Bagdad uhkaa lähettää joukkoja Kirkukiin

Kurdien Peshmerga-joukot ovat tällä hetkellä kiinni taisteluissa ”islamilaista kalifaattia” l. ISIS:stä vastaan Hawijan kaupungin itäpuolella, Irakin turvallisuusjoukkojen ja Iranin tukeman irakilaisen shia-miliisin ahdistaessa ”kalifaatin” ripettä lännestä. Samaan aikaan kiista Irakin kurdien itsenäisyys-kansanäänestyksestä tuo ristiriitoja ”kalifaatin” vastaiseen rintamaan.

Kirkukin alue, jolla voi olla tärkeä merkitys mahdollisen itsenäisen kurdivaltion taloudelliselle elinkelpoisuudelle, on ollut vuosisatoja arabien ja kurdien kiistelyn kohteena. Saddam Hussein karkoitti alueelta kurdiväestöä, jättäen jopa kokonaisia kyliä tyhjiksi. Karkoitetut ovat päässeet palaamaan entisiin koteihinsa vasta USA:n kukistettua Saddamin toisessa Irakin-sodassa v.2003.

”Me näimme kuinka Irakin armeija jätti Kirkukin ISIS:lle v.2014 ampumatta laukaustakaaan”, kertoo vanhempi Peshmergan upseeri Jerusalem Postille. kurdien kansanäänestyksen iltana. Upseeri muistuttaa, että kurdit ottivat kaupungin takaisin ankarissa taisteluissa, ja että Kirkuk on osa Kurdistania.

Irakin parlamentti erotti 14.09. Kirkukin kuvernöörin Najmaldin Karim:in, mutta tämä pysyi virassaan. Bagdad reagoi kurdien itsenäisyysäänestykseen sulkemalla kurdialueen lentokentät, ja päivää äänestyksen jälkeen parlamentti valtuutti pääministeri Haider al-Abadi:n lähettämään armeijan Kirkukiin ottamaan öljykentät kontrolliinsa.  Kirkukin kenttä tuottaa 4% maailman öljytuotannosta.

Kurdien Peshmerga ja Irakin armeija ovat keskeiset osat USA:n johtamaaa koalitiota,  joten näiden välisen vastakkaisuuden ilmaantuminen on vakava ongelma ”kalifaatin” vastaiselle taistelulle. Hawijassa tätä taistelua käydään konkreettisesti, ISIS:n viimeisten tukikohtien ympärillä.

Haastateltu kurdijohtaja ei usko Irakin vakinaisten joukkojen sekaantuvan kahnauksiin kurdien kanssa, -molemmilla on USA:n neuvonantajia- mutta Iranista käsin inspiraatiota saava shia-miliisi, joka on muodostanut merkittävän osan Bagdadin hallituksen asevoimista ja virallisestikin kuuluu sen turvallisuuskoneistoon v.2016 alkaen, voi käyttäytyä provokatiivisesti.

100 000 shiamiliisiä kuuluu Bagdadin hallituksen asevoimiin Hashd al-Shaabi (Popular Mobilization Forces) -nimisenä yksikkönä. Näillä miliiseillä on ollut rooli ISIS:n vastaisissa operaatioissa, mutta merkittävintä on että heille on jätetty vallatulle alueelle pystytettyjen tarkastuspisteiden ylläpito. Lyhyesti: Koalitito on karkoittanut ISIS:n, mutta shiamiliisi on ottanut alueen haltuunsa.

Yhteenottoja on tapahtunut ainakin Tuz Khurmatu:ssa ja Khanaquin:issa, jotka ovat kurdien itsehallintoalueen ja Bagdadin kontrolloiman alueen rajalla.

Se ei ole Irakia, se on miliisivaltiota”, kommentoi JP:lle Peshmerga-johtaja ja Kurdistanin Vapaus Puolueen jäsen Hussein Yazdanpanah. Hänen mukaansa kurdit ovat valmiita kohtaamaan shiamiliisin, Iranin ja Irakin. Samaan aikaan, kun poliittiset voimat Irakin parlamentissa yllyttävät hallitusta toimiin Kirkukin suunnalla, USA, Venäjä ja ulkovallat suosittelevat Bagdadille keskustelujen jatkamista kurdien kanssa voimankäytön sijasta.

Peshmerga, Irakin armeija ja shiamillisi ovat taistelleet kolme vuotta USA-johtoisen liittoutuman osina ISIS:tä vastaan, mutta yhteisen vihollisen kadotessa tulevat muut asiat pöydälle. Mihin suuntaan kehitys kääntyy, se saattaa ratketa Kirkukissa.

JP tänään.



3 thoughts on “Bagdad uhkaa lähettää joukkoja Kirkukiin

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.