Vantaalainen virkahenkilö suunnittelee ohituskaistaa palveluihin Syyrian sotaan osallistuneille – Ja valittaa vihapuhetta

Vantaalla vaikutusvaltaisessa asemassa toimivan viranhaltijan henkilöön yhdistyy kaksi toisiinsaliittymätöntä asiaaa: Pohdiskelu Syyrian sotanäyttämöltä palaavien sotaan osallistuneiden #radikalisoitumisen torjumisestaa järjestämällä näille ohituskaista julkisiin palveluihin, ja julkisessa virassa toimiviin kohdistuva häirintä ja painostus, -mm. #vihaviesteillä. Tarkastelemme molempia ilmiöitä.


Vantaan Sanomat kirjoitti 11.02. tänä vuonna viranhaltijoihin kohdistuvasta häirinnästä, joka Vantaalla on yleisempää kuin missään muualla:

Vantaalla päättäjien kokema uhkailu ja häirintä on tutkitusti yleisempää kuin useimmissa muissa kunnissa. Lukuisat Vantaan kaupungin luottamushenkilöt ja viranhaltijat joutuvat usein uhkailun ja häirinnän kohteeksi. Maalitauluina ovat etenkin julkisuudessa näkyvät johtajat. Åbo Akademin vuoden 2015 tutkimuksen mukaan Vantaalla kuntapäättäjien kokema uhkailu tai muu häirintä on yleisempää kuin useimmissa muissa kunnissa.

Ongelma on siis tutkitusti todettu, mutta sen syystä ei ole minkäänlaista käsitystä. Em. vihapuheen kohteeksi joutunut viranhaltija on ollut myös aktiivisesti reagoimassa aivan muihin ongelmiin: Iltasanomissa tänään (30.08.) siteeraataan häntä edelliseen liittymättömästä mutta yhtä tärkeästä asiasta: Kotiinpaalaavien jihad-sotaan osallistuneiden #radikalisoitumisen estämisestä. Em. uhkailujen takia olemme poistaneet virkailijan nimen.:

Vantaan kaupungin lausunnossa sisäministeriön ehdotukseen huomautetaan, että palvelujärjestelmästä puuttuu taistelualueelta palaaville tarvittava ”erityispalvelu ja erityiskohtelu”. Riskinä on, että kyseessä oleva ryhmä jää kokonaan vaille tarvitsemiaan palveluita, jos ”ohituskaistaa” ei kehitetä, Vantaan lausunnossa sanotaan. IS pyysi Vantaan perhepalveluiden johtajaa selventämään lausuntoa.

– Ajattelen niin, että jos yhteiskuntaan integroituminen on parhaita suojamekanismeja radikalisoitumista vastaan, asunto, työpaikka ja opiskelu ovat keskeisiä, (virkailija) kertoo. (Virkailijan) mukaan vierastaistelijoiden radikalisoitumisen uhka voisi olla joskus perusteltu syy saada muita nopeammin asunto. Vantaan kaupungin palveluiden asiakkaina on ollut muutamia henkilöitä, jotka ovat palanneet taistelualueelta. Näissä tilanteissa on tarjottu sosiaaliohjausta ja mielenterveyttä edistäviä palveluita.

Supon mukaan Syyrian sotatoimialueelle on matkustanut ainakin 80 Suomessa kirjoilla olevaa henkilöä. Kokemukset muista EU-maista antavat viitettä, että tälläiset henkilöt saattavat sodasta palattuaan radikalisoitua, -sikäli kuin se on mahdollista. Tämän estämiseksi mm. Vantaalla valmistellaan erityiskohtelua.

Terrorismintutkija Alan Salehzadeh kirjoittaa Iltalehdessä (29.08.) Lähi-Idän sotanäyttämöltä palaavien muodostamasta ongelmasta:

 Yhteiskunnan olisi parasta keskittyä suojautumaan islamistien muodostamalta turvallisuusuhalta, sen sijaan että resurssit ohjataan exit-ohjelmiin ja muuhun palaajille tähdättyyn tukitoimintaan.

Näitä tukiohjelmia, joilla halutaan integroida lähtijöitä takaisin osaksi yhteiskuntaa, on käynnissä Suomessakin. Mutta entä lähtijöiden vastuu omista teoistaan? Onneksi kansainvälinen rikosvastuu edellyttää, että terrorismiin syyllistyneet saavat tuomion. Myös terroristisessa tarkoituksessa matkustaminen on rikos.

Salehzadehin mukaan terroritekoihin Syyriassa osallistumisesta epäiltyjä ei pitäisi palkita erityiskohtelulla sosiaalietujen jakamisessa, vaan estää heiltä vapaa liikkuminen ja kontrolloimaton viestiliikenne, kunnes heidän tekemisensä sotanäyttämöllä on tarkoin selvitetty. Hän ehdottaa myös, että sotaan osallistuneilta jihadisteilta, mikäli he ovat kaksoiskansalaisia, peruutetaan Suomen kansalaisuus.

Tällöin he voivat vastasta teoistaan toisen kotimaansa oikeuslaitokselle, joka useassa tapauksessa on periaatteiltaan  lähempänä heidän arvomaailmaansa.

Useat EU-maiden turvallisuusviranomaiset ovat viimeisen runsaan vuoden aikana varoittaneet EU-maiden kanta-asukkaiden radikalisoitumisesta maahanmuuttajien radikalisoitumisen ohella. Mm. Ranskan sisäisen turvallisuuspalvelun DGSI:n päällikkö Patric Calvar näki Ranskan parlamentin valiokunnalle toukokuussa 2016 pitämässään selonteossa ranskalaisten mahdolliset reaktiot maahanmuuttajiksi tunnistettavien terroristien johonkin näyttävään iskuun yhtä suurena uhkana valtiolle, kuin terrorismi itsessään.

Calvar viittasi myös Kölnin uudenvuoden 2016 tapaisiin #taharrush-kampanjoihin em. kantaväestön reaktion mahdollisena aiheuttajana. Kuvatessaan po. ongelmaa hän käytti nimitystä #sisällissodan uhka, mikä ei liene liiottelua sillä Calvar on yksi Euroopan parhaiten informoituija henkilöitä turvallisuusasioissa.

Calvarin huoli liittyy Ranskassa toistuvien terroritekojen ja kontrolloimattoman maahanmuuton aiheuttaman rauhattomuuden vaikutuksiin: Nämä ilmiöt syövät valtion ja hallituksen #legitimiteettiä, siis uskottavuutta kansalaisten silmissä. Tämä on sama asia kuin kansalaisten lojaalisuus yhteiskuntajärjestelmälle.

Puhuessaan ranskalaisille parlamentinjäsenille Calvar käytti sanontaa ”äärioikeiston uhka” tarkoittaessaan em. kansalaismielialan muutosta. Uhkakuvaan sisältyy myös yleisen mielipiteen dipolarisoituminen, l. kahtiajakautuminen toisiinsa nähden kommunikaatiokyvyttömiin leireihin. Se on sinälläänkin valtion legitimiteettiä haittaava tekijä.

Legitimiteetti voidaan suomentaa mm. luottamukseksi, jota hallinto nauttii hallittavien keskuudessa. Sikäli kuin se järkkyy, valtio muuttuu #labiilimmaksi, so. helpommaksi horjuttaa. Paitsi nähtävissäoleva vastakkaisuuden lietsominen, tietyt ilmiöt lisäävät yhteiskuntajärjestelmän ja hallituksen horjutettavuutta:

  • Yksittäiset dramaattiset terroriteot, joukkomurhat yms.
  • Arkipäiväiseen turvallisuuteen kohdistuva uhka satunnaisten random-terroristien taholta: Puukkohyökkäykset, rekka-iskut, jne.
  • Matalan intensiteetin väkivalta, naisrauhan katoaminen.

Tähän luetteloon voitaneen lisätä vielä yksi paragraaffi: Kansalaisten mielissä vahvistuva käsitys, että huonostikäyttäytyville maahantulijoille tarjotaan erityiskohtelua viranomaisten taholta.

Video näyttää, millaiseen toimintaan #vierastaistelijat ovat osallistuneet Syyriassa ja Irakissa:



2 thoughts on “Vantaalainen virkahenkilö suunnittelee ohituskaistaa palveluihin Syyrian sotaan osallistuneille – Ja valittaa vihapuhetta

  • 30.8.2017 at 18:44
    Permalink

    Nuo pitää siivota äkkiä pois, valtaa karsittava ja seurantaa lisättävä näiden suvakkien toimista tai seurauksena on kaaos.

    Reply
  • 30.8.2017 at 22:51
    Permalink

    No, huhhuh… mikä näitä ihmisiä vaivaa… ohituskaistaa terroristeille…
    Ymmärtääkseni suomesta lähteminen osallistuakseen terrorismiin tai suorittaakseen rikoksia on rangaistavaa… ohituskaista vankilaan olisi oikeampi suunnitelma/ ehdotus… eikä tämä ehkäisisi edes radikalisoitumista, koska nuo lähtijät ovat olleet jo radikalisoituneita lähtiessään… pimeetä touhua virkahenkilöiltä…

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.