Tilastokeskus julkaisi rikostilastoja – Merkittävää kasvua mm. raiskauksissa ja törkeissä pahoinpitelyissä

2

Suomen ainoa tilastointiin keskittyvä viranomainen Tilastokeskus on normaaliin tapaansa julkaissut rikostilastoja tältä ja edellisiltä vuosilta. Vertailtaessa tiettyjä rikoksia, voidaan huomata että suunta on varsin huolestuttava.

Esimerkiksi tämän vuoden tammi-syyskuun aikana on ilmoitettu 945 raiskaustapausta, joka on 10,7% enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Pahoinpitelyt ovat vähentyneet 1,4 prosenttia mutta vastapainona torkeitä pahoinpitelyjä on tullut ilmi 1250, joka on 8,7% enemmän kuin vuotta aiemmin. Raiskaustapaukset olivat hienoisessa kasvussa jo 2013, mutta selkeä piikki tilastoissa tapahtuu vuonna 2016. Sama trendi on jatkunut tällekin vuodelle. Henkirikoksia tapahtui 68, joka on 12 tapausta enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Myöskin ryöstöt ja kavallukset ovat sekä perusmuotoisena että törkeinä lisääntyneet, mutta koko tilastojulkistus ei rikosten osalta ollut pelkästään pahaa. Murtoja tapahtui 10,2% vähemmän ja varkauksiakin melkein viisi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Liikenneturvallisuuden vaarantamisia, törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia (RL 23:1-2, 11), liikennepakoja tieliikenteessä sekä muita liikennerikkomuksia tuli ilmi 295 700, mikä on  18 000 tapausta (5,7 prosenttia) vähemmän kuin vuonna 2016 tammi-syyskuussa. Näistä rikoksista ja rikkomuksista 218 600 oli nopeusrajoituksen rikkomisia. Nopeusrajoituksen rikkomiset vähenivät 2,0 prosenttia. Liikennerikosten ja -rikkomusten määrän lasku saattaa selittyä 1.12.2016 voimaan tulleella sakkolailla ja sen tuomilla uudistuksilla.

Lähde: Tilastokeskus 1 , Tilastokeskus 2

 

2 KOMMENTIT

  1. Tilastokeskuksen raporteista ei käy ilmi yksiselitteisesti mitkä ovat suomalaisten, suomen kansalaisten, massa asuvien, ulkomaalisten ja turvapaikanhakijoiden osuudet kyseisistä rikoksista

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.