Lukijan kynästä: Yleisradioon pettyneen ajatuksia

Kuuntelen paljon radiota ja pääsääntöisesti Radio Suomea, aivan viime päiviin asti. Maakuntaradiosta on tullut miellyttävää ohjelmaa hyvän musiikin seassa. Ajantasa arkipäivisin kello 10-11 ja 14-15 katkaisi hyvän ohjelman. Ihmettelen syvästi, miten kyseinen puheohjelma tulee parhaaseen kuunteluaikaan Radio Suomesta, eikä Yle Puheelta. Ajantasassa tulee pelkkää puhetta ja se on hyvin värittynyttä sekä mielipiteitä muokkaavaa. Ainakin se siihen pyrkii. Vastareaktio ainakin minun kohdalla on voimakas.

Olinkin kesällä toimittajaan ja hänen esimieheensä yhteydessä. Sain vastaavalta tuottajalta vastaukseksi lopulta: ” toimi oikein, mutta toimittajamme ei väittänyt, että se olisi toiminut väärin.” Siis täysin lainmukaisesta toiminnasta vääristelty uutinen voidaan hyväksyä edellä mainitulla perusteella.

Maakuntaradioiden keskipäivälähetykset poistettiin kesällä ja syksyksi tuli tilalle Suomen Radio. Tässä ohjelmassa soitetaan hyvää musiikkia mutta juonto-osuuksissa tulee paljon värittynyttä uutisointia liittyen turvapaikanhakijoihin. Kommentoin aktiivisesti lähetysikkunassa. Ilmeisesti kommenttini eivät olleet toimittajien mielipiteiden mukaisia ja minun estettiin 5.9.2017. Otin yhteyttä Ylen keskuksen kautta saadakseni tietää syyn, sekä poistettua eston. En saanut vastausta, kunnes otin Ylen päällikköön yhteyttä.

Sain päälliköltä vastaukseksi ympäripyöreän copy-paste tekstin. Pyysin lukemaan kysymykseni uudelleen jotta ymmärtäisi mihin hän vastaa. En saanut vastausta. Soitin päällikölle ja hän halusi nauhoittaa puhelun. Tiedän Ylen tavan toimia ja kielsin nauhoituksen. Keskustelusta voidaan ottaa pätkiä, irrottaa ne asiayhteydestään ja julkaista.

Puhelinkeskustelussa päällikkö halusi tietää nimimerkkini jolla kommentoin. Kyseli minulta olenko omasta mielestäni rikkonut sääntöjä. Olin hänen tietojen mukaan kommentoinut myös Ajantasaa, keskustellut kyseisen ohjelman tuottajan kanssa. Ja hänellä olevan töitä paljon eikä ehdi keskustella kanssani.

Minä olin erimieltä Ylen uutisoinnista liittyen turvapaikanhakijoihin. Halusin nimimerkkini vapautettavaksi ja selvät säännöt, mikäli olin niitä rikkonut. Tämän jälkeen lupasin pysyä niiden rajoissa. Minäkin teen töitä, olen vientiteollisuuden parissa. En juuri tuolloin vaan olin kartingradalla lapseni kanssa ajamassa.

Päällikkö ei siis tiedä nimimerkkiäni vaikka tietää mitä olin kommentoinut ja kenelle soittanut. Päälliköllä on aikaa käydä asioitani läpi toimituksessa, mutta ei selvittää niitä kanssani puhelimessa.

Minun mielipidettäni ei voi Yle, eikä kukaan muukaan muokata. Asioiden kärjistyminen pahentaa tilannetta. Jonkin verran olen asioita virkamiesten kanssa vääntänyt. Joissakin on kestänyt kauemmin. Jotkut ovat oienneet julkisuuden kautta. Päällikkö sanoi kuitenkin, ettei ole virkamies vaan toimittajana työsuhteessa. Anteeksi erehdykseni. Toimintatapa kyllä muistutti virkamiesmäiseltä. Julkisrahoituksen parissa kuitenkin, jota myös minä rahoitan.

Toivon asiallista uutisointia. Sen myötä kommentointi on myös asiallista. Lisäksi sananvapauden nimissä vaadin nimimerkkini vapauttamista. 6.9.2017 Turun terroriteko uutisoitiinkin jo hieman asiallisemmin, Turun isku. Vain sana terrori puuttui.

T. Kanavaa kääntänyt

Toim. huom: Yleisradion päällikkötason henkilö otti tähän asiaan kantaa kertomalla sähköpostitse:

”Yleisradiossa aiheiden käsittely perustuu luotettavuuteen, riippumattomuuteen ja puoluettomuuteen. Pyrkimys totuuteen on kaikessa toiminnassamme keskeinen tavoite.” (Sitaatissa esiintyvät kirjoitusvirheet ovat Ylen päällikön, eivät Nykysuomen toimituksen.)

5 thoughts on “Lukijan kynästä: Yleisradioon pettyneen ajatuksia

  • 8.9.2017 at 15:28
    Permalink

    Minulla ei moniin vuosiin ollut telkkaria eikä tv lupaa koska verenpaineeni nousi aina huippulukemiin sitä aivopesua kuunnellessa ja katsellessa. Nyt, kun joka tapauksessa joudun osallistumaan YLE;n syöneen elättämiseen, televisio on mutta katson vain luonto ja elokuvia. Uutisiakaan ei enää voi itkuun pillahtamatta katsoa, niin mamutusta se on.

    Reply
  • 8.9.2017 at 15:35
    Permalink

    Mitä helvettiä, eikö yle siedä eriävää mielipidettä?????

    Reply
  • 8.9.2017 at 15:53
    Permalink

    Virityskuvan tuijottelua tulee ikävä näinä aivopesu tykityksen aikoina.

    Reply
  • 8.9.2017 at 18:32
    Permalink

    Yle on verovaroin yläpidetty suojatyöpaikka elämässään epäonnistuneille hörhöille. Ainut ratkaisu on sen lopettaminen -korjaavat toimet tai muutamien henkilöiden vaihtaminen ei poista ongelmaa.

    Reply
  • 8.9.2017 at 22:07
    Permalink

    Yle ei ole osoittanut riittävää katumusta edes neuvostopropagandasta, jota se suolsi pahimmilaan molemmilla monopolikanavillaan yhtäaikaisissa uutisissa. Onneksi nyt kaikki tallentuu ja joku voi vielä joskus paljastaa vähemmän välkyillekin katsojille miten heitä on viety kuin pässiä narussa. Toivottavasti Suomi on vielä silloin olemassa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.