Muistisairas kuoli aliravitsemukseen Hangossa

Hangonuutiset kertoi aiheesta seuraavasti: Maarit Junnola järkyttyi löytäessään iäkkään anoppinsa kotoa vuoteesta nälissään ja janoissaan. Viikkoa myöhemmin vanhus kuoli.

 

Maarit Junnola vieraili pari viikkoa sitten entisessä kotikaupungissaan. Koska hänen ex-anoppinsa oli hänelle erittäin läheinen henkilö, hän halusi käydä myös tapaamassa iäkästä ystäväänsä. Vaikka anoppi kärsi vaikeasta muistisairaudesta, hän asui edelleen kotona.

Hänellä oli kodinhoitosopimus Hangon kaupungin kanssa. Kukaan ei tullut avaamaan ovea Junnolan ja hänen poikansa koputtaessa. Siksi he menivät lopulta sisään omilla avaimilla.

– Ensimmäinen, mikä löi vastaan oli vahva virtsan tuoksu, kertoo Junnola.

Iäkkäämpi nainen makasi sängyssä ja sanoi, ettei hän voi liikkua. Hän oli sekä janoinen että nälkäinen. Kun Junnola selaili anopin hoitopäiväkirjaa, hän huomasi, ettei siellä ollut merkintöjä kyseiseltä päivältä. Aiemmissa kodinhoitajien merkinnöissä oli vain kerrottu, ettei asiakas ollut juonut tai syönyt tai että hän oli syönyt vain Omar-karkin. Lääkkeet olivat koskemattomina annostelijassa.

– Pahinta oli, että joissakin merkinnöissä oli väärän potilaan nimi, Junnola sanoo.

Vanhus kuoli myöhemmin

Junnola valmisti ystävälleen ruokaa ja huolehti siitä, että hänellä oli kaikki hyvin. Seuraavana päivänä hän otti yhteyttä sosiaalityön kriisipäivystykseen ja kertoi katsovansa, että potilaan hoito oli laiminlyöty. Viikko myöhemmin Junnola sai puhelun, jossa hänelle kerrottiin anopin kuolleen Raaseporin sairaalassa aliravitsemukseen ja alilämpöön.

– Olin surullinen ja vihainen ja soitin potilasasiamiehelle, koska halusin tehdä ilmoituksen iäkkään ihmisen heitteillejätöstä ja rikosilmoituksen. On surullista, että surevien ja järkyttyneiden omaisten pitäisi vielä jaksaa taistella Valviran byrokratiassa ilmoituksia tekemässä. Olen järkyttynyt ja surullinen ex-anoppini ja omaisten puolesta sekä siitä, että Suomessa on lukemattomia vastaavia tarinoita, Junnola sanoo ja kysyy, jäävätkö ne vain tilastoon, vai tehdäänkö asian korjaamiseksi jotakin?

Artikkelikuva on kuvituskuva

Hangonuutisissa Junnolan laajempi haastattelu

3 thoughts on “Muistisairas kuoli aliravitsemukseen Hangossa

  • 15.9.2017 at 09:38
    Permalink

    Suomi panostaa kehitysmaalaisten hoivaamiseen ja omat jätetään yksin kuolemaan.

    Reply
  • 15.9.2017 at 10:04
    Permalink

    Samaa on tapahtunut mm. Helsingin kotihoidon toimesta. Kahdesti muuan muistisairaan vanhuksen ruuat ovat olleet VIIKON toimittamatta. Mutta onneksi vanhus on ollut sen verran hyvässä lihassa etteivät onnistuneet tappamaan nälkään. Ja kaapistakin oli löytynyt jotain naposteltavaa.

    Mutta että KAKSI kertaa ja VIIKON !!! Hyvä Helsinki, paikka jossa luvatta maassaolevat vaativat loppuiän kestävää ilmasita ylläpitoa. Tuoden rikoslain lieveilmiöt mukanaan.

    No, henkilö kuoli lopulta, mutta se onkin jo ihan eri tarina. Eikä liity Helsingin kotihoitoon.

    Reply
  • 17.9.2017 at 01:22
    Permalink

    En ihmettele ollenkaan,että näin käy vanhuksille,jotka eivät pysty hoitamaan itseään.
    Muistelen kaikkia niitä kertoja,jolloin äitiäni laiminlyötiin kodinhoidon,terveyspalveluiden puitteissa.
    Asuin ulkomailla,enkä voinut olla fyysisesti paikalla joka päivä äitini luona.
    Jääkapissa oli ruokaa,aamu,-ilta,-väipaloja viikoksi,lounas,- ja päivällisruoat tulivat tilattuina kaupungin toimesta.
    Saavuttuani äitini luokse,,olivat leivät homeessa, leikkeleet ja nakit pilaantunet,,jugurtti purkkia ei oltu avattu,,vaikka kirjoitin ruokatarvikkeiden päälle tussilla esim. Äiti tykkää syödä jugurttia myslin kanssa,,,lämmitetyt nakit ovat hänen iltaherkkuaan jne jne….
    Lääkket olivat useasti antamatta…..vaippoja ei oltu vaihdettu,,josta aiheitui pissatulehduksia jopa kerran munuaisaltaan kova tulehdus….
    Muutin lopulta Suomeen takaisin pitääkseni huolta rakkaasta äidistäni….näin mentiin 11 vuotta sitä ennen hän asui kotonaan kodinhoidon turvin 6 vuotta,,,sanoisin 6 kamalaa,raskasta vuotta.
    Otin yhteyttä moniin paikkoihin lopulta jo kaupungin valtuustoon ja uhkasin mennä tarjoamaan heille iltapalaa kokouksen jälkeen…samoja pilaantuneita ruokia.
    Kotihoito ei viitsinyt seurata eikä antaa äidilleni ruokaa,,,kuitenkin hänellä kävi hoitajia 3 kertaa päivässä….
    En saanut koskaan tyydyttävää vastausta miksi kaupungin palvelu toimi näin…minulle sanottiin,,,että miksi tuotte niin paljon jääkaappiin ruokaa,,hedelmiä jms…siis omaisen vika..?????
    Äidilläni on nyt kaikki hyvin,,,hän sai hyvää hoivaa hoitokodissa minne sain hänet tappelemalla kaupungin kanssa muutaman kuukauden…ja nyt hän saa levätä valitsemassaan hautapaikassa…
    nim. surullinen tytär
    ja ps… huonoon vanhustenhoitoon eivät mitenkään liity esim meidän maahanmuuttajat tms henkilöt…

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.