Katalonia äänestää itsenäisyydestä 1.10 – Espanjan valtio vastustaa, Halla-aho muistuttaa tosiasioista

Espanjan koillisnurkassa, Andorran naapurissa sijaitsee separatistien hallitsema Katalonian alue joka on haaveillut itsenäisyydestä jo tovin aikaa. Keskiviikkoiltana katalaanien parlamentti suoritti äänestyksen itsenäisyys-äänestyksen toimittamisesta. ”Kyllä”-äänet voittivat, ”Ei”-väen marssittua ulos parlamentista ennen äänestystä. Parlamentin enemmistö on irtautumishaluisten hallussa mutta 52 ulos marssinutta ääntä olisi saattanut muuttaa tulosta sillä ”Kyllä”-puoli voitti 72 äänellä.

Barcelonassa suoritetun äänestyksen lainvoimaisuus kiellettiin Espanjan johdossa välittömästi ja terveiset Kataloniaan olivat kylmät. Espanjan hallitus ilmoitti että se tekee kaiken lain kirjaimen sille suoman estääkseen äänestyksen lokakuun ensimmäisenä. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy määräsi hallituksen asianajajat kirjoittamaan valituksen äänestyksestä maan perustuslakituomioistuimeen.

Jussi Halla-aho muistutti facebook-päivityksessään että ”Hyvin harva kansakunta olisi koskaan itsenäistynyt, jos se olisi isäntämaan haluista ollut kiinni.”

Koko Halla-ahon päivitys kuului seuraavasti:

-”Taas voimme ihmetellä, mihin on kadonnut kansojen itsemääräämisoikeuden periaate.

Länsi-Eurooppa on haluton oppimaan virheistään. 1990 vastustettiin viimeiseen asti Slovenian, Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan itsenäistymistä. Kylmäkiskoisella asenteella rohkaistiin Jugoslavian keskushallintoa ja saatiin aikaan veriset hajoamissodat.

Hyvin harva kansakunta olisi koskaan itsenäistynyt, jos se olisi isäntämaan haluista ollut kiinni. Siksi vetoaminen Espanjan perustuslakiin ja sen loukkaamattomuuteen on hölmöä. Jos Espanjan perustuslaki on ristiriidassa laajasti tunnustettujen moraalisten periaatteiden kanssa, EU:n pitäisi kehottaa Espanjaa muuttamaan perustuslakiaan eikä protestoida katalaanien demokraattista tahdonilmaisua vastaan.

Näin se on nähtävä.”

Vaikka Espanjan hallitus ei ajatuksesta pidäkään, voi Eurooppaan ilmestyä uusi valtio jo kolmen viikon kuluttua. Katalonian itsenäisyyttä ajavat ovat ilmoittaneet että mikäli äänestyksessä päätetään irtautua Espanjasta, itsenäisyysjulistus seuraa jo kahden päivän päästä tästä. Sen jälkeen kyse on enää siitä tunnustavatko muut valtiot Katalonian itsenäisyyden.

Tutkimuksien mukaan, mikäli oletetun alhainen äänestysprosentti toteutuu, voittaisivat Katalonian itsenäisyyttä ajavat 72% enemmistöllä.

Lähde: The Guardian

2 thoughts on “Katalonia äänestää itsenäisyydestä 1.10 – Espanjan valtio vastustaa, Halla-aho muistuttaa tosiasioista

  • 15.9.2017 at 11:18
    Permalink

    Maailmassa on lukuisia vastaavia tapauksia, miksei vaan anneta itsenäistyä?
    Etenkin lähi-idässä kaivattaisi uusia valtioita, esim Kurdeille omansa.
    Monta turhaa sisällissotaa tai muuta riehuntaa loppuisi.
    Tekisivät sitten jonkun hyökkäämättömyys- ja yhteistyösopimuksen naapureiden kanssa ja kaikki keskittyisivät oman maansa kehittämiseen sulassa sovussa.
    Onko vaikeaa?

    Reply
    • 15.9.2017 at 11:52
      Permalink

      Kenen kulmasta turhia sotia? Ahtisaari ja Kosovo..

      Israel ja US ovat päämasinoijia näissä sodissa. Syyt ovatkin moninaiset. Aina museoiden tyhjentämisestä öljyyn, kultaan, Israelin sotilaallisen vallan pönkittämiseen etc.

      Hyvin harva ymmärtää edes ajatella että sodille on semmoisiakin syitä, kuten muinaisten, pyhää tietoa sisältävien dokumenttien ja artifaktien varastaminen. Perus lammas on vain niin ahdasmielinen että ei kykene edes hahmottamaan semmoista asiaa. Osittain kiitos sille että tiede (jonka konsensus on tarkassa kontrollissa) on korvannut uskonnon. Sama pyllistely kuitenkin jatkuu.

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.