Näkökulma: Suomessa on mahdollista tappaa ihminen huumausaineilla jäämättä kiinni, koska huumekuolemia ei tutkita?

4

Aamulehti uutisoi hiljattain tapauksesta, jossa tamperelainen 24-vuotias Jesse oli yllättäen kuollut metadoniin, jota käytetään korvaushoidossa. Kenenkään Jessen omaisen tai tuttavan tiedossa ei ollut, että Jesse olisi käyttänyt huumeita.

Täten metadonin oletetaan joutuneen Jessen elimistöön vahingossa. Eikä sitä löytynytkään kuin hyvin pieni määrä, mutta huumausaineisiin tottumattomalle ja yhdessä alkoholin kanssa sekin määrä oli kohtalokas. Mistään muusta huumaus- tai lääkeaineesta ei löytynyt merkkejä Jessen elimistöstä.

Jesse oli ennen kuolemaansa mennyt  käymään vanhan tuttavansa luona, johon ei ollut ollut yhteydessä vuosiin, koska oli tiennyt tämän ajautuneen huumeiden käyttäjäksi ja olevan korvaushoidossa. Tuttava oli kuitenkin pommittanut Jesseä lukuisin viestein ja puheluin, ja lopulta Jesse meni käymään hänen luonaan, ja he nauttivat yhdessä alkoholia asunnossa, jossa asui myös tuttavan vanhemmat.

Seuraavana iltapäivänä tuttavan äiti huomasi, että hänen poikansa huoneessa maannut Jesse ei hengitä, mutta paikalle hälytetty ambulanssihenkilöstö ei voinut tehdä enää mitään Jessen pelastamiseksi.

Poliisitutkija kertoi huoneesta löytyneen useita tyhjiä metadoni-pulloja. Jessen äiti epäilee, että Jessen tuttava on aineista sekaisena antanut metadonia Jesselle, tai Jesse on vahingossa juonut väärästä lasista.

Sitten tullaankin asian ydinkysymykseen. Poliisia kiinnosti tässä Jessen tapauksessa vain se, että onko Tampereelle rantautunut jokin uusi huume, joka aiheutti Jessen kuoleman. Kun selvisi, että kyseessä oli metadoni, loppui poliisin kiinnostus tapausta kohtaan siihen. Jessen äidille poliisi oli sanonut, että huumekuolemia ei tutkita.

Jos poliisilla ei todellakaan ole kiinnostusta tutkia huumekuolemia, niin silloinhan kuka tahansa voi vaikka uhrin tietämättä tavalla tai toisella saattaa hänen elimistöönsä tappavan annoksen jotain huumausainetta joutumatta vastuuseen teostaan. Kun kuolinsyyksi paljastuu huumausaine, poliisi ei tutki sitä, miten ja kenen toimesta aine on elimistöön joutunut.

Voiko Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa olla todellisuutta se, että huumausaineiden avulla voit tehdä jopa harkitun murhan ilman pelkoa kiinnijäämisestä? Tällainen vaikutelma on nyt annettu yllättävän huumekuoleman kohdanneen pojan äidille, ja hänen haastattelunsa kautta koko Suomen kansalle.

Poliisin olisi nyt aihetta tulla esiin ja kertoa oma näkemyksensä asiasta.

Lähde: AL

 

4 KOMMENTIT

  1. Vanhuksille tälläinen on yleistä että annetaan jotakin, joka panee pään sekaisin ja hallusinaatiot panee tekemään tyhmyyksiä. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus salataan viideksi vuodeksi ja viiden vuoden kuluttua asia on jo vanhentunut ja häpeän tähden omaisetkaan eivät nosta tapausta enää esiin. Vastuuhenkilöt pääsee kuin koira veräjästä.

  2. Olen usein miettinyt että mikseivät ne ota sormenjälkiä huumepaikoista. Aina joskus tulee vastaan sormenjälki tai dna jossain rikospaikalla joka varmasti täsmää näiden kanssa. Saataisiin enemmän pähteiden käyttäjiä rekisteriin. Siksi viinakortitkin voisi ottaa jälleen käyttöön.

    • Siksi varmaan kun pitäisi ihan kyetä jopa todistamaan tuollaista rekisteriä tehdessä että kenen jäljet liittyvät päihteidenkäyttöön.. luuletko ihan tosissasi että sioilla on aikaa/kiinnostusta/resursseja ottaa jälkiä jostain doupoiluolasta? Saattaa olla miljoonittain jälkiä yhdessä sellaisessa dna:sta nyt puhumattakaan.. siihen vielä päälle varastettu tavara niin jälkiä löytyy ihan rikoksen uhreista lähtien ja heidät sinun rankaisukiimassas pitäs laittaa sinne käyttäjärekisteriin? Jätä ihmeessä asiat joista et mitään ymmärrä niille jotka ymmärtävät.

  3. Kyllä poliisi tutki ainakin kuolemantuottamusepäilyä, jonka epäiltynä oli myyjä. Syytettiin törkeästä huumausainerikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Mutta oikeudessa nämä usein menee käyttäjän omalle vastuulle. Eli kyllä siinä piinattaisiin läheisiä sillä, että annetaisiin turhaa toivoa ”syyllisen” vastuuseen saattamisesta. Ja käräjiltä kun tulee päätös, että kuolema johtui vastaajan omasta käyttäytymisestä.

    Vanhemmat tuppaavat syyttää aina jotakuta muuta kuin omaa lastaan huumekuolemasta.
    Mutta toisaalta on myös totta, että jos käyttäjä saadaan ottamaan yliannostus, niin murhasta selviää ilman seurauksia.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.