Huumesienistä hoitokeino masennukseen

5

Joukko lääketieteen opiskelijoita tutki magic mushroomssien (huumesieni) vaikutusta masennukseen. Hoidetuista 19 tapauksesta, kaikki paranivat masennuksesta.

Hoidettuihin 19 tapaukseen ei normaalit masennuslääkkeet olleet tehonneet.

Sieniä ja muita psykedeelisiä sivuoireita aiheuttavia luonnontuotteita on aikaisemminkin kokeiltu masennuksen yhtenä hoitokeinona ja tulokset ovat olleet hyviä.

Masennus käytännössä tarkoittaa lähes samaa, kun tietokoneen kovalevy alkaisi tahmaamaan ja pikkuhiljaa järjestelmä hyytyisi kasaan. Tätä vertausta käytti johtava tohtori Robin Carhart-Harris, joka tutkii psykedeelisten tuotteiden käyttöä hoitokeinona.

Sienet vaikuttavat aivojen hermostoon ja yksi kerrallaan väliaikaisesti käynnistävät hermoston normaaliksi.

Hyvinä puolina tutkijat näkevät sienissä sen, ettei vuosien lääkekuureja tarvitsisi syödä, vaan hoito olisi nopea ja tehokas. Lupaavia tuloksia on saatu psilosybiinin käytöstä muun muassa riippuvuuksien ja syöpäpotilaiden kokeman ahdistuksen hoidossa.

Kuitenkaan sienimetsälle ei kannata ihan suinpäin rynnätä. Pitää muistaa, että huumesienet ovat Suomessa luokiteltu laittomiksi ja vaikutukset hallitsemattomassa käytössä ovat rinnastettavissa suoraan LSD:n vaikutuksiin.

Mikä on taikasieni:

 • Sienillä tai “taikasienillä” viitataan useimmiten psilosybiiniä (4-fosforyylioksi-DMT) ja psilosiinia (4-hydroksi-DMT) sisältäviin sieniin. Tällaisiin kuuluu esimerkiksi suippumadonlakki (psilocybe semilanceata), jota kasvaa myös Suomessa.

Lainmukaan:

 • Psilosybiinisienet on luokiteltu huumausaineiksi. Huumausaineiden käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä. Korkein oikeus on linjannut, että sienet eivät täytä erityisen vaarallisen huumausaineen määritelmää.

Liikakäyttö:

 • Sienet voivat aiheuttaa todella voimakkaita pelon ja ahdistuksen kokemuksia. Keskeisimmät riskit liittyvätkin niin kutsutun “huonon tripin” mahdollisuuteen. Tällöin painajaismaiset aistiharhat ja pelko hulluksi tulemisesta voivat laukaista paniikkikohtauksen.

Verrattuna lääkkeiden pitkäaikaiskäyttöön:

 • Sienet eivät aiheuta fyysistä tai psyykkistä riippuvuutta.

Lähteet: Päihdeklinikka/ sienet, The Guardian, Independent

5 KOMMENTIT

 1. Aijaijaijai!!!! Jos lääketeollisuus ei ehtisikään saada rahastusta toimimaan, niin kyllä B€RKL€€N lypsyautomaatti ainakin nyt polkaistaan käyntiin.

 2. Olen odotellut että koskahan saisi omaan Hortonin syndroomaan lääkityksenä joko kannanis-inhallaattorin tai LSD-reseptin. Kuukaudesta menee ylensä pari päivää kovassa päänsäryssä. Mutta kuulemma niitä ei voi kirjoittaa ellei kohtausta todeta sairaalassa. Ja voin sanoa että kohtauksen aikana ei liikuta.

  Onneksi minulla on ymmärtäväinen työnantaja joka on hyväksynyt poissaolon kohta 20 vuotta. Se ei ole halpaa lystiä se.

 3. Ennen noista varoitettiin myrkkysieninä ja että ne tappaa. Onneksi myös luonnon omia lääkkeitä on alettu ottaa vakavasti yhtenä hoitokeinona synteettisten myrkkyjen tilalle tutkimusprojekteissa. Luonnosta löytyisi paljon vastaavia aineita. Halpoja ja turvallisia ilman sivuvaikutuksia. Mutta lääketeollisuus lyö hanttiin, koska menettäisi miljarditulonsa. Synteettisten masennuslääkkeitten käyttö on suorastaan räjähtänyt ja syy on vain ja ainoastaan lääketeollisuus mafian ja heidän talutusnuorassa olevat lääkärit. Monia itsemurhia on tehty koska ne eivät sovi kaikille ja pahentavat oloa. Muistan kun yhteen aikaan tuli ”muotiin” joku lääke jolla pääsisi eroon tupakasta ja omalla työmaalla moni kait kokeili sitä. Yksi kaveri oli ”herännyt” junaradalla jossa odotti junan tuloa autossaan. Myöhemmin selvisi että ”lääke” oli joku masennuslääke.
  Monet luonnonlääkkeet demonisoitiin tiedotusvälineissä ja moni uskoo vielä tänä päivänäkin kaikkeen siihen roskaan mitä mediat suoltivat vuosikymmeniä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.