Vesihuolto vaarassa päätyä ulkomaisiin käsiin

Vesihuollon suuntaviivat 2020-selvityksessä tuotiin esiin useita huolia Suomen vesihuollosta tällä hetkellä ja tulevaisuudessa. Ne pitävät sisällään muun muassa huolen pienten vesilaitosten määrästä, niiden aiheuttamasta vedensaannin epävarmuudesta ja hintojen kasvusta joita voitaisiin hallita yhdistämällä laitoksia suurempiin kokonaisuuksiin.

Suomessa on arviolta noin 1500 vesihuoltolaitosta joista 1100 on yksityisessä omistuksessa ja 400 kuntien tai kuntayhtiöiden omistamia.

Vesilaitosyhdistyksen toiminnanjohtaja Osmo Seppälän mukaan huolta laitosten omistajuuden siirtymisestä ulkomaalaisille ei ole.

-Se nähtiin jonkinlaisena uhkana kenties vielä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alkupuolella, kun ylikansallisten yritysten vyöry vesihuoltoalalla oli voimakkaampaa kuin nykyisin.

Kuitenkin nykyisin yleinen kuntien toimintojen niputtaminen yhteen monialayhtiöön saattaa Seppälän mielestä aiheuttaa vaaran.

-Niissä kuntien vesihuolto on fuusioitu useimmiten kuntien omistamiin energiayhtiöihin. Vaikka vesiyhtiöt eivät erillisinä kiinnostaisikaan ulkomaisia suuryrityksiä, energiayhtiöt voisivat jo kiinnostaakin ja siinä samassa voisi ”pesuveden mukana” mennä myös vesihuolto, hän ennakoi.

Lähde: TS

2 thoughts on “Vesihuolto vaarassa päätyä ulkomaisiin käsiin

  • 12.9.2017 at 10:14
    Permalink

    Milloin politikko valehtelee: Silloin kun sen huulet liikkuu!!!

    Miksi yksikään pieni kunta antaisi vesilaitoksensa pois? Yhden ansaintamalleistaan jolla se saa kerättyä piiloveroa kuntalaisilta ja jolla se pystyy pitämään kunnallisveroäyrin pienempänä. Jos vesilaitoksia fuusioidaan, menetetään ansaintamalli ja kunnallisveroäyriä joudutaan nostamaan. Kunta ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin.

    Ja väite siitä että vesilaitoksia ei myytäisi ulkomaille on täysi VALE !! Heti kun tilaisuus tulee niin laitokset myydään maasta pois. Oikeastaan lähes kaikki muu infra on jo myyty, jäljellä on vain vesi. Isoja pelureita (Suez, Nestle, RWE-wasser, Thames Water) ei kiinnosta Suomen hajanaiset markkina. Mutta annas olla jos joku pääsee monopoliasemaan niin johan kiinnostaa. Jo nyt meillä on isoja yhtiöitä: Helsingin Vesi, Turun seudun vesi, Tampereen Vesi, Jyväskylän Vesi ja Lakeuden Vesi. Jos esm. Tampereella ”Tavase” projekti sattuisi onnistumaan, muodostettaisiin heti Pirkanmaan Vesi ja se olisi monopoliyhtiö. Sen seurauksena muutaman ison vesilaitoksen ostaja saisi yli puolet Suomen kuluttajista monopolinsa alle. Ja uskokaa tai älkää, mutta niinkuin Berliinissä aikoinaan, ostotarjous oli vesilaitoksen 10 vuoden voitto. Mutta heti kaupanteon jälkeen hinnat nousivat ja ihmisten raivo pakotti politikot ostamaan laitoksen takaisin.

    Ateenassa veden hinta nousi 200% vajaassa parissa vuodessa. Espanjassa samoin. On selvää että monikansalliset yhtiöt odottavat, niillä on aikaa. Ja kun taloudellinen tilanne on huono, ne kertovat ottavansa vastuun veloista ja maksavansakkin vielä rahaa. Yksikään politikko ei tällaisesta kieltäydy. Ja siksi plitikkojen ei ikinä pitäisi olla päättämässä tällaisista asioista. Mutta se on sitä demokratiaa se. Kaikki saavat sitä mitä kukaan ei halua.

    Reply
  • 12.9.2017 at 10:29
    Permalink

    Nestle vihaa meitä, ja on enemmän kuin innokas siirtämään vesivarannotkin markkiniden haltuun. Ottakaa selvää! Nestle poraa jo Suomessa maata tutkien vettä. Vesifoorumi.. Yksi syy miksi Suomen ”turvallisuudesta” ollaan niin huolissaan muualla kuin Suomessa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.