Blogi: Kaupungistumisen paratiisista on tulossa kurjistumisen pimeä laakso

6
Mainos

Yhteiskunta maksaa 12 000 Helsinkiläisen kotitalouden Kaikki asumiskulut. Sama uutinen löytyy useasta eri lähteestä ja vaikka se kuulostaa uskomattomalta, on se täyttä totta ja vesittää mielestäni Täysin myytin siitä että ihmisten pitäisi muuttaa kaupunkeihin koska ”siellä kaikki on paremmin”.

Kaupungeissa pitäisi olla töitä. Niiden perässähän maakunnista muutetaan isoihin kaupunkeihin tuulivoimayritysten ja startup-himmeleiden viedessä yritystuet, verotuksen ja säännösten kaataessa yritykset ja EU-byrokratian sekä alati lisääntyvien maksujen, verojen ja säännösten kiduttaessa maatilat kuoliaaksi? Kuitenkin esimerkiksi Helsingin työttömyysprosentti oli vuoden 2016 lopussa 12,4% ja maaliskuussa 2017 11,3% koko maan keskiarvon ollessa 2016 8-9% molemmin puolin ja maaliskuussa 2017 9,6%. Miksi kansalaisia siis houkutellaan kaupunkeihin jos joka kymmenes jää kuitenkin ilman työtä? Mitä toimeentulon vaihtoehtoja Helsinkiin muuttaneelle jää kun töitä ei ole saatavilla? Yhteiskunnan tukiverkko tottakai. Sitä rasittavat kotimaisten työttömien lisäksi kymmenet tuhannet pakolaiset joidenka työllistymisprosentti on samaa luokkaa kuin kantasuomalaisten työttömyysluvut, noin 10%.

Mainos

Kaupungeissa on kuulemma asuntojakin? Varmasti on ja lisää rakenentaan koko ajan. Ongelma ei olekaan asuntojen saatavuudessa, vaan hinnassa. Helsingissä 44% perustoimeentulon saajien vuokramenot ylittivät kohtuullisen vuokramenon rajan. Mitä tämä kertoo hintatasosta pääkaupungissa? Toki voisi ajatella että korkeat asumismenot houkuttelisivat paremmin toimeentulevaa kansaa, mutta esimerkiksi Helsingin uutiset kirjoittivat laman keskellä vuonna 2012 Helsingin kärsivän ”rikkaiden” pois muutosta ja ”köyhien” sisäänmarssista. Mistä tämä johtuu? Kuten sanottua, yhteiskunta maksaa nyt 12 000 helsinkiläistalouden asumismenot joten kysymyksen luulisi olevan Todella akuutti.

Helsingin omien tilastojen mukaan lähes viidennes kaupungin työttömistä ovat ulkomaan kansalaisia joten sen lisäksi että yhteiskunta siirtää veronmaksajien rahoja suoraan vuokranantajien taskuihin, 7640 ulkomaan kansalaista on päästetty lisäämään tätä rahavirtaa. Lukuun ei tietenkään olla lisätty pakolaisia sillä työttömyyslukuihin ei vaikuta ne ihmiset joilta työlupa uupuu. Pakolaisten talousvaikutuksesta odotetaankin virallisia lukuja joidenka julkistamista valtiovalta vitkuttelee varmasti niin pitkään kuin mahdollista…

Tässä ei tietenkään ole läheskään kaikki. Satoja tuhansia ihmisiä lääkitään henkisten ongelmien vuoksi ja valtiovallan sikailu ja sekoilu saa kansan ihmettelemään ”mitä helvetin järkeä työnteossa on kun nämä uunot työntävät verorahat suoraan suden perseeseen?”. Samaa yrittäjät ovat miettineet jo vuosia. Tyytymättömyys lisääntyy ja Suomi näyttäisi tekevän hidasta kuolemaa omavaraisuuden rapistuessa, sisämarkkinoiden supistuessa, viennin hiipuessa ja EU:n määräysvallan lisääntyessä. Brysselin isäntä saa kohta huomata että yksi rakki hihnan päässä ei enää kävele.

Lisääntyvät julkiset menot, toimeentulotuet, asumistuet jnejne… lisäävät automaattisesti painetta veronkorotuksille ja/tai leikkauksille. Kaupungeissa märistään kun maaseutua ja kuntia tuetaan Suomen kaupungistuessa. Miksi? Mikäli työttömyyden, kasvavien sosiaalitukien ja eriarvoistumisen kanssa kaupungeissa kohtaa vain alati kasvavat asumismenot, pahoinvointi ja väistämättä joko paisuva veroprosentti tai palvelujen leikkaukset, miksi puhua kaupungistumisen puolesta? Miksi ampua jalkaan koko maata pakkaamalla maanviljelijät, talouselämä, opiskelijat, maahanmuuttajat ja pakolaiset, taksikuskit, virastot… Kaikki, kaupunkeihin? Esimerkiksi maanviljelys on Suomessa kuolevaa kansanperinnettä. Omavaraisuutemme heikkenee vuosi vuodelta sillä mukulakivikaduilla ja parkkihalleissa on helvetin vaikeaa kasvattaa ruista, vehnää tai, kuten numerot osoittavat, hyvinvointia…

Petri Perta

Lähteet: findikaattorihel.fi , hel.fi

Mainos

6 KOMMENTIT

 1. Minuakin on pyydetty moneen kertaan muuttamaan Helsinkiin työn perässä. On kerrottu että saisin kolminkertaisen palkan heti. Mutta jos haluaisin samanlaisen elintason (ampumarata 1km, metsää ympärillä, järvi jossa venepaikka ja uimaranta 500m, kaikkien ketjune kaupat 2.5km, pikatie kolmeen suuntaan 400m, ”vanha tie” 50m, …) niin tarvisin kyllä kuusinkertaisen palkan. Ja toistaiseksi minulle maksetaan kilometrikorvaukset joka aamu kun ajan Helsinkiin ja sieltä illalla kotiin. Niin että… pääkaupunkiseutu ei paljoa houkuttele.

  Huomena taas aja tuhansien muiden kanssa pääkaupunkiseudulle. Mutta koska en tykkää ajaa ruuhkassa, menen vasta kymmeneen. Kiireisimmät saavat mennä ensin.

 2. Yritysten olisi pikkuhiljaa syytä alkaa tajuamaan siirtämään yksikköjään Helsingin ja pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Esim ruuhka-Suomen ytimestä löytyy edullisia viihtyisiä pikkukaupunkeja, jotka ovat n.1h matkan päässä kaikista Etelän suurista kaupungeista. Niissä tilaa ja mahdollisuuksia harrastaa, edullinen hintataso, turvallinen, laadukas ja hyvä elämänlaatu.

  Esimerkkinä näyttäisi ehdot täyttävän ainakin Loimaa. Junaradan ja 9-tien varrella. Tampere, Helsinki, Pori, Rauma, Turku, Salo jne. kaikki n. tunnin matkan sisällä. Helsinkiläisen yksiön hinnalla saa 200m2 omakotitalon kivalta paikalta kävelymatkan päästä kaikista palveluista. Kaunis puhdas luonto lähellä…

 3. Ei ole sellaista rahamäärää että tuonne pers’reikään muuttaisin asumaan -mutiaiset valloittaneet koko kaupungin.

 4. Niinpä… Olen käynyt Helsingissä töissä jo toistakymmentä vuotta ja saanut nähdä sen, kuinka suhteellisen hyvinvoivasta kaupungista on tullut pahoinvoiva ”slummi”…
  Minunkaan mielestäni tässä kaupungistumis-vouhotuksessa ei oikein ole järkeä.

  Mielestäni mielenkiintoinen ominaisuus on tuo ihmisten sopeutumiskyky, jonka huomaa Helsinkiläisissä ihmisissä. Heitä ei tunnu lainkaan vaivaavan asuinympäristön turvattomuuden lisääntyminen ja tietynlaisen ”tason” hidas laskeminen.
  Innokkaimmat työkaverit edelleenkin jaksavat jauhaa kuinka asun ”metsässä”.
  Kieltäytyvät yhä uskomasta, kun kerron eläväni mielestäni turvallisemmalla ja monipuolisemmalla alueella kuin he…
  no, huomenaamulla taas auton keula kohti ”isoa kirkkoa”…

 5. Minulle työnantaja esitti myös muuttoa firman Helsingin toimipisteeseen. Kieltäydyin ja sanoin , jos minä joudun lähtemään etelään, en pysähdy Helsinkiin.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.