Autoilija! Näin voit säästää satasia vakuutusmaksuissa

Liikennevakuutuksen bonusjärjestelmä muuttui viime vuodenvaihteessa. Uuden lain myötä bonus ei ole enää autokohtainen, vaan henkilökohtainen. Tämä etu palvelee esimerkiksi kakkos- tai harrasteauton omistajia, sillä nyt he voivat saada samat mahdollisesti täydet bonukset kaikkiin autoihinsa.

Tähän asti kakkosautoilla on voinut olla nollabonukset, vaikka samalla kuljettajalla olisi ykkösautossaan täydet bonukset. Ikään kuin sama tunnollinen kuljettaja olisi yhtäkkiä muuttunut huonommaksi kuljettajaksi astuessaan toisen omistamansa auton rattiin. Uudistus oli siis tervetullut järkeistys vanhaan, epäoikeudenmukaiseen systeemiin.

Bonusjärjestelmäkään ei ole enää muutamaan vuoteen ollut lakisääteinen tai pakollinen. Sen vuoksi vakuutusyhtiöillä on nyt toisistaan poikkeavat bonusjärjestelmät, joten eroja on esimerkiksi vakuutuksen lähtöbonuksissa ja maksimibonuksen määrässä. Myös vakuutushinnoissa ylipäätään on erittäin suuria eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä. Kilpailutus siis kannattaa.

Rahanarvoinen säästövinkki

Henkilökohtaiseksi muuttuneiden bonusten aiheuttamia muutoksia vakuutukseen ei välttämättä tai lainkaan päivitetä automaattisesti vakuutusyhtiön toimesta. Siksi sinun kakkosautosi vanhassa vakuutuksessa voi edelleen olla olemattoman pienet bonukset, vaikka sinulla olisi uuden lain nojalla oikeus täysiin tai ainakin huomattavasti korkeampiin bonuksiin.

Vanha olemassaoleva vakuutus on voimassa vanhoin ehdoin ja bonuksin siihen saakka, kunnes se vaihdetaan tai päivitetään uusia säännöksiä vastaavaksi. Päivityksellä voi saavuttaa useiden satojen eurojen säästön vanhaan verrattuna. Mitä enemmän sinulla on autoja, sitä isompi säästö.

Eräs autoilija kirjoittaa Facebookissa näin: ”Soitelkaapa omiin vakuutusyhtiöihinne. Bonusprosentti nousi yhdellä soitolla 30% – > 70% tästä päivästä alkaen. Liikennevakuutukseen on tullut muutos, jonka mukaan bonus-% on nykyään hlö.kohtainen eikä autokohtainen. Tipahti vakuutuksen hinta yli 100€ / vuosi, tällä yhdellä soitolla. Joillain tippunut jopa 500€ / auto / vuosi. Tätä ei yhtiöt tietenkään itsekseen tarjoa, pitää ymmärtää itse tarkistaa! Eikä ole paljon mediassakaan näkynyt juttua, vaikka muutos on tullut voimaan ajat sitten.”

Joten kannattaa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön, tarkistaa omien vakuutusten tilanne ja päivittää ne ajan tasalle uutta lakia vastaavaksi. Säästö voi yllättää positiivisesti.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.