Katalaanien itsenäisyysäänestys lähestyy: Valtio vanginnut katalonialaisia poliitikkoja ja takavarikoinut äänestyslipukkeita

Katalonia, noin 7,5 miljoonan asukkaan alue pohjois-espanjassa, aikoo äänestää itsenäisyydestään 1.10.2017. Espanjan valtio vastustaa aikeita voimakkaasti ja on muunmuassa lähettänyt tuhansia poliiseja estämään äänestystä.

Viranomaiset ovat pidättäneet 14 katalonialaista poliitikkoa näiden ilmaistua mielipiteensä Espanjasta eroamisen puolesta. Heitä pidettänee vangittuna niin kauan kuin rauhattomuudet ja separatistien toiminta jatkuu. Vangittujen poliitikkojen lisäksi valtio on ilmoittanut että mikäli protestit jatkuvat, myös mielenosoittajia tullaan pidättämään tilanteen rauhoittamiseksi.

Joseph Esteve, 60, on ollut itsenäisyyttä tukevien mielenosoittajien joukossa ja tuomitsee valtion toimet jyrkästi.

-”Minä näen valtion toiminnan loukkauksena ihmisoikeuksiamme kohtaan. Tämä on ennenkuulumatonta! Olemme palanneet Francon aikaan.”

Esteve viittaa kommentillaan Espanjan sisällissodasta voittajana selvinneeseen kenraali Francisco Francoon, joka toimi maan yksinvaltiaana 36 vuoden ajan ja tukahdutti kaiken valtiota ja itseään arvostelevan vastarinnan, tarvittaessa väkivaltaisesti.

Katalonian varapresidentti Oriol Junqueras kertoi poliisin takavarikoineen kymmenen miljoonaa äänestyslipuketta estääkseen äänestyksen. Tämän lisäksi poliisi on tehnyt ratsioita paikallisiin yrityksiin vaalimateriaalien löytämiseksi. Junqueras huomauttaa valtiota siitä että kaikki äänestystä vastaan suunnatut toimet putoavat suoraan Katalonian itsenäistymistä ajavien pussiin.

Katalonian presidentti Carles Puigdemont on valanut uskoa omiinsa toteamalla että vaalit pidetään joka tapauksessa eikä valtio voi sitä estää.

-”Sori Espanja! Katalonia äänestää itsenäisyydestään, piditte te siitä tai ette.”

Valtiovalta painostaa syyttäjiä nostamaan syytteitä mielenosoitusten keulahahmojen vangitsemiseksi samalla kun syyttäjät katselevat kaduilla kuinka mielenosoittajat saartavat poliiseja ja tuhoavat näiden autoja.

Vaikka Katalonia on asian suhteen voimakkaasti jakautunut, suurin osa tahtoo äänestää eikä äänestyksen lopputulosta voida vielä ennustaa kumpaankaan suuntaan. Mielipidekyselyiden perusteella äänet jakaantuvat kahdeksan prosenttiyksikön päähän toisistaan emämaassa pysymisen puolesta.

Lähde: AFP

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.