Ruotsista löytynyt korkea-arvoinen viikinkisoturi paljastui naiseksi

3

Tanskassa oli muinoin naisia, jotka pukeutuivat samoin kuin miehet ja käyttivät kaiken aikansa sotilastaitojen opetteluun. He eivät halunneet kyvykkyytensä eivätkä jänteidensä kärsivän itsensä hemmottelusta.
Saxo Grammaticus: Gesta Danorum, noin 1200 AD

Tutkijoiden ”viikinkipäälliköksi” nimeämä vainaja paljastui DNA -analyysissä naiseksi.
Naissoturi haudattiin 900 -luvun puolivälissä loisteliaan aseistuksen ja kahden hevosen kanssa. ”Hän oli kolmissakymmenissä ja hyvin pitkä”, kertoo arkeologi Charlotte Hedenstierna-Jonson Uppsalan yliopistosta, ”ja todennäköisesti joukkojen johtaja”, hän jatkaa.

Naisella oli täydellinen sotavarustus: kirves, miekka, keihäs, sotisovan läpäiseviä nuolia, pitkä veitsi, kilpiä ja kaksi hevosta. Hänen syliinsä haudassa oli asetettu peli, jota käytettiin apuna taistelusuunnitelmien laadinnassa – sillä kokeiltiin erilaisia taktiikoita ja strategioita. Tämä viittaa siihen että nainen olisi ollut vaikutusvaltainen sotilasjohtaja. ”Todennäköisesti hän laati strategioita ja osallistui taisteluihin ja johti niitä” sanoo Hedenstierna-Jonson.

Hjalmar Stolpen kaivauspiirustus soturin haudasta.

Naisen haudan löysi ja kaivoi 1800 -luvun lopulla ruotsalainen arkeologi Hjalmar Stolpe. Esineistön ja hautaustavan perusteella hän tulkitsi, ajan tavan mukaan, vainajan kyselemättä mieheksi. Muutama vuosi sitten osteologi Anna Kjellström Tukholman yliopistosta kiinnitti huomiota soturin feminiinisiin lonkkaluihin ja pikemminkin naissukupuolelle tyypillisiin poskiluihin. DNA -analyysi todisti kiistattomasti vainajan olevan nainen. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Tukholman ja Uppsalan yliopistot.

Lähteet: http://nypost.com/2017/09/08/viking-skeletons-dna-test-proves-historians-wrong/

https://phys.org/news/2017-09-genetic-proof-women-viking-warriors.html

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3 KOMMENTIT

  1. Tanskassa kyetään muuttamaan mies naiseksi. Mutta Ruotsissa hänet olisi leimattu eittämättä transgenderiksi.

  2. Minusta ketään ei saa lokeroida mihinkään sukupuoleen koska se hiirrrrmuisen toiseuttavaa ja syrjivää

  3. Barbaarileffojen muinaiset dominoivat naissoturit nahka-asuissaan ja metallisuojuksissaan ovat siis sittenkin olleet todellisuutta. Tosi taistelumatsoni on aina miehen vertainen ja enemmänkin, kuin Xena.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.