Sanni Grahn-Laasonen lupasi 18 miljoonan valtion tuella 3500 työpaikkaa – Lupaukset osoittautuivat tyhjiksi eikä edes potentiaali jäänyt

3
Tampereen keskustaan rakennettava monitoimiareena on saamassa 18 miljoonaa euroa valtion tukea.

Huolimatta siitä, että mukana on suuria kotimaisia yrityksiä, kuten esimerkiksi OP-ryhmä ja LähiTapiola, on opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen jo aiemmin osoittanut myötämielisyytensä valtion rahoitukselle. Syyksi joviaaliin rahanjakoon Laasonen on ilmoittanut 3500 työpaikkaa jotka monitoimiareena mukanaan toisi.

3500 uuden työpaikan arvio kuitenkin suli kun kävi ilmi, että arvio oli perustunut pelkkiin toimistoneliöiden määrään, eikä ollut minkäänlaisia viitteitä siitä, että tiloihin oltaisiin perustamassa uusia yrityksiä. Suomen kuvalehden artikkelissa mainitaan todennäköisempää olevan, että tiloihin muuttaa vanhoja yrityksiä, joten uusia työpaikkoja ei ole tulossa lähimainkaan opetusministerin lupaamaa määrää.

Edes potentiaali ei säilynyt

Kuten sanottua, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen perusti arvionsa uusien työpaikkojen määrästä tilojen tuomaan potentiaaliin, ei konkreettisiin tulevaisuuden näkymiin tai varsinaisiin esisopimuksiin. Tampereen kaupunki teki rakennusyhtiö SRV: pyynnöstä poikkeamispäätöksen ja antoi luvan rakentaa aiemmin toimistoiksi tarkoitettuihin tiloihin pääasiassa asuntoja. Nyt myöskin tilojen potentiaali on pudonnut työpaikkojen osalta 40 prosenttiin alkuperäisestä.

Ministerin lupaamat työpaikat vaihtuivat kalliiksi keskusta-asunnoiksi ja alunperinkin ilmalla paisuteltu lupailu tuhansista työpaikoista on käytännössä kuollut. Tällaisenaan hankkeesta on vaikea löytää sellaisia aspekteja, jotka antaisivat valtiolle syytä rahoittaa hanketta mainitulla 18 miljoonan euron summalla.

Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Juha Kaivosen mukaan työpaikkoja kuitenkin on tulossa jonkin verran. Esimerkiksi areenan yhteyteen rakennettava hotelli sai uudessa suunnitelmassa puolitoistakertaisen määrän huoneita ja nämä luonnollisesti kaipaavat työntekijöitä.

Projektia varten perustettu kiinteistöosakeyhtiö on pääosin yksityisten omistama. Vaikkakin Tampereen kaupunki omistaa yrityksestä 40%, on yksityisten omistajien, kuten esimerkiksi pääurakoitsijaksi valikoituneen SRV:n hallussa 60% yrityksestä. Yhtiö kantaa vastuun noin 100 miljoonan euron hintaisen monitoimiareenan rakentamisesta, tosin vastuu hankkeen toteuttamisesta on viime kädessä kaupungilla.

Kiinteistöosakeyhtiön toisena omistajana on kommandiittiyhtiö  Tampereen Monitoimiareena Ky, jonka sisältä löytyvät SRV:n lisäksi, SRV:n tiedotteen mukaan ”LähiTapiola-ryhmä ja OP Ryhmän vakuutus- ja eläkeyhteisöt”. Jälkimmäisten osanotto tosin sisältää ehdon…

Valtio on avainasemassa: Mikäli rahaa ei tule, yhteistyökumppanit eivät ole mukana

SK:n mukaan valtion on ensin hyväksyttävä sen kolmas lisätalousarvio ja sen sisältämä 18 miljoonan euron rahoitus hankkeelle.Tämän jälkeen rahoitus siirtyy opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksyttäväksi. Vasta sitten rahoituksen hoitavat pankit allekirjoittavat lainapaperit. Vasta sitten LähiTapiola- ja OP-ryhmiin kuuluvat yhtiöt tulevat mukaan kommandiittiyhtiöön, jonka kanssa kaupunki on areenayhtiön osakkaana.

Urheiluministeri Sampo Terho näkee kyseessä olevan valtakunnallisesti merkittävä hanke ja alunperin luvattu neljän miljoonan valtion tuki perustuukin puhtaasti urheilullisiin arvoihin.

-”Tampere Areena on Suomen olympiakomitean lausunnoissa nostettu valtakunnallisesti merkittäväksi hankkeeksi, minkä johdosta se aikanaan hyväksyttiin rahoitussuunnitelmaamme 4 miljoonan euron osalta”

Grahn-Laasosen mainostamista 3 500 uudesta työpaikasta ministeri Terho ei haastattelussa maininnut mitään.

Lähde: SK

3 KOMMENTIT

  1. Sanni tyttö on saanut helposti rahaa taikasanalla, monikultuurisuus. Vähän kuin YK:n kalliit kehitysyhteistyön projektit, saadaan kaivo keskelle kylää muutamalla miljoonalla.

  2. Sanni pääsi ministeriksi täysin omalla osaamisellaan -tosin se ”osaaminen” ei liity millääntapaa älykkyyteen vaan lähinnä anteliaisuuteen.

    -Tätä siitä sitten tulee.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.