USA kehoittaa kurdeja luopumaan itsenäisyys-äänestyksestä

Washington varoittaa Pohjois-Irakin kurdi-itsehallintoa toteuttamasta suunnittelemaansa kansanäänestystä Irakin Kurdistanin itsenäisyydestä. Asia on USA:lle hankala, sillä kurdien peshmerga-joukot muodostavat pääosan USA:n tukemista Syyrian demokraattisista voimista.

Syyrian sisällissodassa kurditaistelijat ovat vapauttaneet alueita ”kalifaatin” jihadistien vallasta, ja -mikä on USA:lle parasta- vastustavat myös Bashar al Assadin hallintoa. Kurdeilla on kuitenkin omat päämääränsä, ja Syyriassa kurdien itsensä kontrolloima Rajovan itsehallintoalue, jonka olemassaolo ei ole mieluista Assadille eikä tätä tukevalle Venäjälle, kuten ei muodollisesti NATO-maa Turkillekaan.

Irakin hallitus, jota USA on voimakkaasti tukenut, tukeutuu maan shiialaiseen enemmistöön, ja on tuottanut kiusaa tukijoilleen sallimalla käytännössä kostotoimet shiioja Saddamin aikana syrjineitä ja ISIS:n kontrolloimilla alueilla suoranaisesti vainonneita sunni-muslimeja kohtaan.

Irakin shia-hallitus ei olisi lainkaan mielissään kurdien itsenäisyysjulistuksesta Pohjois-Irakissa, minkä USA:n ulkopolitiikan on huomioitava. Muita shiialaisia voimia alueella ovat USA:n arkkivihollinen Iran papillisine johtoineen ja Assadin puolella tälläkin hetkellä sotaa käyvä Libanonissa hyvin vahva ja Israelia uhkaava Hezbollah. Iranilla on myös sisäinen kurdi-kysymys, kuten Turkillakin.

Asiasta kirjoitti omalla näkökulmallaan al Jazeera.

Al Jazeera. 




4 thoughts on “USA kehoittaa kurdeja luopumaan itsenäisyys-äänestyksestä

  • 17.9.2017 at 18:31
    Permalink

    Nämä kurdit eivät sinänsä ole täysin pulmusia. Eivät siis ole esim. Syyrian kantiksia vaan nykyisen Iranin seuduilta tulleita matujua jotka edelleen ottavat maita itselleen. Assadin Syyria on taannoin täysin hyvää hyvyyttään antanut kansalaisuuden matukurdeille (vertaa vaikka USA ja mexikolaismatut) mutta näiden kaimat joka tapauksessa joissakin tapauksissa kirjaimellisesti varastavat maita syyrialaisilta. Älkää ottako sanaani, ottakaa selvää mistä puhun. Taitaa olla jonkinlainen ikuinen ongelmageneraattori. Vaikea löytää selkeää ratkaisua jos eivät halua assimiloitua isäntämaahan ja isäntämaan kantikset puolestaan ennakkoasenteellisesti karttavat tai jopa syrjivät.
    Mutta joka tapauksessa selvähän se että kurdit voivat mainiosti toimia kanuunan ruokana USraelin strategisille suunnitelmille.
    Tunnen itse varsin hyväsydämisiä ja suomalaisella mittapuulla normijärjellä (niin positiivisessa kuin negatiivisessakin) varustettuja kurdeja, kuten kaikkien kansojen keskuudessa on. Voin henkilökohtaisella tasolla todistaa että on ollut suuri ilo myös työskennellä kurdien kanssa.
    Sääli sinänsä että heikosti ymmärtävät Suomen tilannetta, taloudellisia todellisuuksia, historiaa, realistista tulevaisuuden projektiota jne. ja jos he saisivat päättää niin toisi vaikka koko kansansa Suomeen (äänestämään lisää samaa) sitä paskaa pakoon. Tämä on tullut selväksi keskustelujen kautta.

    Reply
  • 17.9.2017 at 19:48
    Permalink

    Miksei kurdeille nyt voisi antaa omaa valtiota?
    Loppuisi riehunta monessa maassa, saisivat rakentaa omaa yhteiskuntaa.

    Reply
    • 17.9.2017 at 21:29
      Permalink

      Se vaan että minne ja millä oikeutuksella?
      Heille kaavailtiin omaa valtiota länsiliittoutuneiden toimesta Sevresin sopimuksen aikaan 1 maailmansodan lopun aikaan mutta idea romuttui 3 vuotta myöhemmin Lausannen sopimuksen myötä.
      Kaavailtu alue on osa nykyistä Turkkia. Karmallisesti ois kyllä oikein jos nuo verenhimoiset kalifaattiottomaanit, eli turkkilaiset jotka sotkivat mm. balkaninkin joutuis antaa maata ja tilaa kurdeille.

      Reply
  • 17.9.2017 at 20:40
    Permalink

    Nämä ”kurdit” ovat jokseenkin epäselväksi jäänyttä porukkaa, jotka elävät monessa arabimaassa liikiäisinä sorrettuna ja vailla oikeuksia edes olla ihmisen asemassa nähden arabimaiden valtaväestöön. Irakissa maan diktaattori Saddam Hussein ”kaasutti” kurdeja hengiltä monta kylällistä. Joukossa vanhuksia, naisia ja lapsia aina imeväisikään saakka. Arabimaiden kulttuuri ei tunnetusti anna ”toiselle” yhtään mitään, vaan pyrkii hävittämään tämän ”toisen” tai vähintäinkin orjuuttamaan maan rakoon paaria luokkaan.
    Tosin kurdit eivät itsekään ole täysin kyvyttömiä väkivaltaan ja terroristi-iskuihin, joilla pyritään edes kostamaan heidän kokemansa vääryydet ja väkivallanteot, jotka kohdistuvat heihin. Se ei ainakaan paranna tilannetta, mutta ei parannakaan, sillä Euroopan muslimien perseen nuolennasta on saatu jo kokemuksia ettei se auta ainakaan islamisteja yhtään sen ”ystävällisemmiksi” kuin aiemminkaan olivat. Muslimit eivät tee kompromisseja minkään rodun tai etnisen ryhmän kanssa, ellei valtapoliittisista syistä sapeli ole omalla kurkulla viittä vaille valtimoa, jolloin lykätään taqyiaa ja ollaan ylimpiä ystäviä ja juodaan teetä päälle mitä hauskimmassa seurassa.
    Kurdit ovat sellainen ”poropata”, joka ei koskaan tule saamaan omaa valtiota. Ellei sitä sitten perusteta atomipommin voimalla. Onhan vastassa arabit, jotka kuuluvat sikäläiseen murhalahkoon Islam lukuisine ohjeineen lihan irrottamiseksi luusta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.