Taponen ja Huhtela olivat esimiesten puhuttelussa twiittailustaan – Poliisi uusii some-linjaustaan

Poliisiammattikorkeakoulun ylikomisario Jari Taponen sekä Helsingin poliisin johtokeskuksen johtaja Jussi Huhtela ovat aiheuttaneet kuohuntaa somessa etenkin maahanmuuttokriittisissä piireissä.

Näiden kahden some-kohun keskelle joutuneen poliisivirkamiehen esimiehet ovat keskustelleet jupakasta kaksikon kanssa. He joutuivat viime viikolla kovan ryöpytyksen kohteeksi maahanmuuttoa koskeneiden twiittiensä takia. Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion mukaan tapaukset johtavat poliisin some-linjausten uudelleentarkasteluun, uutisoi Uusi Suomi.

Turun puukkoiskun jälkeen pääasiassa perussuomalaisten riveistä on vaadittu turvapaikanhakijoita pois Suomen peruskouluista. Mediatiedon mukaan Turun epäilty opiskeli turkulaisessa peruskoulussa. Some-myrsky nousi, kun Taponen linjasi, että aikuisten turvapaikanhakijoiden koulunkäyntiä tulisi päinvastoin tukea. Myöhemmin hän tokaisi vastauksena eräälle twiittaajalle, että ”hyvää oppi tekee terroristillekin”. Kyseinen twiitti vaikutti kauhistuttavan monia ja sitä tulkittiin värikkäästi.

Huhtelan tapausta voi pitää poliittisempana. Hän jakoi somessa vihreän kansanedustajan Antero Vartian päivityksen, joka puolsi maahanmuuttoa huoltosuhteen kohentajana ja vaihtoehtona leikkauksille. Huhtela ilmoitti mielipiteenään, että ”Rajut leikkaukset näkyisivät kasvavana turvattomuutena jota en halua. Rajat kiinni tarkoittaa oikeasti hanat kiinni”.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on ollut kaksikon Twitter-viesteistä yhteydessä Suomen poliisijohtoon ja myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiseen. Kärnä, joka toimii poliisiasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtajana, tuomitsee voimakkaasti yksittäisten poliisien kannanotot, jotka molemmat liittyivät turvapaikka- tai maahanmuuttopolitiikkaan.

Kärnä kertoo pyytäneensä poliisijohdolta selvitystä poliisien Twitter-viesteistä ja saanutkin selvityksen toisesta tapauksesta.

– Olen ymmärtänyt, että heidän kanssaan ovat myös esimiehet keskustelleet, Kärnä kertoo.

– Siinä vaiheessa, kun jaetaan vihreiden poliitikkojen kirjoituksia ja ollaan sitä mieltä, että tämä on hyvä linja, niin se ei missään tapauksessa kuulu asialliseen poliisitoimintaan, vaan poliisin kuuluu olla puolueeton. Poliisitoiminta ei voi sisältää politiikkaa silloin kuin töitä tehdään, Kärnä linjaa.

Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Kimmo Himberg vahvistaa puhuneensa Jari Taposen kanssa tapauksesta, mutta kieltää, että olisi silti millään tavalla puuttunut asiaan. Taponen on aloittanut tehtävässään vasta 1. syyskuuta, ja Himbergin mukaan keskustelussa oli pikemminkin kyse uudesta työsuhteesta.

Himbergin mielestä hänen ei ole syytä kieltää omia alaisiaan jakamasta poliitikkojen kirjoituksia, mutta hän myöntää, että asia on herkkä ja sitä on syytä pohtia omassa toiminnassa. Himberg huomauttaa, että asiayhteydellä on näissä suuri merkitys.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio vahvistaa käyneensä rakentavan keskustelun Jussi Huhtelan kanssa tämän twiittien johdosta. Aapion mukaan kyse oli keskustelusta, ei puhuttelusta tai nuhtelusta. Aapio muistuttaa, että poliisilta on toivottu persoonallista läsnäoloa somessa ja keskusteluissa ja Huhtelan toiminnassa on ollut paljon positiivistakin.

–Lähden siitä, että henkilö ei ole tarkoittanut sillä mitään politiikkaa, mutta tässä on tämä vaara, että aina tulkitaan asioita eri näkökulmista, Aapio sanoo viitaten Huhtelan jakamaan vihreän poliitikon linkkiin.

Huhtelalle ei kuitenkaan koidu asiasta mitään seurauksia.

–Olemme käyneet rakentavan keskustelun ja tässä vaiheessa se riittää, Aapio kertoo.

Aapio paljastaa, että poliisin some-linjauksia käydään nyt tarkemmin läpi ja pohditaan, pitäisikö toimintaa keskittää enemmän yksityisille some-tileille. Myös artikkelinjakamiskäytäntöjä mietitään. Aapio uskoo, että jatkossa poliisin jakamat poliittiset artikkelit ovat harvinaisuus virkatileillä. Kehitteillä on myös uudenlaisia käytäntöjä siitä, että jatkossa vastuuta some-toiminnasta jaetaan.

Poliisihallituksen viestintäpäällikkö Marko Luotonen kertoo, että poliisin on oltava läsnä sosiaalisessa mediassa, mikä tarkoittaa, että joskus myös epäonnistutaan. Hän ei ota tarkemmin kantaa kyseisiin tapauksiin vedoten siihen, että se on esimiesten tehtävä. Hän kertaa, että poliisin some-säännöt ovat parhaillaan työn alla. Valmisteilla on myös some-verkkokurssi. Luotosen mukaan jupakasta on kuitenkin keskusteltu myös Poliisihallituksessa.

–En ole kokenut tätä mitenkään niin, että olisi lähdetty siitä kärjestä, että moititaan jotenkin väärin tehdystä asiasta, vaan pikemminkin käyty keskustelua yleisellä tasolla, hän sanoo.

Luotonen kertoo, että poliiseille on tullut virkamiesoikeudellisia seuraamuksia some-toiminnasta kymmenkunta kertaa viimeisen muutaman vuoden aikana ja suurin osa on yksityisistä profiileista.

-Tapaukset on käyty esimiesten kanssa läpi ja siinä suhteessa esimiestyö toimii. Kyseessä ovat olleet lähinnä huomautukset. Luotonen kertoo ja huomauttaa, että poliisillakin on sananvapaus, mutta virantoimituksessa velvollisuudet on pidettävä mielessä.

–Virkaprofiilissa on syytä pidättäytyä tietysti poliittisista kannanotoista, koska se on viranomaistoimintaa, Luotonen kiteyttää.

Kansanedustaja Kärnä tullee sanojensa mukaan palaamaan asiaan vielä poliisiasiain neuvottelukunnan kokouksessa lokakuussa. Etenkin ylikomisario Taposen terroristimaininta ihmetyttää kansanedustaja Kärnää.

– Se oli erittäin harkitsematon tviitti. Hän ei ymmärtänyt, minkälaisen paniikin sai sillä kansalaisissa aikaiseksi. Kyllä ainakin oma kantani on se, että Isisin vierastaistelijoita ei suomalaiseen peruskouluun laiteta vaan heidän paikkansa on jossakin aivan muualla, Kärnä paaluttaa.

– Silloin viranomaisten täytyy katsoa, onko toimittu oikein vai väärin, jos tällainen reaktio syntyy.

Jo ennen viikonlopun Tapos-kohua oli Kärnä puuttunut ylikomisario Huhtelan twiittiin. Hän kysyi poliisilta, twiittaako tämä virantoimituksessa, ja ilmoitti tällöinkin vievänsä asian poliisiasiain neuvottelukuntaan.

– Minun mielestäni on äärettömän tärkeää, että meillä on sellainen poliisi, joka ei lähde omia poliittisia mielipiteitään tuomaan julki ainakaan poliisin virallisten virkatilien kautta, Kärnä perustelee toimintaansa Uudelle Suomelle.

Lähde: US

3 thoughts on “Taponen ja Huhtela olivat esimiesten puhuttelussa twiittailustaan – Poliisi uusii some-linjaustaan

  • 14.9.2017 at 18:19
    Permalink

    Sivuun molemmat, partioitavaa löytyy lapin perukoilta. Siellä ajatukset selkeytyvät normaaleikisi ja muslimimyöteiset ajatukset saavat uuden suunnan. Eläkkelle tuskin vielä pääsevät tai no onhan niitä myönnetty mielenterveys syistä.

    Reply
  • 14.9.2017 at 19:44
    Permalink

    Poliittisen poliisin toiminta tulee ottaa erityisvalvontaan. Lisärahoitus jäihin ja nettikytille lopputilit kouraan. Kenttäpoliisien työtä tehostettava ja kohdennettava OIKEIDEN rikosten tutkimiseen. Koko poliisilaitoksen kattava selvitys poliisien asenteelisuudesta, kytköksistä maahanmuuttoa lobbaaviin tahoihin, ja huumebisnekseen.

    Näin.

    Reply
  • 14.9.2017 at 21:58
    Permalink

    Nuhtelu??? Irtisanominen olisi oikeampi ratkaisu ongelmaan joka on lähtöisin näiden poliisien suosivasta asenteesta terrorismiä kohtaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.