Lähihoitajaopiskelijoille käytännössä porttikielto vaativampiin harjoittelupaikkoihin

1

Maamme hallitus on päättänyt luopua toisen asteen opiskelijoiden työharjoitteluista työnantajille maksettavasta koulutuskorvauksesta osana hallituksen viitoittamaa ammatillisen koulutuksen reformia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että vaativammat työssäoppimispaikat jäävät toisen asteen ammattiopiskelijoilta saamatta. Tämä pätee myöskin lähihoitajaopiskelijoihin, joidenka aiemmat harjoittelupaikat esimerkiksi erikoissairaanhoidon ja perussairaanhoidon akuuttipuolella on nyt rajattu käytännössä vain ammattikorkeakouluopiskelijoille.

Tehyn koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco näkee tilanteen varsin murheellisena, sillä aiemmin myös lähihoitajien vaativampien tehtävien koulutukseen on riittänyt harjoittelupaikkoja hoitoalalta. Kuten sanottua, koulutuskorvauksen poisto ei koske ammattikorkeakouluopiskelijoita.

-”Tämä on isku vasten lähihoitajaopiskelijoiden kasvoja. Sinne on tulijoita myös ammattikorkeasta eikä korvauksista luopuminen koske amk:laisia. Harmillista lähihoitajaopiskelijoille on se, etteivät he pääse näyttämään eivätkä kehittämään osaamistaan vaativissa paikoissa. ”

Tehyn näkemyksen mukaan luopuminen heikentää oppimistuloksia. Kun koulutuskorvauksia ei enää makseta, ohjauksen laatu voi pudota. Tähän asti työpaikat ovat käyttäneet ohjauspalkkioita muun muassa työpaikkaohjaajien täydennyskoulutukseen.

Hallituksen reformi astuu voimaan vuoden 2018 alusta.

Lähde: Tehylehti

 

1 KOMMENTTI

  1. Mutta ei ongelmaa maksella yritystukia ja ikuisia työllistymispalkkioita kaiken maailman kaiken maailman epämääräisesti toimiville kusetusfirmoille.

    Käytännössä tämänkin vaikutus vain viime kädessä tullee heikentämään terveyspalveluiden laatua juurikaan saavuttamatta verosäästöjä. Osana teinieduskunnan/opetusministeriön ajatusta, että kyllähän ”korkeakoulutus” ja peruskoulutus pitää erottaa toisistaan vaikka rautakangella harjoittelun osalta, vaikka Amk:lla ei ole mitään todistettavaa hyötyä ensimmäiseen nähden.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.