Pohjois-Korea suoritti kuudennen ydinkokeensa – Tällä kertaa vetypommilla

3

Tänään sunnuntaina Pohjois-Korea on kertonut tehneensä onnistuneen ydinkokeen ”100% kotimaisella” vetypommilla. Räjähdys tapahtui maan pohjoisosissa, samalla alueella missä valtaosa aiemmistakin kokeista on suoritettu. Etelä-Korean viranomaisten mukaan räjähdys aiheutti 5.7 magnitudin maanjäristyksen ja oli voimakkuudeltaan 50-60 kilotonnia, siis 5-6 kertaa voimakkaampi kuin yksikään aiemmista.

Yhdysvallat ei ole reagoinut tapahtuneeseen mitenkään ja Etelä-Korea ilmoitti pitävänsä asiasta kokouksen myöhemmin. Japanin pääministeri Shinzo Abe kutsui tekoa anteeksiantamattomaksi ja kertoi Japanin protestoivan sitä vastaan voimakkaasti.

Pohjois-Korean on aiemmin uutisoitu kykenevän mannertenvälisiin iskuihin ja mikäli se on onnistunut valmistamaan toimivan vetypommin, on tilanne jopa aiempaa huolestuttavampi. Kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut yrityksissään saada P-Korea luopumaan ydinaseohjelmastaan ja alueen jännitteet kiristyvät päivä päivältä P-koreaa vastaan suunnattujen pakotteiden heikentäessä elämänlaatua maassa.

Yhdysvallat ilmoitti elokuun alussa että se on valmis neuvottelemaan P-Korean kanssa mikäli se lopettaa ydinkokeensa. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson korosti että sekä ohjuslaukaisujen että ydinkokeiden olisi loputtava jotta keskustelut P-Korean tulevaisuudesta voitaisiin aloittaa. P-korea taas on ilmoittanut ettei minkäänlaisia neuvotteluja aloiteta ennenkuin vihamielisyydet maata kohtaan loppuvat.

Lähde: Ap, Reuters

 

3 KOMMENTIT

  1. Uutisessa mainittu 50 – 60 kilotonnia on vetypommiksi varsin pieni eli epäilen, että kyse ei olisi aidosta vetypommista, sillä pienimpien tehot ovat yleisesti 200 kilotonnista ylöspäin megatonni luokkaan.

  2. Räjäytys olisi pitänyt tehdä jo 1950-luvun alussa, tarvittaessa myös Pekingiin ja Moskovaan. (sarkasmia).

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.