Mahdollinen suurvaltasuhteiden kriisin aihe Etelä-Kiinanmerellä

Indokiinan, Malesian, ja Filippiinien rajoittamalla Etelä-Kiinanmerellä on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana kaikessa hiljaisuudessa huolestuttavaa kehitystä: Rantavaltiot ja Kiina ovat esittäneet aluevaatimuksia eräitä pieniä luotoja ja merenalaisia riuttoja kohtaan, ja rakennelleet merelle keinotekoisia saaria vaatimustensa tueksi. Etelä-Kiinanmeren kautta kulkee maailmantaloudelle elintärkeä meriväylä, ja alueen öljy- ja kaasuvarat kuumentavat tilannetta entisestään. USA:n Tyynenmerenlaivaston eilen uutisoitu ilmoitus ’Freedom of Navigation Operations’ (FONOPS) -kampanjasta Etelä-Kiinanmerellä saattaa enteillä tilanteen kärjistymistä.


Tämä on ensimmäinen kerta, kun FONOPS-operaatiot ulotetaan Etelä-Kiinanmerelle. Kiina, jolla on aluevaatimuksia merellä, on ilmoittanut pitävänsä USA:n toimenpidettä provokaationa. Edellinen USA:n ja Kiinan erimielisyys alueella aiheutui USNAVY:n hävittäjä USS Stethemin purjehduksesta 02.07. 12 merimailin etäisyydeltä Kiinan miehittämästä Triton Islandista, joka kuuluu Paracel-saaristoon.

Aluevaatimuksia ovat KIinan lisäksi esittäneet Vietnam, Brunei, Malesia ja Filippiinit. Näillä on myös merellä linnoitettuja keinotekoisia saaria, kuten Kiinallakin. KIina on jo protestoinut VIetnamin käynnistämää öljyvarojen etsintää vastaan. Etelä-Kiinanmeri on yksi maailman niistä alueista, jolla mahdollinen kansainvälisten suhteiden kiristyminen tulee näkymään ilman viivettä.

Asiasta kertoi tänään The Straitstimes.


VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.