Törkeitä talousrikoksia ja kokaiinin levitystä pääkaupunkiseudulla

Keskusrikospoliisi aloitti kesällä 2016 erittäin laajaan harmaan talouden rakennustoimintaan liittyvän esitutkinnan. Jutun tiedusteluvaihe käynnistyi Keskusrikospoliisin ja Verohallinnon yhteisen selvityksen perusteella. Näkyvä esitutkinta käynnistyi toukokuussa 2017 rikoksesta epäiltyjen kiinniotoilla ja kotietsinnöillä. Asiassa on ollut vangittuna todennäköisin syin epäiltynä viisi henkilöä. Yksi henkilö on asian johdosta edelleen tutkintavankina. Lisäksi muutamia henkilöitä on ollut pidätettynä. Yhteensä rikoksesta epäiltyinä on kuulusteltu kymmeniä henkilöitä.

Esitutkinnassa on selvitetty useiden eri yhtiöiden toiminnassa epäiltyjä väärinkäytöksiä, jotka ovat alkaneet vuonna 2013 ja jatkuneet aina toukokuuhun 2017, jolloin yhtiöiden toiminta keskeytettiin Keskusrikospoliisin, Helsingin poliisilaitoksen ja Uudenmaan verotarkastusyksikön yhteisellä operaatiolla.

Esitutkinnan perusteella epäillään, että kyseisten yhtiöiden toiminnassa on tehty törkeitä veropetoksia, törkeitä kirjanpitorikoksia, törkeitä työeläkevakuutusmaksupetoksia, törkeää rahanpesua ja lahjusrikoksia. Käytännössä yhtiöiden toiminnassa epäillään 1) harjoitetun kuittikauppaa, eli perusteettomien laskujen kirjoittamista palkkiota vastaan toiselle yhtiölle, 2) yhtiöiden käyttämistä eri henkilöiden harjoittaman liiketoiminnan laskuttamiseen ja 3) yhtiöiden omaa rakennusalan liiketoimintaa, jossa työntekijöille on maksettu pimeitä palkkoja.

Esitutkinnan kohteena olevien yhtiöiden tileille on vuosien 2013–2017 aikana tullut varoja eri toimeksiantajilta yhteensä noin 11 000 000 euroa. Suurin osa varoista on nostettu yhtiöiden pankkitileiltä käteisnostoina ja näillä varoilla epäillään muun muassa maksetun pimeitä palkkoja. Vältettyjen verojen arvioidaan olevan useita miljoonia euroja.

Helsingin poliisilaitos puolestaan on tutkinut alkuvuodesta 2017 alkaen yllä mainittuun esitutkintaan kytkeytyvää törkeää huumausainerikoskokonaisuutta, jossa on kyse kokaiinin levityksestä pääkaupunkiseudulla. Rikosepäilyjen kohteena on molemmissa esitutkinnoissa samoja henkilöitä.

Suoritettujen kotietsintöjen yhteydessä on takavarikoitu kokaiinia ja sen jatkamiseen käytettyä ainetta sekä muita myynti- ja levitystoimintaan liittyviä tavaroita.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että kokaiinia on levitetty yhteensä noin kilon verran alkuvuoden 2016 ja toukokuun 2017 välisenä aikana. Kokaiinin myyntihinta grammalta on ollut 100 euron paikkeilla riippuen aineen puhtaudesta. Kokaiinin levittämiseen epäillään osallistuneen 10 henkilöä, joista kaksi on edelleen vangittuna.

Helsingin poliisilaitos on tutkinut myös molempiin edellä mainittuihin rikoskokonaisuuksiin liittyen kahta törkeää kiristystä. Kyseisten kiristysten epäillään johtuneen talousrikoksista ja kokaiinin levityksestä syntyneistä erimielisyyksistä.

Keskusrikospoliisi, Helsingin poliisilaitos ja Uudenmaan verotarkastusyksikkö ovat tehneet erittäin tiivistä yhteistyötä kokonaisuuden tutkinnassa. Molemmat esitutkinnat ovat vielä kesken.

Lähde: Poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.