Luona kääri vastaanottokeskuksilla yli kolmen miljoonan voitot

Luona on yksi ensimmäisistä ja suurimmista yksityisistä yrityksistä, jotka järjestävät vastaanottokeskustoimintaa Suomessa. Luonan toiminnan voi sanoa olleen erittäin kannattavaa vuonna 2016, jolloin se teki lähes 3,2 miljoonan euron voiton. Samalla Luona yli kolminkertaisti liikevaihtonsa edellisvuoteen verrattuna 52,8 miljoonaan euroon.

Ennen vastaanottokeskustoiminnan aloittamista Baronan omistama soteyritys Luona oli tappiollinen. Sen liikevaihto oli vielä vuonna 2014 vain noin 3,5 miljoonaa euroa.

Syksyllä 2015 Luonan hallituksen puheenjohtajana toimi Helsingin entinen sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen, joka kommentoi silloin Luonan uutta liiketoimintaa tähän tapaan:

– Ei tässä kenelläkään ole sellaista ideaa, että kansallisessa hätätilanteessa lähdetään tällaiseen juttuun liiketaloudellisin argumentein, mutta osakeyhtiöllä pitää olla tervettä liiketoimintaa.

Liiketaloudellisia muutoksia onkin Luonalle luvassa, sillä turvapaikanhakijoiden määrät ovat vähentyneet ja vastaanottokeskuksia suljetaan. Luonan toimitusjohtaja Milja Saksin mukaan yhtiön vastaanottokeskuksissa majoittuu tällä hetkellä noin 2 000 turvapaikanhakijaa. Enimmillään heitä on ollut noin 3 000.

– Olemme palanneet sote-palveluiden kehittämiseen. Haluamme ja aiomme toimia sote- ja maakuntauudistuksessa ennen kaikkea palveluntarjoajana”, Saksi kertoo.

Luona maksoi johtoryhmälleen ja avainhenkilöilleen vuoden 2016 tuloksesta bonukset, joiden summaa toimitusjohtaja Saksi ei suostu kommentoimaan.

Suomen valtio on ostanut yksityisiltä vastaanottokeskuksilta palveluja kymmenillä miljoonilla euroilla pakolaiskriisin takia.

Luonan Espoossa sijaitsevaa vastaanottokeskusta eli Nihtisiltaa on kritisoitu vähäisestä henkilöstömääristä. Esimerkiksi tammikuussa 2016 noin 600 turvapaikkahakijan terveydestä vastasi yksi henkilö.

Maahanmuuttovirasto Migri puuttuikin Luonan toimintaan ja neuvotteli Luonan kanssa vastaanottokeskusten henkilökunnan lisäämisestä ja majoituksen kokonaishinnasta. Sopimusten muuttaminen oli kuitenkin vaikeaa, sillä sopimukset olivat sitovia tietyn määräajan.

Luonan hallituksen jäseniä ovat Baronan toimitusjohtaja Markus Oksa sekä konsulttiyhtiö Momentouksen osakas Pasi Natri, joka on europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin (sd) puoliso. Barona omistaa Momentouksesta 80 prosenttia.

Luonan hallituksen puheenjohtajana toimii tätä nykyä Marja Hautakangas, joka istuu myös Baronan ja Uudenmaan Seniorikodit Oy:n hallituksissa.

Lähde: SK

 

5 thoughts on “Luona kääri vastaanottokeskuksilla yli kolmen miljoonan voitot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *