Ruotsi palautti puolet joukkopaon tehneistä turvapaikanhakijoista Suomeen – Loput ovat kadonneet

4

Lähes puolet Ruotsiin ns. joukkopaon tehneistä turvapaikanhakijoista on palautettu Suomeen. Lopuista suurin osa vaikuttaa kadonneen viranomaisilta Ruotsissa, uutisoi Turun Sanomat.

Noin 50 irakilaista turvapaikanhakijaa järjesti Torniossa 5. syyskuuta mielenosoituksen Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan.

Joukko siirtyi päivän päätteeksi Ruotsiin, koska he eivät omien sanojensa mukaan Suomessa tunteneet enää oloaan turvalliseksi kielteisten turvapaikkapäätösten, pakkopalautusten ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan tehtyjen heikennysten vuoksi.

Ruotsi sovelsi näihin turvapaikanhakijoihin nopeasti Dublin-menettelyä palauttaen Suomeen noin parikymmentä irakilaista, valaisee tulosalueen johtaja Mikko Montin Maahanmuuttoviraston Turvapaikkayksiköstä.

– Luku on vähän epätarkka, koska osa on palannut itsenäisesti Suomeen, jatkaa Montin.

Ruotsi on tehnyt takaisinottopyynnön myös lopuista noin paristakymmenestä irakilaisesta, mutta heihin liittyen on Ruotsista tullut ilmoitus siirtoajan pidentämisestä.

Montin sanoo, että ilmoituksen perusteena voi olla valitusmenettelyssä annettu täytäntöönpanokielto, vangitseminen tai henkilön katoaminen. Viime mainittu lienee tässä tapauksessa selvästi todennäköisin vaihtoehto.

– Ruotsin viranomaisilla voi olla vielä muutama henkilö, joita he ovat siirtämässä Suomeen, mutta olettaisin, että loput ovat lähteneet eteenpäin, Montin toteaa.

Kyseisiä lähtijöitä voi vielä palautua Suomeen myöhemmin jostain toisesta maasta.

Loput kymmenkunta Ruotsiin siirtynyttä irakilaista mielenosoittajaa eivät ehkä ole sittenkään hakeneet turvapaikkaa länsinaapurista, tai Maahanmuuttovirasto ei ole tunnistanut heitä muiden Ruotsista Suomeen palautettavien turvapaikanhakijoiden joukosta.

Suomeen palautettavien turvapaikanhakijoiden määrä kaksin- tai kolminkertaistui vuosi sitten, kun syksyllä 2015 maahan saapuneet turvapaikanhakijat alkoivat saada kielteisiä päätöksiä ja heitä alkoi siirtyä muihin maihin.

Suurin osa Suomesta kesken turvapaikkaprosessin lähteneistä henkilöistä oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Tuntuu, että aika usein on vielä odotettu hallinto-oikeuden päätökseen asti ja sitten kadottu. Kyllähän sillä tosiasiassa pystyy viivyttämään maastapoistamispäätöksen toimeenpanoa, Montin kertoo.

Montin sanoo, että lähtijöiden motiiveja on vaikeaa arvioida, mutta monet näyttävät yksinkertaisesti kokeilevan onneaan toisessa valtiossa.

– Vaikka pitäisi olla hyvin tiedossa, että heidät tullaan lähtökohtaisesti palauttamaan siihen maahan, joka on jo käsitellyt heidän hakemuksensa, Montin muistuttaa.

 

Turvapaikanhakijoiden liikehdintä aiheuttaa viranomaisille ylimääräistä työtä ja siten myös lisäkustannuksia.

 

Maasta poistuminen ei vaikuta turvapaikkaharkintaan, mutta sen seurauksena turvapaikkahakemus voidaan todeta rauenneeksi, minkä jälkeen hakija voi tehdä uuden turvapaikka-anomuksen, joka käsitellään Dublinin sopimuksen mukaisesti samassa maassa kuin hakijan ensimmäinenkin hakemus.

Lähde: TS

4 KOMMENTIT

  1. Siis mitä! Ruotsi palautti Dublin sopimukseen vedoten puolet pakolaisista, jotka tulivat Suomesta. Ja palauttaisi loputkin jos löytyisi. Nyt Suomi palauttamaan kaikki muutama kymmenen tuhatta pakoloista, jotka Ruotsin kautta tänne ovat tulleet. Jumalauta että Suomi on Hölmölä! Munattomat kusipää maanpetturit maan johdossa!

  2. Harmi että palasivat takaisin. Koko se tänne tullut(30000) huijariporukka saisi lähteä eteenpäin tai hävitä jonnekin. Ei tosin katoamisia Suomessa, kiitos!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.