Wille Rydman (kok) Leena Meren tapauksesta: Media ei piittaa omasta etiikastaan

2

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman ottaa kantaa julkisuudessa esillä olleeseen tapaukseen, jossa Leena Merta (ps) syytettiin mm. työpaikkakiusaamisesta hänen ex-avustajansa toimesta. Rydman kirjoittaa Facebookissa seuraavasti:

Edustajakollegaani Leena Mereen usean kuukauden ajan kohdistunut aiheettomaksi osoitettu mediaryöpytys ansaitsee muutaman huomion. Meren ex-avustaja kohdisti entiseen esimieheensä mitä mielikuvituksellisimpia syytöksiä ja tehtaili niistä rikosilmoituksiakin. Syytökset oli jo aiemmin eduskunnan omassa selvityksessä todettu perusteettomiksi. Eilen myös syyttäjä päätyi samaan johtopäätökseen.

Media herkutteli aiheella kuitenkin usean kuukauden ajan. Entinen avustaja sai ladella toinen toistaan hurjempia syytöksiä niin luetuimpien lehtien palstoilla kuin katsotuimmissa tv-lähetyksissäkin. Nyt, kun syyttäjä päätyi samaan lopputulokseen kuin eduskunnan sisäinen selvitys aikoinaan, kuitattiin asia mediassa pikku-uutisilla.

Tapaus kuvastaa hyvin sitä, miten aseettomia poliitikot ja muut julkisuuden henkilöt ovat sellaisissa tapauksissa, joissa media ei piittaa omasta etiikastaan. Tässäkin tapauksessa julkisuus leimasi kansanedustajan erittäin heppoisin perustein vaikka minkälaiseksi pahantekijäksi, eikä sellaisesta leimasta pääse helposti eroon, vaikka syytökset lopulta todettiinkin kaikissa instansseissa aiheettomiksi.

Julkinen rooli tekee ihmisestä hyvin haavoittuvaisen. Ei tarvita kuin yksi riittävän häikäilemätön ja pahantahtoinen ihminen, joka tavalla tai toisella päätyy edes joksikin aikaa julkisuuden henkilön lähipiiriin. Tällainen ihminen voi alkaa kiristää julkisuuden henkilöä mitä uskomattomimmilla ”paljastuksilla”. Jos media unohtaa itsekritiikkinsä tällaisten väitteiden edessä, voi seurauksena olla täysin perusteeton ja pitkäaikaisen leiman jättävä julkinen ryöpytys, kuten tässä tapauksessa.

Itse olen onnekseni tällaisilta kohtuuttomuuksilta välttynyt. Avustajinani on työskennellyt pelkkiä huipputyyppejä ja muilta tahoilta tulleet ajoittaiset kiusantekoyritykset ovat yleensä kuihtuneet nopeasti. Silti tällaiset tapaukset saavat kyllä itse kunkin varuilleen sen suhteen, millaisia ihmisiä sitä lähelleen päästää. Jos poliitikko tai muu julkisuuden henkilö joskus vaikuttaa etäiseltä, se ei välttämättä johdu ylimielisyydestä. Se voi olla seurausta ihan vain itsesuojeluvaistosta tässä usein hyvin raadollisessa maailmassa.

Lähde: Facebook

2 KOMMENTIT

  1. Niin ja kun edustaja oli perussuomalainen. Tuskin näin olisi käynyt esim. kokoomuksen tai jonkun muun vanhan puolueen tapauksessa. ”Median” uutisointi esim. Trumpista joissain jutuissa on kuin keskenkasvuisen koulukiusaajan väsäämiä, oikeaa wannabe pissis laatujournalismia. Olisi peiliin katsomisen paikka varsin monella toimittelijalla. Tekevät myyräntyötä ja jotkut jutut vaikuttavat todellisilta valeuutisilta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.