EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja Eurooppa-neuvostoon – Muunmuassa sotilaallinen puolueettomuus menossa roskakoriin

3

EU-ministerivaliokunta linjasi kokouksessaan 18. lokakuuta Suomen kantoja Brysselissä 19.-20. lokakuuta järjestettävään Eurooppa-neuvostoon, jonka asialistalla on muuttoliike, digitaaliset kysymykset, turvallisuus ja puolustus sekä ulkosuhteet. Lisäksi päämiehet keskustelevat EU:n kehittämisestä ja Britannian eroneuvotteluista.

EU-ministerivaliokunta katsoi, että muuttoliikkeen hallintaan tarvitaan kokonaisvaltaista ja käytännönläheistä lähestymistapaa. Muuttoliikkeen perimmäisiin syihin on puututtava ja yhteistyötä kolmansien maiden kanssa on tiivistettävä.

Digitaalisiin kysymyksiin liittyen Suomi esittää Eurooppa-neuvostossa, että EU:ssa laaditaan toimintasuunnitelma tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Suomi ajaa asiaa myös ylimääräisessä televiestintäneuvostossa (24.10.).

Suomi korostaa ripeää etenemistä EU:n puolustusulottuvuuden kehittämisessä. Pysyvän rakenteellisen yhteistyön käynnistäminen mahdollisimman pian on Suomen edun mukaista, ja Suomi on valmis ilmoittamaan osallistumisestaan siihen.

Ulkosuhteiden osalta Eurooppa-neuvostossa nousee esiin etenkin Turkki. Turkin sisäisestä kehityksestä huolimatta Suomi katsoo, että Turkin EU-jäsenyysprosessia on jatkettava, koska se on paras tapa ankkuroida Turkki Eurooppaan.

EU:n kehittämisestä keskusteltaessa Suomi korostaa, että EU:n kehittämisessä on painotettava konkreettisten ratkaisujen löytämistä ajankohtaisiin ongelmiin.  Lähtökohtana tulee olla Bratislavan ohjelma sekä Rooman julistus.

Eurooppa-neuvostossa (50 Artikla) todetaan, ettei Britannian eroneuvotteluissa ole vielä saavutettu riittävää edistystä, eikä neuvottelujen toiseen vaiheeseen eli neuvotteluihin uudesta suhteesta voida siirtyä.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen muuttoliikkeestä sekä linjasi, että Suomi tukee Euroopan komission esitystä, joka antaa jäsenmaalle mahdollisuuden palauttaa tilapäinen sisärajavalvonta nykyistä pidemmäksi ajaksi vakavan uhan tilanteissa.

Lisäksi ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaneuvostoon (23.10.), jonka keskeisimpänä aiheena on direktiivi lähetetyistä työntekijöistä.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

3 KOMMENTIT

  1. On muuten aivan varma että minä en liikahda mihinkään jokun NATO:n tai EU:n käskystä. Sen sijaan puolustan kotimaatani ja sen koskemattomuutta niin pitkään kuin minussa voimia riittää. Näinhän sitä aikoinaan valalla vannottiin. Mutta sitä ennen katson kuka sen määräyksen antaa.

  2. Epäilemättä sovittiin myös Suomen roolista kaatopaikkana ylimääräiselle ”työvoimalle”, kuten sisäministeriö jo rivien välistä lupaili.

    Tässä vaiheessa olisi ehkä fiksuinta ja isänmaallisinta anella, että Venäjä ottaa Suomen takaisin maakunnakseen.

  3. Suomen eliitillä orjamentaliteetti ja ruskea kieli?
    Kukaan ei ole toiselle ihmiselle niin julma kuin orja heikommilleen joten yllämainitussa voi olla totuuden siemen.

    Suomi pitäisi julistaa EU-rajavyöhykkeeksi ja sotilasalueeksi jonne epäilyttäviksi todetuilta ulkomaalaisilta on pääsy turvallisuussyistä kielletty, vai onko ajatus mahdoton suvakkihallitukselle joka majoittaa islamistiterroristeja suomalaisiin varuskuntiin ja strategisten kohteiden läheisyyteen…

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.