Facebook luovuttaa 3000 venäläisten ostamaa mainosta Yhdysvaltain kongressille – Asiakkaalla on yksityisyydensuojansa mutta…

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on eilen ilmoittanut että yritys aikoo luovutta Yhdysvaltain kongressille 3000 kappaletta Venäläisten ostamia poliittisia mainoksia joiden se uskoo vaikuttaneen Yhdysvaltain vaaleihin.

Mainokset eivät suoraan markkinoineet kumpaakaan ehdokasta

Zuckerbergin mukaan näyttää siltä että poliitisesti epäkorrektien mainosten alkuperä olisi venäjällä. Vaikka mainokset eivät suoraan kannattaneet tai herjanneet kumpaakaan ehdokasta, olivat mainokset sisällöllisesti yksipuolisia ja poleemisia. Eripuraisuutta aiheuttavien mainosten joukossa otettiin kantaa niin seksuaalivähemmistöjen asioista kuin maahanmuuttokysymyksistäkin.

Facebook-päivityksessään Zuckerberg toteaa että pitää demokraattista järjestelmää kovassa arvossa ja aikoo toimillaan suojella sen eheyttä sekä koskemattomuutta. Hän huomauttaa että facebook on olemassa antaakseen ihmisille äänen ja tuodakseen ihmiset lähemmäs toisiaan.

-”Nuo ovat syvästi demokraattisia arvoja enkä aio antaa kenenkään käyttää facebookkia demokratian heikentämiseksi. Meidän vaaliemme arvokkuus ja koskemattomuus on koko maailman dmorkatian peruskivi.”.

Asiakkailla on yksityisyydensuojansa mutta…

-”Vapaus ei tarkoita sitä, että joudut ensin kysymään luvan ennen kuin sanot jotakin.”.

Näin facebookin toimitusjohtaja pehmitti yrityksen tulevia toimia joilla se aikoo tehdä poliittisesta mainonnasta läpinäkyvämpää ja lisätä sensuuria vaikeille aiheille. Yritys aikoo palkata 250 henkilöä lisää tarkkailemaan erilaisten vaalien ympärille ajoittuvaa toimintaa. Jo nyt facebook on sulkenut tuhansia valeprofiileinaan pitämiään tilejä joidenka avulla vaaleihin on voitu vaikuttaa.

Facebook keskittää voimavarojaan erityisesti Venäjän ja muutaman muun entisen neuvostoliiton maan toiminnan tutkimiseen ja korostaa ettei nyt olla löydetty kuin jäävuoren huippu. Yrityksellä on omat velvoitteensa asiakkaiden yksityisyydensuojan turvaamiseksi mutta esimerkiksi tällaiset tutkimukset tekevät sääntöön poikkeuksen.

Erilaiset poliittiset järjestöt ja yksittäiset poliitikot käyttävät kymmeniä ja taas kymmeniä miljoonia vaalikampanjointiin facebookissa ja tähän facebook aikoo puuttua. Sekä kampanjoinnin sisältöä että rahoittajia aiotaan siilata entistä tarkemmalla kammalla.

Saksan vaalit motivoivat facebookia toimimaan juuri nyt

Viikonloppuna pidettävät Saksan liittopäivävaalit ovat yhdet Euroopan merkittävimmistä ja Zuckerbergin mukaan yritys ei vielä ole löytänyt merkkejä siitä että vaaleihin yritettäisiin vaikuttaa ulkopuolelta. Vaalit motivoivat facebookin toimimaan juuri nyt, taatakseen Saksan vaalien yhteydessä jaetun tiedon alkuperää ja laatua.

Lähde: facebook, FT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *