Petteri Orpo puhuu kolumnissaan koko Suomen suulla: ”Suomi suhtautuu Euroopan yhdentymiseen positiivisesti”

14

Hallituksen EU-ministerivaliokunta hyväksyi tänään Suomen kannat EMUn kehittämisehdotuksiin. Keskustelu EMUn kehittämisestä otti tuulta alleen Ranskan presidentinvaalien jälkeen. Presidentti Macron on ehdottanut euroalueelle omaa budjettia ja valtiovarainministeriä. Saksa on ehdottanut Euroopan vakausmekanismin kehittämistä eurooppalaiseksi valuuttarahastoksi. Hallitus koki tarpeelliseksi arvioida, pitääkö hallitusohjelmaa muuttaa, jotta uusiin ehdotuksiin voidaan ottaa kantaa. Hallituksen piirissä todettiin, että hallitusohjelma on suurilta linjoiltaan kestänyt hyvin aikaa.

Talous- ja rahaliiton keskeiset ongelmat ovat ylivelkaantuminen ja markkinakurin puute sekä valtioiden ja pankkien kohtalonyhteys. Suomi korostaa kannassaan markkinakuria ja jäsenmaiden oman vastuun merkitystä. Jäsenmaiden on uudistettava taloutensa rakenteet itsensä ja omien kansalaistensa vuoksi, ei EU:n tai komission. EU on juuri niin vahva kuin sen yksittäiset jäsenmaat.

Ylivelkaantumiseen ja markkinakurin puutteeseen Suomi tarjoaa ratkaisuksi valtioiden velkajärjestelymekanismin luomista. Korostamme toimivia menettelyitä ja riittäviä siirtymäaikoja, jotta velkajärjestelyt voidaan tehdään hallitusti ja välttyä vakavilta markkinahäiriöiltä. Velkajärjestelymekanismi voitaisiin luoda esimerkiksi Euroopan vakausmekanismin yhteyteen.

Toinen keskeinen on ongelma valtioiden ja pankkien kohtalonyhteys, jota ei aikomuksista huolimatta ole vieläkään saatu täysin katkaistua. Pankkien vakavaraisuusääntelyä tulisi muuttaa niin, että ne vastaavat paremmin todellisia riskejä. Järjestämättömiä luottoja täytyy alentaa ja pankkien pääomapohjaa vahvistaa.

Riskejä on saatava vähennettyä ja tasattua ennen kuin niitä voidaan jakaa. Siksi Suomi pitää edelleen ensisijaisen tärkeänä pankki- ja pääomamarkkinaunionin loppuunsaattamista. Yhteinen talletussuoja voidaan ottaa käyttöön, kun järjestämättömien luottojen määrää on saatu vähennettyä. Esityksestäni valtioneuvosto tulee valmistelemaan konkreettisen esityksen pankkisektorin riskejä vähentävistä toimenpiteistä.

Kannatamme Euroopan vakausmekanismin kehittämistä. Sitä tulisi kehittää niin, että EVM:llä on riippumattomat edellytykset ottaa vastuu sopeutusohjelmien sisällöstä ja niihin liittyvästä velkakestävyysanalyysistä. Kehitystyön lopputuloksena EVM:stä voitaisiin luoda eurooppalainen valuuttarahasto.

Suomi ei näe perusteita uusien instituutioiden kuten euroalueen budjetin tai euroalueen valtiovarainministerin perustamiselle. Suomi katsoo, ettei makrotaloudellisia vakautusjärjestelyitä myöskään tarvita. Ehdotuksilla ei ratkaista euroalueen keskeisimpiä ongelmia. Joissakin tilanteissa euroalueen korvamerkitty osuus EU-budjetista voi olla perusteltu. Euroryhmän puheenjohtajan asemaa voimme vahvistaa, mutta sitä ei tule yhdistää komission jäsenen tehtävään.

Suomi suhtautuu Euroopan yhdentymiseen positiivisesti. Talous- ja raha-asioissa integraation tulee tapahtua niin, että riskejä ensin vähennetään, jotta jäsenmaat ovat tasavertaisessa asemassa suhteessa toisiinsa. Jos Suomen tavoitteisiin päästään, erot euromaiden talouksissa aikaa myöden tasaantuvat ja riskit vähenevät. Euromaiden välinen vastakkainasettelu myös vähenisi.

Nyt hyväksytyt ennakkovaikuttamislinjaukset täydentävät hallitusohjelman ja muiden olemassa olevien vaikuttamisasiakirjojen linjauksia. Komissio julkaisee joulukuussa oman esityksensä EMUn kehittämisessä etenemiseksi. Hallituksen tavoite on vaikuttaa siihen. Hallitus on oman kannanmuodostuksensa suhteen hyvässä vaiheessa.

Lähde: Valtiovarainministeriö

 

Mainos

14 KOMMENTIT

 1. PettUri Orpo puhuu itselleen politrukin virkaa Brysselin lihapatojen äärellä. Samassa tarkoituksessa otti avosylin vastaan 30000 ELINTASOPAKOLAISTA LOISIMAAN meidän kustannuksellamme syksyllä 2015, vaikka olisi Dublinin sopimuksen perusteella voinut käännyttää ne suoraan takaisin turvalliseen maahan Ruotsiin.

 2. Pelkästään kuluvan päivän aikana Suomi otti TAAS turpaan kymmeniä miljoonia euroja älyvapaan hiilinielu nöyryytyksen takia jonka EUROOPAN UNIONI pakottaa meidät hyväksymään! Samana päivänä tämä tämä erehdyttävästi puhuvalta kyrvältä näyttävä tyhjäpää julistaa ”suomen suhtautuvan positiivisesti” tämän riistomafian yhdentymiseen!

  -Tämähän on jo pelkkää vittuilua.

 3. Urpolla ei ole ainakaan Suomen kansan edustaja. Voi olla joku watun kansanedustaja mutta ministerinä isänmaanpettäjä, täysi paska ja ansaitsee kansantuomioistuimen tuomion kaikessa sen ankaruudessaan. HÄPIÄISIT!

 4. Petteri saatana! Tajuatko että olet aivan sekaisin?
  Kuka näitä ”pettereitä” äänestää?
  Tää kansa on saatanan tyhmää jos näitä tampioita joku äänestää.

 5. Petteri on muutamassa vuodessa saanut, laiminlyömällä vastuualueensa tehtävät, yhteiskunnan vuosittaisia menoja kasvatettua muutamalla miljardilla eurolla. Parasta on, että noista kuluista ei edes ole kellekään muulle hyötyä kuin elintasopakolaisille. Hyvä meno Petteri!

  Ketä oikeasti enää kiinnostaa joku SOTE:n hilusäästöt, kun piikki maailman sosiaalitoimistona on auki??

 6. Nyt Petturi Urpon valehtelu ylittää jo aiemmatkin paskapuheet. Sanokaas mistä johtuu että kokoomukselta löytyy vain yksi kohtuullinen ministeri, kun kolme muskettitunaria ovat joko täysin pihalla hommistaan tai helvetin huonoja valehtelijoita.
  Mikä on puolueen taso kun ministereiksi on päässeet orpo, risikko ja mykkänen?
  Kaikki siis samasta puolueesta ja politiikan pohjasakkaa. Niillä ei ole pienintäkään käsitystä tehtäviensä vastuusta, tai eivät välitä.
  Kansalaiset ja kansan etu ei kuulu heidän intresseihin millään tavoin.
  Todellisessa elämässä he olisivat täysin kelvottomi joka hommaan.

 7. Kataisen viitoittamalla tiellä suuntana Brysselin hyväpalkkainen loppuelämän virka. Ja Kokoomus porskuttaa kärkipaikalla gallupeissa, en ymmärrä miksi ihmiset kuitenkin kannattavat tätä Suomea kansallisvaltiona ja omaa itsemääräämisoikeutta tuhoavaa puoluetta. Jopa noista pienipalkkaisista löytyy, jotain masokistista tässä on. Täytyy myöntää että kokoomus on propaganda koneistonsa avulla saanut luotua mielikuvia muista puolueista Suomen tuhoajina, varsinkin persuista. Jopa Goebbels olisi kateellinen.

 8. Jos kaikki EU:sta kerrottaisiin ihmisille rehellisesti, niin selvä enemmistö haluaisi erota koko rikollisesta herrakerhosta.
  Mutta eihän suurin osa tiedä mistään mitään, kun lukevat jotain hysäriä, katsovat ylen uutisia tai nettilehdistä naureskelevat trump uutisille.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.