Anna Kontula: Olen elämäni aikana majoittanut paperittomia tietoisesti, pyrkimyksenä piilottaa henkilö viranomaisilta

Kansanedustaja Anna Kontula (Vas) kirjoittaa facebookkiin seuraavasti:

Olen elämäni aikana majoittanut monenlaisia ihmisiä, myös paperittomia. Muutaman kohdalla kyse on ollut myös tietoisesta pyrkimyksestä piilottaa henkilö viranomaisilta.

Ainakin yhden kerran uskon pelastaneeni näin ihmisen hengen. Kyseoli vakavasti sairaasta, joka odotti pääsyä operaatioon Suomessa. Häntä oltiin palauttamassa maahan, jossa hoitoa ei ollut saatavilla. Piilottamista tarvittiin siksi aikaa, että paperityöt saatiin kuntoon ja henkilö pidettyä maassa toimenpiteeseen saakka.

Kun minulta on majoitusta pyydetty, en yleensä ole kysynyt kovin tarkkoja yksityiskohtia, saati papereita. Ihmisen perustarpeet ovat melko lailla samanlaiset papereista riippumatta, joten en ole pitänyt sitä tärkeänä. Siksi en myöskään tiedä kaikkien luonani käyneiden tilannetta. Yhden pitempään luonani asuneen tiedän kuitenkin sittemmin saaneen turvapaikan. Ilmeisesti viranomaiset lopulta olivat siis samaa mieltä suojelun tarpeellisuudesta.

Sellaiseenkin tapaukseen olen sekaantunut, jossa suomalainen oli mennyt rakastumaan venäläiseen. Poliisi ei uskonut heidän rakkauteensa, vaan tuomitsi avioliiton valeliitoksi ja määräsi vastavihityn puolison poistumaan maasta. Pariskunta valitti päätöksestä, mutta ainoa keino todistaa poliisin tulkinta vääräksi oli tietenkin jatkaa ja dokumentoida normaalia avioelämää, joka edellytti puolisolta Suomessa piileskelyä. Tässä tapauksessa oma ”rikokseni” jäi pieneen avunantoon, mutta olen tyytyväinen siitäkin: pari sai lopulta päätöksen kumottua ja kaksi kaunista lasta.

Nyt hallitus on ilmoittanut kriminalisoivansa paperittomien majoittamisen ja piilottelun (tarkemmat yksityiskohdat vielä epäselviä). Se tarkoittaa, että kaikissa edellä kuvatuissa tilanteissa olisin syyllistynyt rikokseen. Kuten todenmäköisesti sadat muut tavalliset suomalaiset, jotka ovat avanneet ovensa tuntemattomalle.

Vaikuttaa siltä, että hallituksen piirissä ei ole kovin syvää ymmärrystä tästä ilmiöstä. Ei kukaan majoita paperitonta huvikseen. Vieraan ihmisen kanssa asuminen on stressaavaa, etenkin yhteisen kielen puuttuessa, ja harvalla paperittomalla on mahdollisuutta osallistua asumis- ja ruokakustannuksiin. Paperittoman majoittaminen tarkoittaa useimmiten myös henkistä vastuuta aika epätoivoisessa tilanteessa olevasta ihmisestä. Ei semmoiseen kukaan huvikseen rupea.

Paperittoman majoittaminen jonkun kotiin on välttämätöntä silloin, kun ei muita vaihtoehtoja ole. Paperittoman piilottelu on järkevää silloin, kun on tiedossa, että tilanne on väliaikainen. Kun on jokin jatkosuunnitelma.

Suomalainen viranomainen on keskimäärin luotettava ja reilu. On kuitenkin naiivia kuvitella, että järjestelmä olisi erehtymätön, että mahdottomia ja epäoikeudenmukaisia tilanteita ei koskaan voisi syntyä. Piilottaminen on ollut yksilötasolla toimiva varajärjestelmä silloin, kun virallinen systeemi pettää. Toistaiseksi en ole kuullut yhtään perustelua sille, miten sen kriminalisointi parantaisi suomalaista yhteiskuntaa.

Mikäli kriminalisointi toteutuu, kannustan kaikkia ilmoittamaan poliisille varmuuden vuoksi aina, kun kotona on yövieraita. Tai ainakin tarkistamaan kaikkien passit – oleskeluoikeutta kun ei voi päätellä ulkonäöstä.

Anna Kontula facebook

14 thoughts on “Anna Kontula: Olen elämäni aikana majoittanut paperittomia tietoisesti, pyrkimyksenä piilottaa henkilö viranomaisilta

  • 1.9.2017 at 19:34
    Permalink

    Järjestelmä ei tosiaankaan ole erehtymätön vaan päinvastoin. Tilannetta vielä pahentaa nuo pässinpäät jotka piilottelee näitä nykyisiä elintasosurffareita, ja niiden joukossa voi olla erittäinkin vaarallisia tapauksia joka sitten huomataan liian myöhään.

    Reply
  • 1.9.2017 at 20:18
    Permalink

    Miehitysjoukkojen avustaminen on käsittääkseni maanpetos?

    Reply
  • 1.9.2017 at 20:51
    Permalink

    Ei kai sitten muuta kuin lehmä tuomiolle. Tällaiset ihmiset ovat yhteiskunnan turvallisuudelle ja yhteiskuntarakenteelle, sen -rauhasta puhumattakaan, todella vaarallisia säätäjiä. Näihin ihmisiin jotka luulevat olevansa lain ja järjestyksen yläpuolella ja jotka luulevat että heidän milihalunsa ovat oikein, tulisi polisihallituksen keskittää paljon enemmän resursseja kuin Vastarintaliikkeeseen. Jo SUPO on laiminlyönyt täysin tehtävänsä kun Suomen kansasta paljastuu tällaisia desantti-anarkisti-kommunisteja jotka eivät edes ymmärrä mihin heidän myyräntyönsä johtaa.

    Mutta lapsettomana taistolaisena hänellä ei ole mitään huolta siitä mihin jamaan maa jää kun hän kuolee. ”Jokainen selvitköön omillaa” on näiden kulttuurimarxilasiten linja. Ja nyt Anna keskittyy vain toosansa kautta mielihyvään, sellaisen haastattelun hän aikoinaan antoi.

    Reply
  • 1.9.2017 at 21:13
    Permalink

    Varmaan sai munaa palkaksi?

    Reply
  • 1.9.2017 at 22:32
    Permalink

    Anna Kontula myös halusi vanhempien ja lasten välisen sukupuolisen kanssakäymisen eli insestin pois rangaistuksista.

    Reply
  • 2.9.2017 at 05:26
    Permalink

    Jos tuo kommunisti joutuu oikeuteen luulen että vapautetaan koska kärsii pahoista mielenterveysongelmista, ei tätä muuten voi selittää. Mutta pakkohoitoon voitaisiin laittaa ja erottaa kansanedustajan paikalta koska on noin holtitonta toimintaa.

    Reply
  • 2.9.2017 at 13:03
    Permalink

    Onhan noita sairaita yksilöitä Suomessa jonkin verran.Ehkä suht reiluhkot sakot vähän rauhoittaa tätä epidemiaa

    Reply
  • 2.9.2017 at 16:56
    Permalink

    Eikö nämä lahopäät tajua, että tekevät Suomen lisäksi hallaa myös esim. Irakin valtiolle. Luulevatko he, että noista ählämimaista tulee koskaan oikeita ja toimivia valtiota, jos eurooppalaiset elättävät kaikki heidän työikäiset miehet. Ja meidän rakentama hyvinvointi kuuluu meille, eikä jokaiselle vastaantulevalle mamulle. Pitääkö meidän elättää kohta myös kaikki etelä-amerikkalaiset, afrikkalaiset, slaavit ja intialaiset, arabien lisäksi. Järki hoi! Valkoiset eurooppalaiset ovat selvä vähemmistö tässä maailmassa, eikä oikea maailma ole Star Trekkiä, vittu.

    Reply
    • 6.12.2018 at 08:53
      Permalink

      Olet säälittävä luuseri. Häivy. Mene hoitoon. Vartijoita lisätty. Poliisi tietää sinut.

      Reply
  • 3.9.2017 at 01:27
    Permalink

    Näitä saman leirin ja aatteen tekijöitä on Jyväskylässäkin

    Reply
  • 3.9.2017 at 09:02
    Permalink

    ”oleskeluoikeutta kun ei voi päätellä ulkonäöstä.”

    Puhuuko suomea?

    Reply
  • 4.9.2017 at 01:00
    Permalink

    Että tämmösiä epäluotettavia riittää kansanedustajia Suomessa

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.