EU-ministerivaliokunta kokoontui: ”Suomi katsoo edelleen, että ongelmista huolimatta Turkin EU-jäsenyysprosessia ei pidä katkaista”

4
LKS 20150831 Pääministeri Juha Sipilä hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 31. elokuuta 2015. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan 13. lokakuuta Suomen ennakkovaikuttamislinjauksia Euroopan talous- ja rahaliiton eli EMU:n kehittämiseen, ja sai tilannekatsauksen Turkista.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi osallistuu aktiivisesti markkinatalouden perusperiaatteisiin ja sijoittajavastuuseen nojaavaan EMU:n toimintaedellytysten vahvistamiseen. Suomi korostaa EMU:n toimivuuden parantamisessa markkinakurin ja jäsenmaiden oman vastuun merkitystä.

-On selvää, että EMU:a tulee kehittää, ja Suomen tulee jatkossakin olla aktiivisesti mukana kehitystyössä, pääministeri Juha Sipilä totesi.

EU-ministerivaliokunta sai myös tilannekatsauksen EU:n ja Turkin suhteesta osana valmistautumista Eurooppa-neuvostoon (19.-20.10.). Suomi katsoo edelleen, että ongelmista huolimatta Turkin EU-jäsenyysprosessia ei pidä katkaista. Ministerivaliokunnassa oli esillä myös suomalaistoimittajan tapaus.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta käsitteli Euroopan komission perusteltua lausuntoa (2015/2125). EU-ministerivaliokunta linjasi, että jatkossa Metsäkeskuksen tietojärjestelmästä voidaan luovuttaa julkisia tietoja ilman, että tietopyyntö pitää perustella. Henkilötietojen suoja säilyy.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja ulkoasiain- ja yleisten asioiden neuvostoon. Ulkoasiainneuvoston (16.10.) asialistalla ovat Iran, Pohjois-Korea, Turkki sekä EU:n ihmisoikeuspolitiikka. Yleisten asioiden neuvoston (17.10.) pääaiheena on Eurooppa-neuvoston valmistelu. Lisäksi ministerit saavat 27-kokoonpanossa katsauksen Britannian eroneuvotteluista.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

 

4 KOMMENTIT

  1. Kun Olli Rehn oli laajentumiskomissaari, hän yritti Turkkia EU:n jäseneksi ja yritti selittää että sen demokratia on muka kehittymässä. Jos olisi pakko valita, niin mieluummin vaikka Valko-Venäjä sopisi jäseneksi. Eihän sekään mikään demokratia ole, mutta sillä on edes teoreettinen mahdollisuus tulla sellaiseksi.

  2. Siellä tapahtui lähes samanlainen islam vallankumous kuin iranissa 70-luvulla ja Afganistanissa 90-luvulla. Siellä ollaan menossa totalitaaristä diktatuuria kohti joka on höystetty islamuskon rakkauden sanomalla. Sananvapaus on viety oppositio viedään vankilaan ja vääräuskoista kirjallisuutta ei saa levittää.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.