Historiallisten sotakenttien tunnetuin viestintäväline on katoamaisillaan – Pidetään Euroopassa yllä ”varajärjestelmänä”

0

Ranskalaisessa sotilastukikohdassa Pariisin lähellä pitää majaa varsin erikoinen sotilasjoukko. Yksi sotakenttien vanhimmista viestintävälineistä ”valmistetaan” siellä alusta loppuun. Se lukee maan magneettikenttiä ja suunnistaa niiden avulla takaisin lähtöpisteeseensä tuhansienkin kilometrien päästä.

Kyse on tottakai kirjekyyhkystä.

Kirjekyyhkyä käytetään yhä mutta niiden tehtävät ovat enemmänkin edustuksellisia kuin operatiivisia. Huolimatta siitä että moderni teknologia on syrjäyttänyt kyyhkyn, esimerkiksi Ranskan armeija on tehnyt kirjekyyhkyharrastajien kanssa sopimuksen mahdollisen ”sähköisen sodan” varalta. Mikäli Ranskan tietojärjestelmät romahtavat ja yhteydenpito modernein välinein muuttuu mahdottomaksi, harrastajat lainaavat kyyhkyjään armeijalle viestiyhteyksien ylläpitämiseksi.

Ensimmäisen maailmansodan aikoihin kyyhkyjen tehtävät eivät rajoittuneet vain viestin välittämiseen, vaan niitä käytettiin myöskin tiedustelutehtävissä. Niiden rinnuksille ripustettava automaattinen kamera napsi kuvia silloista ja muista viholliselle tärkeistä kohteista.

Nykyiset Ranskan armeijan kirjekyyhkyt ovat Euroopassa tiettävästi viimeisiä lajissaan.

Lähde: AFP

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.