Norjan hallitus ehdottaa sähköautoihin kohdistuvaa ”tesla-veroa”

2
Mainos

Nykysuomi kirjoitti toissapäivänä Norjaa vaivaavien sähköverkkojen häiriöiden lisääntyneen voimakkaasti sähköautojen yleistyessä maassa.

Kerroimme Norjan lähiverkkojen häiriöiden lisääntyneen alueilla, joissa useita sähköautoja ladataan yhtä aikaa. Kova kuormitus huonontaa paikallisesti sähkön laatua, uutisoi Tekniikka & Talous.

Norjalassa on käynnissä todellinen sähköautobuumi. Norjan sähköautoliiton uusien tilastojen mukaan sähköautojen myynti on kasvanut vuoden alusta peräti 33 prosentilla. Sähköautojen osuus uusien autojen myynnistä on Norjassa tällä hetkellä 29 prosenttia. Norjalaiset ostavat suuria ja tehokkaita sähköautoja, ja Teslasta on tullut norjalaisten suosikki. Myyntitilaston kärjessä olevat Teslan S- ja X- mallit edustavat puolta kaikista myydyistä sähköautoista. Seuraavilla sijoilla ovat VW ja BMW i3.

Mainos

Uusi vero osuisi suoraan myydyimpään myydyimpiin malleihin

Oikeistolaisen vähemmistöhallituksen ehdotuksen mukaan yli kaksi tonnia painaville autoille tulisi asettaa erityinen vero joka kumoaisi sähköautoille osoitetut mittavat veronkevennykset. Perusteluksi uudelle verolle maan talousministeri Siv Jensen tarjoaa sitä, että kalliimmat ja raskaammat mallit, kuten myyntitilastojen kärjessä keikkuva Tesla X, kuluttavat teitä yhtä paljon kuin muutkin autot ja siksi niiden omistajien tulisi osallistua kustannuksiin siinä missä muidenkin.

Uusi vero nostaisi mainitun Tesla X:n hintaa noin 7500 eurolla. Nykyinen verohelpotus koskee uusia sähköautoja jossa verohyvityksen saa kertaluontoisena uuden auton hinnasta.

Norjan sähköautoliiton pääsihteeri Christina Bun mukaan uutinen tuli yllätyksenä sekä autoilijoille että autojen tuottajille.

-”Ehdotus antaa huonoa esimerkkiä norjalaisille ja ympäri maailman.”

Bu muistuttaa että Norja on sitoutunut kunnianhimoiseen tavoitteeseen lopettaa polttomoottoristen autojen tuottamisen vuoteen 2025 mennessä. Euroopan suurin öljyntuottajamaa on tarjonnut aiemmin useita kannustimia sähköauton ostoa harkitseville kansalaisille. Verohelpotuksien lisäksi sähköautoilijat eivät joudu maksamaan ruuhkamaksuja ja saavat ilmaisen pysäköinnin autoilleen. Verohelpotusta on kritisoitu muunmuassa sillä että se mahdollistaa lähinnä rikkaiden ostaa kalliita sähköautoja halvemmalla.

Hallitus tarvitsee muiden puolueiden tukea budjettiehdotuksensa hyväksymiseksi. Kantona kaskessa saattaa olla vuonna 2015 tehty lupaus sähköautojen verohelpotuksista vuoteen 2020 saakka.

Lähde: AFP

 

 

Mainos

2 KOMMENTIT

  1. Eikös tuo ole jo etukäteen ollut arvattavissa, että myöhemmin sähköautoille tulee veroja vähintään sen verran kuin mitä polttomoottoriauton käyttäjä makselee veroja eri muodoissaan.

  2. Juuri näin, vero tulee sähköautoillekkin. Paitsi että Suomessa niitä verotetaan heti diesel-verolla.

    Sähköautot eivät koskaan tule yleistymään ennenkuin niissä on omat auinkopaneelit. Ja vasta sittenkin sen jälkeen kun niillä pystyy ajamaan talvipakkasella sen 400-500km yhtäjaksoisesti. Jos joku väittää että nykyinen 280km kesäkelillä riittää niin tervetuloa autoinensa kokeilemaan kun minä lähden töihin. Voi tulla vilu matkalla.

    Tämä sähköauto on samanlainen perseily kuin Priuskin. Yhden korjattavan moottorin sijaan on kaksi. Joten, miksi se ikinä voisi olla taloudellisempi kuin yhden moottorin auto? Aivan sama kuin se että nelitahtinen ei koskaan voi olla hyötysuhteltaan yhtä hyvä kuin kaksitahtinen ottomoottori.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.