EU:n ympäristöministerit neuvottelevat hiilinieluista – Suomella kova päästövähennysvelvoite

5

EU:n ympäristöministerit kokoontuvat perjantaina 13.10. Luxemburgiin neuvottelemaan 2030-ilmastopaketin taakanjaosta päästökaupan ulkopuolisilla aloilla sekä ns. LULUCF-asetuksesta eli siitä, miten hiilinielut ja maan- ja metsien käytöstä aiheutuvat päästöt otetaan EU:n ilmastotavoitteissa huomioon. Suomea kokouksessa edustaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Yhdessä päästökauppadirektiivin kanssa taakanjako- ja LULUCF-asetukset muodostavat kokonaisuuden, jolla EU toimeenpanee Pariisin ilmastosopimusta.

”Pariisin sopimuksen mukaan hiilinielujen ja päästöjen tulisi olla tasapainossa vuosisadan loppupuolella. Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Tähän tavoitteeseen päästäksemme tarvitsemme metsiämme. On tärkeää, että neuvottelutulos tukee metsien kestävää käyttöä”, ministeri Tiilikainen korostaa.

Mainos

LULUCF-asetusehdotus kytkeytyy tiiviisti yhteen taakanjakoesityksen kanssa. Komission taakanjakoehdotuksessa Suomen päästövähennysvelvoite on -39 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Suomi tavoittelee neuvotteluissa ratkaisua, jolla maankäyttösektorista ei aiheutuisi Suomelle laskennallista päästöä.

Neuvoston keskustelu LULUCF:stä käydään puheenjohtajamaa Viron tekemän kompromissiesityksen pohjalta. Esitys pitää sisällään kompensaatiojärjestelmän, jossa on otettu huomioon metsäisten maiden erityiskysymyksiä. Suomen tavoitteena on, että esitys sallisi hakkuiden kasvattamisen kestävän metsätalouden tarpeisiin ja hiilinielujen kehittymisen pidemmän aikavälin tarkastelun. Tämän lisäksi Suomi esittää, että jo toteutuneesta, historiallisen metsäpinta-alan menetyksestä aiheutuneet päästöt sisällytettäisiin kompensaatiojärjestelmään.

Jos ministerit pääsevät kokouksessa yhteiseen näkemykseen, taakanjako- ja LULUCF-asetusten käsittely jatkuu kolmikantaneuvotteluilla EU-parlamentin, komission ja neuvoston välillä. Lopullisia päätöksiä odotettaneen alkuvuodesta 2018.

Neuvoston on määrä hyväksyä istunnossaan myös EU:n yhteinen neuvottelumandaatti Bonnin COP23-ilmastokokoukseen sekä joulukuun alussa Nairobissa pidettävään UNEPin yleiskokoukseen (UNEA). Suomi tukee päätelmäehdotuksia.

Ministeri Tiilikainen on kutsunut Luxemburgiin koolle myös ympäristöpolitiikaltaan edistyneitä maita edustavan Green Growth Groupin, joka keskustelee EU:n ajankohtaisten asetusten lisäksi EU:n monivuotisesta kansainvälisen ilmastorahoituksen kehyksestä sekä pitkän aikavälin vähähiilisyysstrategian uudistamisesta.

Lähde: MMM

Mainos

5 KOMMENTIT

 1. Ja kaikki lentää paikalle ja saapuu kukin omalla mustalla autollaa. Jonka jälkeen sieltä lähdetään jokainen omalla autollaan sekä lennettään kotiin. Se se on päästötavoitteiden konkretisoitumista.

  Miksei nämä osaa tehdä videoneuvotteluita kun peruskouluissakin osataan?

 2. Tärkeämpää olisi sammuttaa tulivuoret ja kaikki vulkaaninen toiminta maapallolta, mikä lienee yhtä vaikeaa kuin todistaa ihmiskunnan vaikutus planeettojen sykleihin.
  Viimeksi kun tulivuori Etna purkautui, se muutamassa päivässä vapautti ilmakehään enemmän hiilidioksidia kuin ihmiskunta koko viimeisen 10 000 vuoden aikana.
  Mutta onhan se tärkeää pystyä lamauttamaan tulevaisuudessa kaikki autoliikenne napin painalluksella.
  Autoilu kun mielletään usein liikkumisen vapaudeksi, jota tulevaisuudessa ei ole.

 3. Hölmöt politikot sekottavat kaikkea keskenään eikä ymmärrä metsää puilta.
  Olisi erittäin tervetullutta kasvien ja ruuantuotannon sekä eläinmaailman kannalta että koko ekosysteemin ”elämänsuola” CO2 (ei hiilimonoksidi, niinkuin monet mieltävät asian) kohoaisi ainakin 700-1000ppm:n.
  CO2 ei edes ole niin voimakas kaasu että sen suhde muihin ilman kaasumolekyleihin eli n. 33:85800 ja vastaavasti ihmisen aiheuttamana 1:85800 olisi minkäänlaista todellista vaikutusta. Mielestäni sellainen väite on typeryyden äärimmäismuoto.

 4. Jos vielä suhteutetaan siihen että tällaiset suunnitelmat dominoefekteineen laittavat maiden sosiaali- ja talousbalanssit potentiaalisesti jopa kaaokseen saadakseen Suomen teollisuuden ehkä n. viideskymmenesmiljoonasosa CO2″päästöjä”(puhdas elämäntärkeä kaasu!)muutettua pelkästään kuudeskymmenesmiljoonasosaksi, noilla kustannuksilla ja täysin olemattomilla vaikutuksilla, niin mielettömyys paljastuu näinkin.
  Kuten käyrät ja data kertoo niin CO2 vapautuu aina ilmaston lämpenemisen jälkeen ja silti, silloinkin ilmasto myös viilenee ymv. CO2 keskeinen ilmastokeskustelupolitiikka on kuin keskiaikainen Tellus&Kirkkokeskeinen keskustelu ja verotus. Typerysten touhuja.
  Muutenkin,terve talous on perusta uudelle teknologialle ja energioille.

 5. Suomi on etujoukoissa rahasäkin kanssa aina kun on kyse muiden aiheuttamista ongelmista.Nytkin Suomi SITOUTUU maksamaan Kiinan, USA:n ym. muiden teollisuusmaiden ”hiilijalanjälkiä” avokätisesti uhraten omia työpaikkoja. Mutta se on pieni hinta siitä että ministerit saavat patsastella silmäätekevien kokouksissa aina eteurivissä. Eivät vaan huomaa sitä virnuilua ja tirskuntaa takarivistä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.