Vihreiden poliitikko joutui selittelemään vaadittuaan Stockmannia lopettamaan Hullut päivät

4

Vihreiden puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtaja ja myös Rovaniemen kaupunginvaltuutettuna toimiva Miikka Keränen vaatii Stockmannia luopumaan alennusmyyntiensä Hullut Päivät -kampanjanimestä. Keränen lähetti Stockmannille avoimen kirjeen, jonka hän julkaisi eilen myös blogissaan.

Keränen kirjoittaa:

”Kirjoitan avoimen kirjeen, jonka toivon saavuttavan sekä Stockmannin väen että herättävän yleistä keskustelua aiheesta. Mielestäni vaikutusvaltaisella, tunnetulla ja näkyvällä yrityksellä on kannettava vastuuta käyttämänsä retoriikan vaikutuksista. Hulluista puhuminen vähättelee mielenterveysongelmia ja leimaa ongelmien kanssa eläviä, ja siksi Hullut Päivät on lopetettava.

Mielenterveysongelmien kirjo on laaja. Valitettavan moni suomalainen kärsii niistä joko itse tai kanssaelää läheisensä sairautta. Usein jopa tietämättään. Mielenterveysongelmista kärsivät myös nuoret ja ne aiheuttavat paljon myös työkyvyttömyyttä. Itsemurhia Suomessa tehdään hälyttävän paljon.

Meistä jokainen voi auttaa. Avoin ja kunnioittava keskustelu mielenterveysongelmista voi vaikuttaa paljon. Liian moni jää ongelmiensa kanssa yksin, sillä pelkää leimaantuvansa. Jos teemme normaalista asiasta normaalia myös puheessa ja yhteiskunnassa, on ongelmiin helpompi hakea apua ajoissa.

Käytämme nykyisin liian usein sanoja ja ilmauksia, joissa mielenterveysongelmia vähätellään tai niistä kärsiviä leimataan. Hulluksi haukkuminen lienee yksi räikeimmistä.

Siksi vetoan Stockmannin johtoon, että lopetatte Hullut Päivät. Mielestäni voitte uudelleenbrändätä alennusmyyntinne niin, että sen nimi ei ole osana diskurssia ja retoriikkaa, jossa mielenterveysongelmia vähätellään ja niistä tehdään viihdettä. Vastuullinen yritys ottaa huomioon kaiken toimintansa kaikki vaikutukset, ja mielestäni mielenterveysongelmilla naureskelu ei kuulu 2010-luvun yrityskuvaan.”

Kirjoituksesta saadun palautteen perusteella Keränen joutui myöhemmin selittelemään sanojaan. Tänään Keränen lisäsi blogikirjoituksensa perään seuraavan täsmennyksen:

”Pyydän anteeksi, että tekstini ja siitä julkaistu tiedote ovat aiheuttaneet mielipahaa. Tarkoitukseni ei ollut tietenkään leimata mielenterveyskuntoutujia ”hulluiksi” – vaan päinvastoin. Jatkossa lupaan pohtia sanavalintojani ja tekstini rakennetta tarkemmin, etenkin jos puhun herkästä aiheesta.

Facebook-sivullaan Keränen kirjoittaa asiasta vielä hieman laajemmin:

”Pyydän anteeksi, että blogikirjoitukseni Hulluista Päivistä on aiheuttanut mielipahaa. Lähestymistapani laajempaan aiheeseen ei ollut se rakentavin. Lupaan jatkossa pohtia sanavalintojani ja tekstini rakennetta tarkemmin, kun puhun herkästä aiheesta. En halua loukata ketään tai synnyttää väärinkäsityksiä.

Tarkoitukseni ei missään tapauksessa ollut leimata mielenterveyskuntoutujia ”hulluiksi” – päinvastoin. Ymmärrän hyvin, että sana on monitulkintainen ja moni saa myös voimaa siitä, että voi käyttää näitä loukkaavia sanoja myös positiivisessa mielessä. Halusin herättää keskustelua, mutta en tietenkään kenenkään tunteiden kustannuksella. Pyydän siis anteeksi.

Haluan myös muistuttaa, että blogiani pidempään lukeneet tietävät, että olen itsekin paininut depression kanssa. Ja se oikeastaan tämän blogin aiheen synnytti, sillä koen, ettei näistä asioista edelleenkään puhuta riittävän avoimesti. Toivonkin, että huomio siirtyy pois tavaratalon tapahtumasta kohti yleistä keskustelukulttuuria – voiko mielenterveydestä puhua avoimesti ja rakentavasti?

Jaan tämän Stockmannilta saamani vastauksen tähän, sillä siinä on mielestäni tärkeitä pointteja. Pidän kuitenkin edelleen omaa tulokulmaani perusteltuna, mutta käyn mielelläni asiasta keskustelua.”

Stockmann oli vastannut Keräselle linkkaamalla Uusimaa-lehden sivuilla julkaistun artikkelin, jonka voit lukea tästä linkistä.

Lähteet: Miikka Keräsen blogi, Miikka Keräsen Facebook

4 KOMMENTIT

  1. Citymarketin mammyttimarkkinat ja jumbon pyöreätpäivät loukkaavat keräsen mielestä vissiin lihavia ja vaateliikkeiden 3+1 päivät matemaattisesti lahjattomia??

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.