Kotimainen tuulivoima teki ennätyksen – Veronmaksajat köyhtyivät 1,4 miljoonaa

3

Lokakuun alussa, tiistaina 3.10 kotimainen tuulivoima teki lisätyllä kapasiteetilla ja tuulisella säällä uuden tuotantoennätyksensä. Myllyt tahkosivat verkkoon 29 800 megawattituntia. Edellisen jakson vertailukeskiarvohinta sähkölle oli 35,89 euroa mutta koska valtion tuulivoimatuki nostaa tuulisähköstä maksettavan takuuhinnan 83,5 euroon megawattitunnilta, tuli veronmaksajien maksettavaksi varsin mojova 1 418 778 euroa, siis yhdeltä päivältä.

Valtion, siis veronmaksajien kustannettavaksi tulee kokonaisuudessaan edellisen kolmen kuukauden keskiarvoisen sähkön hinnan ja takuuhinnan 83,5 euroa välinen erotus.

Suomen nykyinen tuulivoimasysteemi on kokoluokaltaan noin 2350 megawattia ja normaalisti järjestelmä tuottaakin sähköä huomattavasti alle nimellistehonsa. Suomen tuulivoimayhdistys riemuitsi tapahtuneesta mutta kansalle lysti tulee kalliiksi. Vaikka uuden tuulisähkön tuet todennäköisesti tippuvat ensi vuonna, nykyiset tuulivoimalat saavat mainittua tukea ensimmäisen 12 käytössäolovuotensa ajan.

Lähde: TE

3 KOMMENTIT

  1. Jos tämä tuulivoimaloihin investtoitu summa olisi sijoitettu aurinkopaneleihin, niin se tuottaisi pelkkää plussaa. Mutta sehän olisikin liian halpaa ja tuottavaa. Sille ei saataisi tukiaisia. Sitäpaitsi, osa Suomen voimaloista on niitä vanhoja Saksasta ostettuja. Saksalaiset myivät ne pois kun eivät saaneet niille enää EU-tukia. Jahölmöt suomalaiset ostivat ne.

    Kun mietitään esim.. ydinvoimaa niin siihen sijoitetulla rahamäärällä saataisiin niin paljon aurinkopaneeleja, että seuraavat 25 vuotta pystyttäisiin tuottamaan kuusinkertainen määrä energiaa ydinvoimalaan nähden. Eikä energian hinta olisi kuin 2c/kWh. Siis melko samoissa Venäjältä ostettavat sähkän, 1.7c/kWh, kanssa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.