Maltalainen, hallitusta korruptiosta syyttänyt bloggari on kuollut autopommin uhrina

2

Daphne Caruana Galizia, lupaava Maltalainen journalisti ja blogaaja on kuollut autopommi-iskussa maanantaina. Erityisesti maan pääministeri Joseph Muscatia arvostellut Galizia kuoli 53 vuotiaana, kotinsa lähellä Maltan pohjoisosissa.

Pääministeri Muscat on kuvaillut tekoa ”barbaariseksi” ja määrännyt maan turvallisuuspalvelun valjastamaan kaikki saatavilla olevat resurssit tapauksen selvittämiseksi.

-”Tapahtunut on täysin hyväksymätöntä useallakin tasolla. Tämä on musta päivä demokratialle ja sananvapaudelle maassamme.”

Räjähdystä kuvattiin niin voimakkaaksi, että se repi Galizian auton kappaleiksi ja heitti tämän ruumiin läheiselle pellolle saakka. Kansalaiset ovat jättäneet kynttilöitä, kukkia ja muistokirjoituksia tapahtumapaikalle. Yhdessä paikalle jätetyssä viestissä luki ”Kun kansalaiset pelkäävät hallitsijoitaan, se on tyranniaa. Kun hallitsijat pelkäävät kansalaisia, se on vapautta.”.

Paikallinen tv-yhtiö kertoo Galizian saaneen uhkauksia jo ennen tapahtunutta pommi-iskua. Viimeisessä blogauksessaan, vain alöle tuntia ennen kuolemaansa, Galizia syytti pääministerin henkilöstöpäällikkö Keith Schembria roistoksi joka käyttää valtiovaltaa oman rikastumisensa välineenä. ”Joka puolella on roistoja. Tilanne on toivoton.”

Aiemmin, 2013 Galizia syytti Muscatin vaimoa osana panama-sotkuja, lahjuksien piilotteluun käytetyn tilin hallinnoinnista. Hänen mukaansa tiliä käytettiin Azerbaidjanilaisen pankin toimiluvan saamisen edesauttamiseksi annettujen voitelurahojen piilotteluun. Muscat leimasi väitteet ”Maltan poliittisen historian suurimmaksi valheeksi”.

Lähde: AFP

2 KOMMENTIT

  1. Eikö Suomen osaltakin tullut käsky ”jostain” piilottaa panamapaperit. Ihmeen hiljaista on ollut. Astuiko YLE liian isoille varpailla. Minkähänlaisia kytköksiä ja minkälaisiin mafioihin Suomen omaisuuttaan piilottelevat rikkaat ovat kytköksissä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.