Syksy tulee ja tuo flunssan mukanaan – Nenän tukkoisuuteen ja tulehdusten hoitoon löytyy kotikonstikin

Tukkoinen tai vuotava nenä, erilaiset tulehdukset ja ärsyyntyneet limakalvot ovat syksyisin vakiovieraita erityisesti lapsiperheissä. Yleensä flunssan oireet menevät ohi itsestään muutamissa päivissä ja joskus on turvauduttava lääkärin lisäksi lääkitykseen, eikä se silti helpota oloa sairastamisen aikana.

Vaikka suoranaisesta ihmeparannuksesta ei voida puhua, erilaisia nenän ja nenäonteloiden oireita helpottamaan voi ostaa ”perinteisen” nenäkannun. Kannu maksaa apteekissa 8-9e ja lisäksi tarvitset vain kädenlämpöistä vettä ja hienoa merisuolaa.

Noin 1% suolaliuoksella voi ”kannuttaa” nenänsä niin, että kaataa liuosta kannun nokasta sieraimeen kunnes se valuu toisesta sieraimesta ulos. Jokainen joutuu etsimään oman asentonsa jotta virtaus onnistuu ja ”harjoitusvaiheessa” suolaliuosta joutuu myös nenän kautta suuhun. Joka tapauksessa nenähuuhtelu auttaa limakalvojen kunnosta huolehtimisessa ja puhdistaa nenää bakteereista. Usean kerran päivässä suoritettu huuhtelu auttaa merkittävästi tulehdusten ja ärsytystilojen aikana.

Duodecim-lääkärilehti ohjeistaa nenäkannun puhdistamisesta seuraavasti:

”Nenän ja sivuonteloiden huuhteluun käytettävä nenäkannu ei puhdistu riittävästi kuumalla vedellä ja saippualla. Nenäkannuun kehittyy jo muutamassa päivässä vaikeasti puhdistuvia biofilmejä, joita löytyy myös huuhteluvedestä. Kontaminoituneen kovamuovisen huuhtelukannun tai -ruiskun uusiminen kotioloissa muutaman päivän välein ei ole tarkoituksenmukaista. Eri puhdistusmenetelmiä verrattaessa tehokkaimmaksi on osoittautunut nenäkannun sterilointi mikroaaltouunissa. Pysyäkseen puhtaana nenäkannu tulisi huuhdella ja huljutella huolellisesti joka käytön jälkeen ja laittaa sen jälkeen kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin.”

Esimerkiksi kroonisen poskiontelontulehduksen hoidossa nenähuuhtelun valtit ovat selvät ja jopa sen ehkäisyssä, mutta nenäkannu kannattaa hankkia kaappiin myöskin odottamaan kevättä ja allergiaoireiden puhkeamista. Sama periaate nimittäin pätee myöskin allergiaoireiden hoidossa.

Lähde: Duodecimlehti , hoitonetti

One thought on “Syksy tulee ja tuo flunssan mukanaan – Nenän tukkoisuuteen ja tulehdusten hoitoon löytyy kotikonstikin

  • 10.10.2017 at 09:28
    Permalink

    Erittäin hyvä apuväline mm. poskiontelotulehduksen hoitoon.
    Hieman ihmettelen kuinka puhtaasta vedestä ja suolasta tulee epähygieninen? Ei se nenässä ollut vesi mene sinne kannuun. Veden kulku on aina kannusta nenään. Toki antibiootit on lääkäreille mielusampia, kuin kotikonstit ja itsehoito tai ennaltaehkäisy.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.