Ydinsodan estänyt Stanislav Petrov on kuollut

26.9.1983 työvuorossa ollut Stanislav Petrov näki tutkastaan että Yhdysvallat ovat ampuneet useita ohjuksia kohti Neuvostoliittoa. Normaali protokolla olisi tarkoittanut välitöntä ilmoitusta johdolle ja lähes yhtä välitöntä kostoiskua. Tämä olisi johtanut täysimittaisen ydinsodan syttymiseen. Yhdysvalloilla ja Neuvostoliitolla oli tuolloin maailman suurimmat ydinasearsenaalit.

-”Minulla oli kaikki tarvittava data todentaakseni että ohjushyökkäys oli käynnissä. Mikäli olisin lähettänyt sen komentoketjussa ylöspäin, kukaan ei olisi sitä kyseenalaistanut.”

Petrov kuitenkin epäili tietokoneessa tapahtunutta virhettä sillä hänen näkemyksensä mukaan ohjuksia oli aivan liian vähän. Ohjuksia olisi pitänyt olla satoja. Siksi mies jätti saamansa ohjeet täyttämättä ja ilmoitti armeijan päämajaan tietokoneen hajoamisesta.

-”23 minuuttia myöhemmin mitään ei ollut tapahtunut. Mikäli isku olisi ollut todellinen, olisin jo saanut tietää siitä. Se oli valtava helpotus.”

Siitä huolimatta että herra Petrov sai valtavasti kiitoksia päätöksestään, sai hän esimiehiltään myöskin nuhtelut käskyjen täyttämättä jättämisen vuoksi.

Stanislav Petrov kuoli 19.5.2017 Venäjällä 77 vuotiaana .

Lähde: Independent

2 thoughts on “Ydinsodan estänyt Stanislav Petrov on kuollut

  • 19.9.2017 at 06:32
    Permalink

    Esimiehiltä nuhtelut kun ei aloittanut maailmanloppua. Myös Kuuban kriisin aikaan oli vähän samanlainen tilanne. ”Lokakuussa 1962 Kuuban ohjuskriisi oli suistaa maailman uuteen suursotaan. Neuvostoliittolaisessa sukellusveneessä aiottiin jo laukaista ydintorpedo, mutta varakapteeni Vasili Arhipov asettui vastustamaan iskua.
    Kylmänsodan aikakautena varmaan monta muuta läheltä piti tilannetta joista ei ole edes kerrottu.
    Jos ydinsota syttyy, se eskaloituu jostain väärinkäsityksestä tai erheestä. Tosin Pohjois-korean lapsijohtaja voi sen aloittaa ihan tahallaankin.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.