Puna-armeija saapui Tallinnaan 22.9.1944

0

Molotov-Ribbentrop-sopimus käytännössä takasi Viron kuulumisen Neuvostoliiton etupiiriin ja huolimatta neuvosto-propagandan ansiosta syvään juurtuneista käsityksistä Neuvostoliiton hyväntahtoisuudesta Viroa kohtaan, on nykyään hyväksytty vuoden 1940 miehityksen vääryydet ja oikaistu vääristelty historiankirjoitus. Maasta kyyditettiin yli 10 000 ihmistä Siperiaan ja presidentti Konstantin Päts vangittiin. Virosta tehtiin neuvostotasavalta.

Kun operaatio Barbarossa alkoi 22.6.1941, alkoi taistelu Viron tulevaisuudesta. Saksan armeija ylitti Viron rajan 7-9.7.1941 ja Neuvostoliitto alkoi vetäytymisensä käyttäen poltetun maan taktiikkaa, jossa kylät, pellot ja käytännössä kaikki mikä voitiin polttaa, poltettiin

Viimeiset neuvostojoukot poistuivat Virosta 21.10.1941 ja alkoi Saksan miehitys jonka Virolaiset ottivat riemulla vastaan.

Saksan armeijan sotaonnen kääntyessä, Viro järjesti uudet kutsunnat 1944 ja paikallinen ”kansallinen vastarintaliike” tuki kutsuntoja. Puna-armeija lähestyi maan rajoja eikä Saksalaisten sotavoimat yksin kyenneet riittävään vastarintaan.

Ratkaisutaistelu käytiin Virumaan, Sinimäkien kukkuloiden omistuksesta 26.7.–10.8.1944. Leningradin rintaman hyökkäys torjuttiin Sinimäillä raivoisan taistelun jälkeen. Viron rintama piti, toistaiseksi.

Latviassa puna-armeija oli murtautumassa baltiaan ja saksalaiset aloittivat nopean perääntymisen mottiin jäämisen pelossa 17.9.1944. Viron armeija ei yksin kyennyt puolustamaan maataan ja puna-armeija saapui Tallinnaan 22.9.

Vain kaksi päivää myöhemmin Neuvostoliitto oli miehittänyt koko Viron ja alkoi pitkä neuvostovallan kausi joka päättyi vasta 1988 Viron julistauduttua suvereeniksi ja lopulta 1991 sen itsenäisyysjulistukseen.

Lähteet: tuglas.fi, balticguide.ee

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.