Evankelis-luterilainen kirkko täysillä mukana suurmoskeijahankkeessa – Rahoituksen lähde arveluttaa jopa muslimeja itseään

13

Kirkko ja kaupunki-lehti ilmoitti tänään evankelis-luterilaisen kirkon osallisuudesta suomeen rakennettavassa suurmoskeijassa. Kirkko aikoo perustaa säätiön, jonka kautta moskeijaa on tarkoitus rahoittaa. Lehti kertoo yhdeksi rahoittajaksi ilmoittautuneen myös Bahrainin valtion. Rahoituksen lisäksi kirkon edustus näkyy Helsingin diakonissalaitoksen osallistumisessa moskeijan suunnitteluun.

Jopa suomessa asuvat muslimit ovat osoittaneet huolensa erityisesti Bahrainin osuuteen rahoituksessa. 1,3 miljoonan asukkaan muslimi-valtiossa on viime vuosina ollut varsin näkyviä ristiriitoja maata hallitsevien sunni-muslimien ja shiiojen välillä. Maassa on 3000 poliittista vankia ja Human rights watch on raportoinut useaan otteeseen maan hallituksen ihmisoikeusloukkauksista.

Lehden, turvallisuutensa vuoksi nimettömänä pysyttelevä tietolähde selkiyttää huolenaihetta haastattelussa.

-” Reilun miljoonan asukkaan Bahrainissa on 3 000 poliittista vankia. Rahoituksen toteutuessa sunnien ja shiiojen välinen jännitteisyys rantautuisi meillekin. Osa moskeijahankkeen luonteesta perillä olevista Suomen muslimeista pelkää, että rahoituksen toteutuessa moskeijan imaamikoulutukseen juurtuu sunnalainen salafijihadismi, jota terroristit edustavat.”

Hankkeen takana on yllä mainittujen lisäksi useita yhdistyksiä, jotka saavat projektin näyttämään huomattavasti suuremmalta kuin mitä se todellisuudessa on.  Suomen Muslimiliitto ry, Suomen Musliminaiset ry, Suomi–Bahrain-ystävyysseura, FOKUS eli entinen Kristillinen kulttuuriliitto, Suomen Bosnialainen Islam Yhdyskunta….

-” Todellisuudessa suurmoskeija on muutaman ihmisen ajama hanke. Hanke näyttää suureelliselta, mutta mainittujen järjestöjen takana ovat samat ihmiset hieman eri rooleissa. Suuri osa muslimeista ei ole edes kuullut siitä.”

Säätiön tukena olevan Suomi–Bahrain-ystävyysseuran perustaja ja puheenjohtaja on FOKUS ry:n puheenjohtaja, entinen ulkoministeriön virkamies Ilari Rantakari. Rantakari kieltää että hanketta oltaisiin valmisteltu salassa tai tietoa pimittäen.

-”Monitoimikeskus- ja moskeijahanke on poikkeuksellinen yhteistyöhanke muslimiyhteisön ja muiden toimijoiden kanssa. Moskeijahankkeita on tiettävästi ollut Helsingissä useita. Tällaisen hankkeen valmistelu edellyttää myös luottamuksellisuutta, sillä tietovuodot saattaisivat vaarantaa koko prosessin. Muslimiyhteisön edustajat ovat eri tavoin tiedottaneet hankkeesta muita muslimitoimijoita. Hankkeesta on keskusteltu joidenkin piispojen kanssa. Suomen ekumeenista neuvostoa, Uskot-foorumia, sekä eri viranomaistahoja on myös informoitu. ”

Rantakari näkee että rahoitusta on otettava sieltä mistä sitä tarjotaan, eikä näe rahoituksen mukanaan mahdollisesti tuomia ongelmia todellisina.

-”Suomen muslimiväestö koostuu suurelta osin turvapaikanhakijoista ja pakolaisista, joiden varallisuus ei riitä hankkeen rahoittamiseen. Koska moskeija ei kuulu valtiollekaan, vaihtoehdoksi jää ulkomainen rahoitus. Suuri osa jo olemassa olevien rukoushuoneiden rahoituksesta on saatu ulkomailta joko Arabianlahden tai Pohjois-Afrikan maista. Monitoimihankkeen hallinnoinnista vastaa kokonaan suomalainen, täysin itsenäinen säätiö.”

Lähde: Kirkko ja Kaupunki

 

 

 

13 KOMMENTIT

 1. Ev.lut.kirkko ennakoi tulevaa jäsenkatoa ja liittyy isisksen porukoihin jossa riittää jäseniä. Tosin tulevaisuus on noiden porukoissa ei niin ruusuinen.

 2. Kuinka monen ev.lut. kirkon rakentamiskustannuksiin muslimit ovat osallistuneet meillä Suomessa tai muualla Euroopassa?

  • Kirkkojen ja kristittyjen kohtelu Turkissa, Irakissa, Afganistanissa, Iranissa, Somaliassa, Egyptissä, Tsadissa jne. kertoo totuuden islamista ja muslimeista…

 3. No siinähän todelliset äärisuvakitkin oppivat sitten sitä aitoa suvaitsevaisuutta. Samoin kuin nytkin feministien kanssa sietävät ilman minkäänlaista omantunnontuskaa, kun Suomessa syntynyttä ja kasvanutta kansalaista naitetaan ulkomaille jonkun ikäistään vanhemman erääksi vaimoksi. Tai käytetään leikkuulla, ettei vain suvun kunnia pääse vahingoittumaan todennäköisen hupakon takia. On vain aika kallista oppisopimuskoulua tämä.

 4. Totta kai se on huolestuttavaa että kirkko on mukana tällaisessa. Uutinen on kuitenkin yli 2 vuotta vanha eikä tilanne näytä sellaiselta että moskeijaa tulisi

 5. Eronnut kirkosta joskus silloin kun sivu sitä varten perustettiin aikanaan ja tuntuu erittäin hyvältä tällä hetkellä. Uskoni on henkilökohtainen asia eikä siihen tarvitse tälläistä instituutiota joka suoraan haluaa tukea toisia alistavia jihadisteja, eli äärimuslimeja joilta rahoitus tulee. Enkä muutenkaan maksa kirkolle mitään almuja. Mitä kirkko on tehnyt kodittomien asuttamiseksi koskaan? Ai niin, kielsi heiltä Helsingissä yömajoituksen matujen takia. Nämä ihmiset eivät ymmärrä todellisuudesta mitään.

 6. Oli vanha tai uus uutinen järkyttävää on että kirkko on valmis myymään kuin portto itsensä demoniseen liittoon!!

 7. JO ON AIKOIHIN ELETTY KUN IHMISYYTTÄ VASTAAN ISLAM MOSKEIJOITA ALETAAN RAKENTAMAAN SUOMEEN ISLAM EI OLE EDES OIKEA USKONTO KUN LUKEVAT KORAANIA MIKÄ ON VÄKIVALTAAN JA SEKSIORJIIN KEHOTTAVA SAIRAS KIRJA JONKA ON KIRJOITTANUT LASTENRAISKAAJA MUHAMMED JOLLA OLI 9 VUOTIAS TYTTÖ VAIMONA ISLAM PITÄÄ KIELTÄÄ KOKO MAAPALLOLLA JOS MEINATAAN ELÄÄ RAUHASSA JA YLEENSÄ ELÄÄ KUN MUSLIMIT PÄÄSEE VALTAAN SUOMESSA NIIN JOS ET HALUA OLLA MUSLIMIT SINUT TAPETAAN PÄÄ KATKAISEMALLA TAI ELÄVÄLTÄ POLTTAMALLA TÄMÄ ÄLYTTÖMYYS PITÄÄ LOPETTAA SUOMESSA ISLAM ON UHKA SUOMELLE JA SUOMALAISILLE . TERVEISIN MALKKI RAIJA KUOPIOSTA FINLAND PUH. 045-6141855

 8. Kyllä yleensä kaikki uskonnot ovat itse kustantaneet ja rakentaneet temppelinsä. Todella ihmettelen jos kirkko Suomessa menee mukaan.

 9. Kirkkohan on aivan hukassa. Kaivaa mäillä eleillä itselleen hautaa. Ensin spn vihkomiset ja nyt islamin rahoittaminen….
  Eikö rahat voisi käyttää evankeliumin eteenpäin viemiseksi einä tällaisiin antikristillisiin toimiin. Kirkon johodolla valot ja evankeliumi sammuneet aikaa sitten…
  Ja taas eroaa jengiä kirkosta….

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.