Näkökulma: Miksi Miss Suomea ei valita katsojaäänestyksellä?

Suomi ei ole enää pitkään aikaan pärjännyt kansainvälisissä missimittelöissä. Tämä tuskin johtuu siitä, että suomalaiset kaunottaret olisivat jotenkin rumistuneet viime aikoina. Syyn voin katsoa olevan Miss Suomen valinnan tekevässä ”asiantuntijaraadissa”.

Muutamasta yksittäisestä julkisuuden henkilöstä koostuva raati tekee valinnan. Noin pieni otos kansasta ei mielestäni riitä arvioimaan jonkun ihmisen kauneutta tai sopivuutta missiksi. Yleensä aina katsojien äänestyksen voittaa aivan eri ehdokas kuin mikä on raadin valinta Miss Suomeksi. Lähes poikkeuksetta kansan suosikki on ollut myös oma suosikkini.

Miksi sitten tässäkään asiassa ei voida antaa valtaa kansalle? Olen vakuuttunut siitä, että mikäli kansa olisi saanut päättää kansainvälisiin kauneuskilpailuihin lähetettävän neitosen, olisi menestys parempaa kuin raadin valitsemilla kandidaateilla on ollut.

Suppean julkkiksista muodostuvan raadin valintaa voivat ohjata ihan muut syyt kuin kauneimman neitosen valinta tai pyrkimys kansainväliseen menestykseen. Nuo syyt voivat olla jopa itsekkäitä. Esimerkiksi viime vuoden missiä valittaessa raati halusi valinnallaan pelkästään korostaa omaa edistyksellisyyttään ja suvaitsevaisuuttaan. Niinpä valituksi tuli monikulttuurisen taustan omaava ehdokas, jota ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa tarjokkaista viehättävimmäksi. Kyseinen henkilö myös epäonnistui haastattelussa jäätymällä täysin. Vaikka esiintymistaito oli ilmiselvästi hukassa, hänet valittiin.

Sama suuntaus jatkui tänä vuonna. Ryhmän monikulttuurinen ehdokas, joka ei tälläkään kertaa ollut läheskään ehdokkaiden parhaimmistoa, tuli valituksi sekä lehdistön ihannetytöksi että peräti ensimmäiseksi perintöprinsessaksi saakka. Hän sai tarpeetonta etua valitsijoiden silmissä siitä, että on toisen polven maahanmuuttaja.

Älkää ymmärtäkö väärin. Minulla ei ole mitään ulkomaalaistaustaisia missejä vastaan. Jos monikulttuurinen ehdokas on kaunis ja edustava, hän on vähintään yhtä kelpo missiksi kuin supisuomalainenkin. Mutta heidän pitäisi olla samalla viivalla muiden ehdokkaiden kanssa. Monikulttuurinen tausta ei saa olla itseisarvo tai etu, vaan kaikkiin ehdokkaisiin pitää suhtautua objektiivisesti. Viime vuosien suuntaus valitettavasti näyttää siltä, että näin ei ole toimittu.

Sara Chafak on hyvä esimerkki onnistuneesta valinnasta. Hänen tapauksessaan monikulttuuriseen taustaan yhdistyi kauneus ja edustavuus. Mutta hänen missiaikanaan yhteiskunnan keskusteluilmapiiri oli vielä toisenlainen, eikä tuomaristolla ollut tarvetta politisoida valinnallaan. Eikä parinkymmenen vuoden takainen Lola Odusogan valintakaan huono veto ollut, hän menestyi myös kansainvälisesti.

Sekä viime vuonna että eilen illalla pidetyssä tämän vuoden Miss Suomi -kilpailussa olisi ollut ehdolla pitkiä, vaaleita, kauniita ja edustavia tyttöjä, jotka edustavat perinteistä, suomalaista naiskauneutta. Kansainvälisissä kilpailuissa suomalainen vaaleus on eksoottista ja kilpailuvaltti. Miksi tuomaristo ei siis näe nenäänsä pidemmälle, vaan valitsee Miss Suomeksi joko ulkomaalaistaustaisen tai tummakutrisen suomalaisen ehdokkaan? Sellaiset hukkuvat varmasti muiden joukkoon kansainvälisillä missiareenoilla. Se, mikä on Suomessa eksoottista, ei ole sitä maailmalla.

Kyllä kansa tietää, voisi sanoa tämänkin asian kohdalla. Sama homma Euroviisujen kanssa. Kun tuomaristolla on näppinsä pelissä Suomen edustajan valinnan kanssa, on menestystä turha odottaa. Varsinkin kun valintamenetelmänä on naurettavan kehno Uuden musiikin kilpailu. Mutta se on jo aivan eri juttu se.

Asumme Suomessa ja olemme suomalaisia. Antakaamme siis Suomen kansan valita niin Miss Suomi kuin Suomen euroviisuedustajakin. Voisi tulla sitten sitä menestystäkin.

 

 

6 thoughts on “Näkökulma: Miksi Miss Suomea ei valita katsojaäänestyksellä?

  • 2.10.2017 at 13:32
    Permalink

    Suomen kansa ei yksinkertaisesti osaa valita oikeaa missiä. Yleensä se suomen kansan suosikki on isorintainen, ei naamastaan se kaunein ja muutenkin isompi kokoinen, reitevä yms..
    Miss Universe kisaan ei kannata lähettää jos ei ole kroppa kunnossa ja Michaelalla se on kunnossa.
    Essi ei yksinkertaisesti ole voittaja-ainesta, kannattaisi unohtaa missikisat kokonaan, työtä silti voi riittää esim alusvaate mallina, täyttää kupit hyvin.
    https://scontent-arn2-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/e35/22069437_1963264773942922_6262059362630500352_n.jpg

    Reply
    • 2.10.2017 at 17:30
      Permalink

      Mitä veetä onko asialla taas missi as tuntelia,kommenttisi on mutu tuntuu mielipide,ei mikään tosi asia.olet vissiin joskus saanut mutuki viivaa ( bankogissa).niin kuolaat näitä maahantunkeutuneita alkeellisia kädellisiä.

      Reply
  • 2.10.2017 at 13:41
    Permalink

    jonkun pitää saada vetää välistä, hyvä veli järjestelmä toimii

    Reply
  • 2.10.2017 at 14:45
    Permalink

    Kansanäänestyskö, oppivat vielä pahoille tavoille, muka vaikuttamaan = PAHA ASIA (olisiko jo peräti vihapuhetta?).

    Reply
  • 2.10.2017 at 15:35
    Permalink

    No huh huh… Että ne sitten hylkäsi Essin ja otti tuon noita-akan näköisen (juutalaiset kasvonpiirteet) omaavan. Olisihan se ollut kauheaa jos Suomesta olisi lähetetty Miss-universum kilpailuun nuori kaunis nainen, jonka povi heilahtelee viekoittelevasti ja jolla on kansainväliset kauneusihanteet: leveä leukaperä ja terävä leuka. Ja joka muutenkin on kuin joapojan päiväuni.

    Kansahan voisi äänestää väärin. Olisi se kamalaa jos Suomea lähtisi edustamaan vaaleaverikkö jolla on maidonvalkoinen iho. Joka erottuisi koko porukasta kuinn kuulas talvihenkäys. Nythän voittajalla oli pömppis ja ikääkin sen verran että kevään uudet mallit menivät ohi.

    Reply
  • 3.10.2017 at 06:34
    Permalink

    Joss siin kävi sillain, niinkuin yleensä missikisoissa käy. Kun kilpasisko oikein keimaili siinä yleisölle televisiokameroilla ja tuomaristollle, niin kilpakumppani vieressä tokaisi. Turha sun on siin yrittää, minä nimittäin viime yönä voitin tän kilpailun;). Enkä kyllä maksullisen tekstiviestin enkä maksupuhelimen kautta laittaisikaan viestiä taikka enkä soittaisi, siin palaa omaa rahaani. Parempi vaan antaa joidenkin tuomareiden päättää asioista. Jälkeenpäin voidaan sitten syyttää tuomaristoa vääristä valinnoista. Kyllä Adriana Gerksijevan olis kuulunut voittaa, Essi Unkuri 1. perintöprinsessa ja 2. perintöprinsessan ois sitte jo tuomaristo saanutkin päättää, sitä harvemmin kun tarvitaan. Essi Unkuri on vähän lyhyt missiks, mutta onhan hän puolivälissä Suomea pituussunnassa mitattuna, niin sillähä siit ois selvitty kunnialla läpi. Vaasan tyttö ei ois vapissu tai sitt ois ollu haavanlehti suihkuseurapiireissä, värinää kehii.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.