Poliisivankilassa kiellettiin tupakointi – Asukkaiden hermot kiristyvät ja jopa kuulustelut ovat vaikeutuneet

3

Kotkassa on otettu käyttöön uusi poliisitalo jossa ei uuden linjauksen mukaan saa tupakoida missään sisätiloissa. Vanhassa rakennuksessa tutkintavankeudessa asuvat saivat polttaa selleissään vapaasti ja muutos onkin otettu vastaan kaikkea muuta paitsi hyvin. Kaakkois-Suomen poliislaitokselta arvioidaan että noin 95% vangeista tupakoi.

Sen lisäksi että vangit ovat tupakointikiellon vuoksi äreämpiä kuin aikaisemmin, myös kuulustelut ovat hankaloituneet. Kuulusteltavat eivät suostu avaamaan suutaan ennen kuin pääsevät tupakalle.

-”Tämä on ollut yksi suurimmista vankeja koskevista muutoksista, ja siitä on tullut palautetta. Tupakanhimo on aikamoinen ja pistää mieliä kireäksi, jos ei pääse tupakalle silloin, kun haluaisi. Sanailu on ollut aika kovaakin.”

Kotkan poliisivankilan ylivartija Pasi Silventoinen kertoo että vaatimuksiin tupakoinnista on pääosin suostuttu ennen kuulustelun aloittamista, toki poikkeuksiakin on. Onhan tarkoituksena saada kuulusteltavasta irti asioiden selvittelyyn tarvittava tieto.

-”Vaatimuksiin on suostuttu, ja heitä on sitten käytetty tupakalla. Tarkoitus on kuitenkin selvittää se asia, jonka vuoksi vanki on menettänyt vapautensa. Toisaalta kuulusteluissa voidaan käydä kauppaa myös toiseen suuntaan. Vanki pääsee tupakalle, jos puhuu. Se on sellaista kaupankäyntiä.”

Laissa ei sanota selleissä tupakoinnista mitään ja siksi asiasta linjaaminen onkin useimmiten jäänyt yksittäisten laitosten omiin käsiin. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja näkee tilanteen hankalana.

-”Käytännöt vaihtelevat ilmeisesti varsin sattumanvaraisin perustein, minkä olen huomannut myös poliisivankiloiden tarkastuksissa. Pidän tilannetta ongelmallisena vapautensa menettäneiden yhdenmukaisen kohtelun kannalta.”

Tutkintavankeuslaki mahdollisti hiljattain tupakoinnin kieltämisen selleissä. Lain mukaan tupakointi on järjestettävä sitä tarvitseville muualla. Kotkan poliisivankilassa vankien tunnin mittainen ulkoiluaika kuluukin usein pääasiassa tupakoiden. Ylivartija Silventoinen jatkaa:

-”Jos he pääsevät ulos vain tunniksi, he polttavat koko sen ajan tupakkaa. Siinä menee helposti askillinen. Olemme pyrkineet käyttämään heitä ulkona ainakin kaksi kertaa päivässä, jotta he pääsevät tupakalle.”

Lähde: YLE

 

3 KOMMENTIT

 1. Miten niin laissa ei sanota mitään? Yleisissä tiloissa ja valtion laitoksissa on sisällä tupakointi kielletty. Se on han yksiseliteistä. Tämä käytäntö pitäisi ulottaa koko Suomeen. Myös vankiloihin. Silloin vankeus saattaisi tuntua vankeudelta kun ei pääsisi edes tupakalle. Ja sillä olisi tervehdyttävät vaikutus ihmisten elämään. Ei tarvisi syyllistyä rikoksiin saadakseen rahaa tupakkaan.

  Ajatelkaa minkälaisena vieroitushoitona vankilamme toimisivat sen jälkeen. Ja koko yhteiskunta kiittäisi.

 2. Polpo tietenkään myönnä että tupakoinnin estäminen on ihan vittuilun vuoksi tehty.

  Vähän kuin kaasutuksen jälkeen on annettava vettä huuhteluun, mutta missään ei määritellä veden olomuotoa, joten simerkiksi tuopillinen jääpaloja käy varsin hyvin.

 3. Kohtahan me kaikki olemme tuolla.

  Ensin saamme kenkää työstä, kun meillä on mielipiteitä. Kun suutumme kohtelustamme, kirjoitamme ja puhumme tuntemuksistamme, se onkin vihapuhetta. Tämä ei edes ole rikos, mutta poliisit kohtelevat meitä kuin rikollisia.

  PERUSTUSLAISTA ja sen takaamista oikeuksistamme ei kukaan tunnu välittävän. Ei poliisi eikä hallitus, jotka innokkaimpina rikkovat kaikkia lakeja – etenkin sitä perustuslakia.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.