. Näistä rekistereistä Eurodac-sormenjälkitietokanta on tarkoitettu nopeuttamaan vastuuvaltion määrittämistä. Kukin asetusta soveltava jäsenvaltio tallentaa sormenjäljet sinne, jos henkilö on hakenut turvapaikkaa tai ylittänyt jäsenvaltioiden ulkorajan laittomasti.

 Rekisteriin on tallennettu 15.1.2003 jälkeen kaikkien turvapaikkahakemuksen tehneiden yli 14-vuotiaiden henkilöiden sormenjäljet. 

 Vuoden 2015 poikkeuksellisen ruuhkautuneessa tilanteessa kaikki jäsenvaltiot eivät kuitenkaan ole kyenneet hakijoiden välittömään rekisteröimiseen.

 Jos hakijasta ei ole kansainvälisissä järjestelmissä tietoja, ei Suomella välttämättä ole perusteita esittää toisille jäsenvaltioille pyyntöä ottaa hakemus käsittelyyn ja käännyttää hakijaa Dublin-asetuksen nojalla.

 Esimerkiksi tieto siitä, että henkilö on käynyt toisessa valtiossa tai kulkenut toisen valtion kautta, ei yksin riitä. Laiton oleskelu maassa on voitava todistaa, ja kyse on oltava yli viiden kuukauden oleskelusta.

 Jos perusteita käännyttämiselle Dublin-asetuksen nojalla ei ilmene, on Suomi vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä.

 

Turvapaikkahakemusten käsittelijöillä ei ole pääsyä muiden maiden rikosrekistereihin

Rikoksiin syyllistyminen toisessa jäsenvaltiossa ei näy Eurodac-järjestelmässä, joka on tarkoitettu ainoastaan turvapaikka-asian käsittelyvastuun määrittämiseen.

 Rikosten tekeminen jossain valtiossa ei vaikuta käsittelyvastuuseen eikä aiheuta syytä rekisteröidä henkilöä Eurodac-sormenjälkijärjestelmään, vaan tällaisessa tapauksessa henkilö kirjataan kyseisen maan kansalliseen rikosrekisteriin, joihin Suomen turvapaikkakäsittelijöillä ei ole pääsyä.

 Rikoksen toisessa Euroopan valtiossa tehnyt henkilö saatetaan joissain tapauksissa kirjata Euroopan yhteiseen Schengen-tietojärjestelmään esimerkiksi maahantulokiellon tai etsintäkuulutuksen perusteella. Tällaisia tietoja ei tarkistuksissa aina löydetä, jos henkilö on esiintynyt toisessa valtiossa eri henkilötiedoilla.

 Jos henkilö siis tekee rikoksia esimerkiksi Suomessa tai tavataan täällä laittomasti, eivät nämä tiedot näy hänen hakiessaan mahdollisesti turvapaikkaa toisessa Dublin-jäsenvaltiossa eikä Suomi ole automaattisesti vastuussa hänen turvapaikkahakemuksestaan.

3 thoughts on “Migri: Dublin-asetus – Milloin turvapaikanhakija käännytetään toiseen Euroopan valtioon?

  • 29.8.2017 at 23:36
    Permalink

    ”Pastori Maes: Syyria ja pakolaiset – aikakautemme suurin mediavale
    Alankomaalainen Algemeen Dagblad (AD) -lehti on tammikuussa 2017 haastatellut flaamilaista pappia Daniel Maes (78), joka asuu Syyriassa. Uuden haastattelun Maes antoi heinäkuussa 2017 Alankomaissa lomallaan. Papin mukaan lännen median kuvaus Syyrian ”sisällissodasta” ja pakolaisista on aikakautemme suurin mediavale.
    Näki Qaran ”kansannousun” paikan päällä

    Flaamilainen pastori Daniel Maes asuu Mar Yakubin luostarissa Qaran kaupungissa, 90 kilometriä Damaskosta pohjoiseen. Tarkemmin sanottuna tämä on Pyhän Jaakob Persialaisen luostari. Täällä pastori Maes on nähnyt myös sisällissodan alun…”

    https://mvlehti.net/2017/08/28/pastori-maes-syyria-ja-pakolaiset-aikakautemme-suurin-mediavale/

    Reply
  • 29.8.2017 at 23:44
    Permalink

    Kesäkuussa SVT:n ulkomaankirjeenvaihtaja Erika Bjerström vahvisti, että afrikkalaiset ovat lähes yksinomaan taloudellisia siirtolaisia, jotka näkevät Euroopan “yhtenä suurena raha-automaattina”.

    ”I juni bekräftade även SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström att de afrikanska invandrarna nästan uteslutande är ekonomiska migranter som ”ser Europa som en enda stor bankomat”.

    – Det stora problemet är att de här unga männen är felinformerade. De ser på Europa som en enda stor bankomat. De har vuxit upp med att släktingar går och hämtar ut pengar som de sedan skickar hem till sina byar i Afrika. De måste ju få korrekt information om att det är farligt och olagligt att ta sig in i Europa på det här sättet. 90 procent är just migranter på jakt efter ett bättre liv, sade hon.”
    http://www.friatider.se/afrikaner-ska-f-s-ka-asyl-i-europa-direkt-fr-n-afrika

    SVT = Sveriges Television = Ruotsin Televisio

    PettUri Orpo otti avosylin vastaan 2015-syksyllä 30000 Sipilän partalasta, vaikka hän olisi voinut käännyttää ne välittömästi takaisin turvalliseen maahan Ruotsiin. Niistä on jo tähän mennessä aiheutunut Suomelle miljardiluokan kustannukset.

    Reply
  • 30.8.2017 at 07:26
    Permalink

    Orpoa ja Sipilää edes uhkaa minkään asteen valtakunnanoikeus vaikka ovat tehneet kaikkensa hävittääkseen Suomen kansan. Asiallista tietoa on ollut tarjolla ennen nykyistä katastrofia, omatoimimatkustelu on jäänyt meidän päättäjillä liian vähälle.

    Kuka tahansa kansalainen ilman poliittista turvaverkkoa olisi jo pasitettu vankilaan mikäli ei pystyisi maksamaan aiheuttamaansa vahinkoa.

    Vaaleilla ei muutosta saada aikaan – ei nyt eikä tulevaisuudessa. Olemme liian kilttiä massaa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.