SM-liigan kurinpitojärjestelmä muuttuu

Perjantaina käyntiin pyörähtävä kotimainen jääkiekon SM-liiga  saa jälleen totuteltavakseen sääntömuutoksia tulevalle kaudelle. Liiga on mm. luopunut kaksiportaisesta kurinpitojärjestelmästä, ja kurinpidosta huolehtii jatkossa viisihenkinen kurinpitodelegaatio. Samalla ryhmä on linjannut kauden 2017–18 painotusalueitaan.

Kurinpitodelegaation puheenjohtajana toimii Sampo Liusjärvi. Mukana on niin huipputason pelaaja- ja erotuomarikokemusta kuin urheilulääketieteen ja oikeustieteen osaamista. Jäseniksi on nimitetty Pekka Saarenheimo, Tuomas Pöyhönen, Markku Tuominen ja Robert Bützow. Päävideotuomareina jatkavat Kari Jalonen ja Kai Tervonen.

– Kurinpitojärjestelmämme on tärkeässä osassa pelin kehittyessä. Yhteinen tahtotila oli koventaa etenkin päähän kohdistuneiden taklausten rangaistusasteikkoa. Tavoitteena on parantaa pelaajien turvallisuutta. Toki samalla on huomattava, että sanktiointi on tässä yksi tekijä. Pelinopeus kasvaa jatkuvasti ja myös pelaajien vastuu omasta ja toistensa turvallisuudesta korostuu, Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi sanoo.

Alkavalle kaudelle on vedetty seuraavat linjaukset:

  1. Päähän kohdistuneet taklaukset on asetettu korostuneen huomion kohteeksi. Päähän kohdistuneena taklauksena pidetään kaikkia taklauksia, joissa ensimmäinen kontakti tapahtuu taklatun pelaajan päähän. Lisäksi päähän kohdistuneena taklauksena pidetään taklauksia, joissa ensimmäisenä ja pääosin vartaloon kohdistuvan taklauksen jälkeen isku kohdistuu taklatun pelaajan päähän.
  2. Erityisesti tahalliseksi tulkittavien sekä merkittävää huolimattomuutta osoittavien päähän kohdistuneiden taklauksien rangaistusasteikkoa korotetaan aikaisemmasta rangaistustasosta. Asian harkinnassa kiinnitetään huomiota pelitilanteeseen kokonaisuutena ja erityisesti siihen, korostaako pelaaja taklausta ylöspäin voimakkaasti suuntautuvalla liikkeellä.
  3. Pelaajan kurinpitohistorialla on vaikutus rangaistuksen pituuteen. Kun kurinpitokäsittelyssä olevan sääntörikkomuksen katsotaan olevan yli yhden ottelun pelikiellon arvoinen, otetaan rangaistusharkinnassa tarkasteluun pelaajan kurinpitohistoria Liigassa kuluvalta ja kolmelta edelliseltä kaudelta. Aiemmat Liigan kurinpitomenettelyssä määrätyt pelikiellot vastaavan kaltaisista teoista ovat rangaistuksen koventamisperuste.

Lähde: SM-Liiga

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.